Szynka pieczona z czosnkiem
Co powiecie na tę aromatyczną, soczystą szyneczkę, naszpikowaną czosnkiem? Jest przepyszna. Podana na ciepło w towarzystwie klusków śląskich, gęstego sosu i czerwonej kapusty z rodzynkami będzie idealna na rodzinny obiad. Z kolei na zimno sprawdzi się jako dodatek do kanapek.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Mięso kroimy na grubsze "plastry" rozbijamy je jeszcze, żeby nabrały sprężystości. Nacieramy je marynatą do mięs, olejem, solą i pieprzem i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Przepis
Po wyjęciu, rolujemy poszczególne plastry, wkładając weń pokrojone w ćwiartki kawałki czosnku. Obsmażamy wstępnie na gorącym oleju, a następnie wkładamy do piekarnika na ok 30-40 minut, aż mięsko dojdzie. Można jeść na gorąco, albo na zimno jako dodatek do kanapek.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl