Nie tylko z ziemniaków. Obierki z pieczarek w kuchni to hit!

Ruch zero waste pokazuje nam co rusz, że wszystkie produkty spożywcze można wykorzystać właściwie w całości. O ile pesto z marchewki czy pieczone obierki z ziemniaków już nikogo nie dziwią, o tyle pomysł wykorzystania obierków z pieczarek może wydawać się niecodzienny. Ale jeszcze bardziej zaskakuje to, że obierki z pieczarek są po prostu pyszne!

Obierki z pieczarekPo co wyrzucać obierki z pieczarek, skoro zawierają moc grzybowego smaku?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Obierki z pieczarek – jak można je wykorzystać

Z zielonych liści rzodkiewki czy marchewki nauczyliśmy się robić pesto, smażone skórki ziemniaków to już imprezowy klasyk, ogryzki z jabłek wraz ze skórkami warto pozostawić na dobroczynny ocet. A obierki z pieczarek? Trudno w to uwierzyć, ale też mają swoje zastosowanie.

Pieczarka to najbardziej uniwersalny, najtańszy i najbardziej wszechstronny grzyb hodowlany w Polsce. Jej smak zna każdy – pieczarki kochają nawet dzieci. Nic dziwnego, smażone pieczarki to obowiązkowy dodatek do kultowych zapiekanek z serem, chętnie jadamy je też na pizzy, uwielbiamy sosy i zupy z pieczarkami, ale również większość z nas już wie, że pieczarki można jeść także na surowo – na kanapce czy w sałatce.

Mało kto zawraca sobie głowę czyszczeniem pieczarek – choć niektórzy je myją, a inni nie zadają sobie nawet tego trudu, to jednak większość z nas na widok pieczarek chwyta za mały nożyk. Delikatne nacięcie u nasady i cienką jak pergamin skórkę z pieczarek można ściągnąć w kilku sprawnych ruchach.

Gdy po obraniu pół kilograma pieczarek zostanie wam pokaźny kopczyk obierek, absolutnie ich nie wyrzucajcie. Podsmażone, odpowiednio doprawione będą wspaniałą bazą do wielu zup i dodatkiem do ulubionych dań – np. risotto czy makaronu. Możecie też ze smażonych obierek zrobić recyklingowe zapiekanki.

Jak to zrobić? To bardzo proste i warto zapamiętać patent na obierki, bo aromat przypieczonych skórek z pieczarek jest intensywny i obezwładniający.

Myć czy obierać pieczarki?

Aromatyczny bulion z obierkami z pieczarek

By przygotować bazę do zupy, potrzebne będą obierki z około ½ kilograma umytych i osuszonych grzybów. Teraz wystarczy duża patelnia – rozgrzewamy na niej ¼ kostki masła z odrobiną oliwy i wrzucamy obierki. Zwiększamy płomień, a obierki posypujemy równomiernie 1 łyżeczką cukru. Pozostawiamy na patelni, by się skarmelizowały i obracamy je dopiero po upływie kilku minut. Smażymy, aż obierki mocno zmniejszą swoją objętość i staną się brązowe oraz chrupiące. Na koniec na patelnię wlewamy 1 łyżkę jasnego sosu sojowego i szczyptę białego pieprzu. Odparowujemy sos sojowy i zdejmujemy obierki z palnika.

Teraz wystarczy ulubiony bulion – z warzyw lub drobiowy. Do niego możemy wrzucić warzywa – np. mrożony groszek, kalafior czy młodą marchew i kalarepkę, a gdy będą niemal miękkie, dodajemy usmażone obierki. Po kilkunastu minutach bulion zacznie intensywnie pachnieć grzybami, a jego kolor stanie się głęboki.

Tak usmażone obierki z pieczarek można w niewielkich ilościach dodawać nawet do klasycznego rosołu, by podkręcić smak niedzielnej zupy, ale również wykładać na pizzę w towarzystwie karmelizowanej cebuli. Obierki z pieczarek podkręcą smak każdego dania – od gęstych sosów grzybowych, po delikatne dania z ryżu czy kaszy.

Bulion z obierkami z pieczarek
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane