Szczaw - jak go jeść? Wiosenny przysmak nie dla każdego

Szczaw poprawia trawienie i pracę wątroby. Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego powinno się ograniczać jego ilość w diecie do 100 gramów na potrawę.

SzczawSzczaw jest zielonym warzywem o bardzo niskiej wartości kalorycznej
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Szczaw – właściwości fizyczne i charakterystyka

Świeże listki szczawiu zbiera się na polach i łąkach w maju i w czerwcu. Szczaw jest niedoceniany w kuchni i często mylony ze szpinakiem, który również zawiera kwas szczawiowy. Szczaw jest jednak od niego kwaśniejszy (najbardziej ten dziko rosnący na polach) i ma bardziej podłużne liście. Bywa również traktowany jak chwast, lecz w rzeczywistości chwastem jest tylko tępolistna odmiana szczawiu.

Warto przekonać się do jego zdecydowanego smaku ze względu na cenne właściwości lecznicze szczawiu, które doceniali już starożytni Rzymianie, a rozsławiał je Hipokrates.

Szczaw – witaminy i składniki mineralne

Soczyste liście szczawiu są źródłem witamin A, B i C, żelaza, magnezu, krzemu, wapnia. Korzystny wpływ szczawiu na zdrowie objawia się m.in. tym, że warzywo to poprawia apetyt, pobudza układ pokarmowy do pracy i wspomaga trawienie. Jest również szczególnie pomocny przy różnego rodzaju schorzeniach serca, działa krwiotwórczo, moczopędnie, hamuje rozmnażanie drobnoustrojów.

Sekrety góralskiego sera. Najlepiej smakuje na ciepło

Szczaw jest polecany osobom z chorobami wątroby i woreczka żółciowego w celu usprawnienia ich funkcjonowania. Ceniona jest także herbata z liści szczawiu – pita jest przy schorzeniach nerek, a napar służy do przemywania ran czy przyrządzania płukanek na owrzodzenia jamy ustnej.

Szczaw – kalorie i potrawy

Szczaw jest zielonym warzywem o bardzo niskiej wartości kalorycznej. 100 gramów szczawiu ma jedynie 21 kalorii, można więc jeść go do woli. Taką samą ilość kalorii zawiera podobna porcja szczawiu konserwowego w zalewie ze słoika.

O kwaskowatej "szczawiówce" wspomina już kuchnia staropolska. Niezbędnym dodatkiem do zupy ze szczawiu są gotowane jajka. Szczaw można dusić na maśle, krótko gotować, jeść na surowo w sałatkach, miksować na koktajle czy zielone pesto z oliwą, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doskonale wzbogaci smak sosów do makaronu, zapiekanek, jajecznic, omletów, tart, a nawet pizzy. Szczaw nadaje się również do domowych przetworów.

Szczaw a ciąża i karmienie piersią

Szczaw warto jeść także w ciąży oraz podczas karmienia piersią. Jest wspaniałym źródłem żelaza i wielu witamin, jednak podczas włączania go do diety zalecany jest umiar. Szczaw zawiera bowiem kwas szczawiowy, zmniejszający przyswajalność wapnia i powoduje powstawanie kamieni nerkowych oraz żółciowych. Trzeba na niego uważać także przy reumatyzmie, artretyzmie oraz chorobach nerek.

Szczaw mrożony

Warto samodzielnie uprawiać listki szczawiu w ogrodzie, szklarni lub na balkonie. W przeciwieństwie do odmian dziko rosnących jest on łagodniejszy i nie tak ostry w smaku, a jego listki są znacznie większe i dość soczyste. Idealnie nadaje się do zamrażania, tak jak szpinak i do jedzenia przez cały rok. Świeży oraz mrożony szczaw można kupić również w sklepach spożywczych.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany