Szczaw - jak go jeść? Wiosenny przysmak nie dla każdego

Szczaw poprawia trawienie i pracę wątroby. Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego powinno się ograniczać jego ilość w diecie do 100 gramów na potrawę.

SzczawSzczaw jest zielonym warzywem o bardzo niskiej wartości kalorycznej
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD
1

Szczaw – właściwości fizyczne i charakterystyka

Świeże listki szczawiu zbiera się na polach i łąkach w maju i w czerwcu. Szczaw jest niedoceniany w kuchni i często mylony ze szpinakiem, który również zawiera kwas szczawiowy. Szczaw jest jednak od niego kwaśniejszy (najbardziej ten dziko rosnący na polach) i ma bardziej podłużne liście. Bywa również traktowany jak chwast, lecz w rzeczywistości chwastem jest tylko tępolistna odmiana szczawiu.

Warto przekonać się do jego zdecydowanego smaku ze względu na cenne właściwości lecznicze szczawiu, które doceniali już starożytni Rzymianie, a rozsławiał je Hipokrates.

Szczaw – witaminy i składniki mineralne

Soczyste liście szczawiu są źródłem witamin A, B i C, żelaza, magnezu, krzemu, wapnia. Korzystny wpływ szczawiu na zdrowie objawia się m.in. tym, że warzywo to poprawia apetyt, pobudza układ pokarmowy do pracy i wspomaga trawienie. Jest również szczególnie pomocny przy różnego rodzaju schorzeniach serca, działa krwiotwórczo, moczopędnie, hamuje rozmnażanie drobnoustrojów.

Sekrety góralskiego sera. Najlepiej smakuje na ciepło

Szczaw jest polecany osobom z chorobami wątroby i woreczka żółciowego w celu usprawnienia ich funkcjonowania. Ceniona jest także herbata z liści szczawiu – pita jest przy schorzeniach nerek, a napar służy do przemywania ran czy przyrządzania płukanek na owrzodzenia jamy ustnej.

Szczaw – kalorie i potrawy

Szczaw jest zielonym warzywem o bardzo niskiej wartości kalorycznej. 100 gramów szczawiu ma jedynie 21 kalorii, można więc jeść go do woli. Taką samą ilość kalorii zawiera podobna porcja szczawiu konserwowego w zalewie ze słoika.

O kwaskowatej "szczawiówce" wspomina już kuchnia staropolska. Niezbędnym dodatkiem do zupy ze szczawiu są gotowane jajka. Szczaw można dusić na maśle, krótko gotować, jeść na surowo w sałatkach, miksować na koktajle czy zielone pesto z oliwą, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doskonale wzbogaci smak sosów do makaronu, zapiekanek, jajecznic, omletów, tart, a nawet pizzy. Szczaw nadaje się również do domowych przetworów.

Szczaw a ciąża i karmienie piersią

Szczaw warto jeść także w ciąży oraz podczas karmienia piersią. Jest wspaniałym źródłem żelaza i wielu witamin, jednak podczas włączania go do diety zalecany jest umiar. Szczaw zawiera bowiem kwas szczawiowy, zmniejszający przyswajalność wapnia i powoduje powstawanie kamieni nerkowych oraz żółciowych. Trzeba na niego uważać także przy reumatyzmie, artretyzmie oraz chorobach nerek.

Szczaw mrożony

Warto samodzielnie uprawiać listki szczawiu w ogrodzie, szklarni lub na balkonie. W przeciwieństwie do odmian dziko rosnących jest on łagodniejszy i nie tak ostry w smaku, a jego listki są znacznie większe i dość soczyste. Idealnie nadaje się do zamrażania, tak jak szpinak i do jedzenia przez cały rok. Świeży oraz mrożony szczaw można kupić również w sklepach spożywczych.

Wybrane dla Ciebie

Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Bez buraczków i ogórków. Ten hiszpański chłodnik będzie hitem lata
Bez buraczków i ogórków. Ten hiszpański chłodnik będzie hitem lata
Większość osób robi to za rzadko. Oto kiedy naprawdę trzeba wymienić gąbkę
Większość osób robi to za rzadko. Oto kiedy naprawdę trzeba wymienić gąbkę
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc