Szwedzkie klopsiki köttbullar
Szwedzkie klopsiki mięsne to klasyka. Przyrządzane są z różnych rodzajów mięs. W południowej Szwecji wykorzystuje się często wieprzowinę, a na północy wołowinę. Czasem miesza się ze sobą kilka rodzajów mięsa. Coraz bardziej popularne stają się klopsiki wegetariańskie. W 2019 szwedzka IKEA sprzedała miliard klopsików na całym świecie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Składniki (na ok. 50 małych klopsików):
• 200 g drobno (dwukrotnie) zmielonej wołowiny
• 200 g drobno (dwukrotnie) zmielonej wieprzowiny
• 75 ml bułki tartej
• 150 ml słodkiej śmietany
• 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
• 1 jajko
• 1 łyżeczka soli
• szczypta mielonego ziela angielskiego
• masło
Przepis
- Zmieszaj bułkę tartą ze śmietaną. Odstaw na 5–10 minut. Zmieszaj mięso z cebulą, jajkiem, solą i zielem angielskim. Dodaj zgęstniałą śmietanę z bułką tartą. Zmieszaj na gładką masę.
- Mokrymi dłońmi formuj niewielkie klopsiki. Smaż je na maśle po kilka sztuk. Ruszaj patelnią, by klopsiki zachowały okrągły kształt. Kiedy mięso się przyrumieni, zmniejsz temperaturę i smaż jeszcze przez 5–10 minut. Powtarzaj tę samą procedurę ze wszystkimi klopsikami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl