Trwa ładowanie...

Smardze. Mało urodziwe dary wiosny, których smak pozostaje w pamięci na zawsze

Pierwsze wiosenne grzyby – pojawiają się już w kwietniu w lasach, ale też w parkach i ogrodach. Należą do najsmaczniejszych grzybów, ale też najtrudniejszych do zdobycia, przez co – również najdroższych. Smardze. Jak smakują, gdzie ich szukać i jak można wykorzystać je w kuchni?

Smardze są pod częściową ochroną - nie wolno ich zbierać w polskich lasachSmardze są pod częściową ochroną - nie wolno ich zbierać w polskich lasachŹródło: 123RF
d2hhaum
d2hhaum

Smardze – charakterystyka

Grzyb osobliwy, o bardzo ciekawym wyglądzie. W zależności od gatunku osiąga około 10 cm i ma stożkowaty lub jajowaty kapelusz, który jest kruchy i pusty w środku. Młode owocniki są jasnobeżowe, a z czasem osiągają kolor brązowy. Pozornie gąbczasty kapelusz w rzeczywistości w dotyku przypomina wosk. Ażurowa powierzchnia przypominająca plaster miodu pełna jest zagłębień, które fachowo nazywa się alweolami.

Smardze można jeść wyłącznie po obróbce termicznej – surowe są trujące. Choć są nie lada pokusą, to należy zachować czujność, ponieważ smardze jadalne bywają czasem mylone z innym gatunkiem grzyba – piestrzenicą kasztanowatą. Ten ciemny, lubiący towarzystwo drzew iglastych grzyb, jest silnie trujący i pod żadnym pozorem nie wolno go jeść.

Smardze pojawiają się już na przełomie marca i kwietnia, ale to na maj przypada szczyt sezonu na te wyjątkowe grzyby. Ich charakterystyczny kapelusz można wypatrzeć na obrzeżach lasów, w pobliżu strumieni i potoków – smardze lubią podłoże bardzo wilgotne, wręcz podmokłe.

Dziwny grzyb w Bieszczadach. Leśnik pokazał go z bliska

Smardze – gdzie szukać i na co uważać

Co jest jednak istotne i wie o tym chyba każdy grzybiarz, napotkanego na leśnego drodze smardza można podziwiać, ale absolutnie nie wolno zerwać. Smardze są wpisane na "Czerwoną listę roślin i grzybów Polski" i znajdują się pod częściową ochroną. Zbierać je za to można między innymi w Czechach, na Słowacji i na Ukrainie czy we Francji i Danii, ale leśne smardze pozostają poza zasięgiem grzybiarzy ruszających na łowy w Polsce.

d2hhaum

Aby więc posmakować tego wyjątkowego grzyba, należy szukać go w szkółkach leśnych, na terenach prywatnych – np. we własnym ogrodzie – czy na terenach zielonych. Co ciekawe, często smardze wyrastają na korze, którą wysypuje się na grządkach czy parkowych alejkach.

Lubią towarzystwo jesionów, ale także drzew owocowych, a nawet krzewów malinowych i rośliny występującej pod nazwą lepiężnik. Są zdecydowanie kapryśne i nieprzewidywalne – smardze łatwo adaptują się do warunków, ale bez odpowiedniej wilgotności nie wyrosną. A warto wiedzieć, że czas wzrostu smardza do najkrótszych nie należy.

Warto bacznie się rozglądać, można również kupić gotowe grzybnie, by uprawiać smardze w przydomowym ogródku – smak wiosennego, niezbyt urodziwego grzyba jest absolutnie wyjątkowy.

Smardze – wykorzystanie w kuchni

Smardze mają orzechowy, lekko korzenny smak i intensywny zapach. Są kruche, delikatne i mogą się równać ze smakiem borowików czy aromatem trufli. Również ich cena nie należy do najniższych – suszone smardze to koszt około 2 tysięcy złotych za kilogram! Droższe są tylko trufle.

d2hhaum

A w jaki sposób obchodzić się ze smardzami? Przede wszystkim delikatnie i dotyczy to zarówno zrywania grzybów, jak i czyszczenia. Ponieważ ażurowa struktura kapelusza kumuluje w sobie pokaźne ilości piachu i innych zanieczyszczeń oraz owadów, to konieczne jest szybkie opłukanie smardzów i odsączenie ich na ręczniku papierowym. Z kolei smardze, które chcemy przeznaczyć do suszenia, zdecydowanie lepiej oczyścić za pomocą pędzelka.

Jak przygotowywać smardze? To bardzo proste – wystarczy pokroić je na mniejsze kawałki i podsmażyć na maśle. Są delikatne, więc wystarczy kilka chwil – smardze nie znoszą długiego smażenia, duszenia czy gotowania. Dlatego też świetnie smakują w towarzystwie jajecznicy czy w aromatycznym sosie śmietanowym z tymiankiem. Są wyjątkowym przysmakiem w postaci faszerowanej – zazwyczaj wykorzystuje się w tym celu delikatne mięso, które po zmieleniu i doprawieniu ostrożnie umieszcza się w kapeluszach smardzów, by je potem zapiec lub podsmażyć czy udusić w sosie.

Smardze można dodawać do zupy grzybowej, podawać jako dodatek do mięs, kłaść na pizzę i zapiekanki, łączyć z makaronami. Są tak wyborne, że pasują do niemal każdego dania, a przy tym tak nieskomplikowane w obróbce, że nawet kulinarny nuworysz poradzi sobie z przygotowaniem smardzów. A warto, bo kto raz skosztuje tego niezbyt urodziwego grzyba, ten na zawsze pozostanie miłośnikiem smardzów.

Smardze 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d2hhaum
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj