Szarlotki w wersji mini. Sekretem są jabłka

Kaja Kołodziej i Michał Grząśko są jeszcze dziećmi, a gotują lepiej niż niejeden dorosły. W „Dzień Dobry TVN” pokazali swoje popisowe dania.

Kaja Kołodziej i Michał Grząśko, choć są jeszcze dziećmi, a gotują lepiej niż niejeden dorosły. W "Dzień Dobry TVN" pokazali swoje popisowe dania. Na uwagę zasługują zwłaszcza desery: mini szarlotki oraz fondant czekoladowy ze smażonymi lodami i sosem czekoladowym.

Miniszarlotki

Składniki:
200 g masła
300 g mąki
100 g cukru pudru
3-4 duże czerwone jabłka
4 łyżki cukru
1/2 szklanki wody
1 płaska łyżeczka cynamonu
3-4 goździki
sok z ćwiartki cytryny
1 łyżka masła

Przygotowanie:
Zagniatamy kruche ciasto, które wędruje do lodówki na 30 min. Jabłka kroimy w drobną kostkę i robimy z nich konfiturę. Na spód foremek nakładamy cienką warstwę ciasta, następnie konfiturę i na to kruszymy ciasto, całość pieczemy 10-15 min. w 180 st. C (należy włączyć termoobieg).

Fondant czekoladowy ze smażonymi lodami i sosem czekoladowym

Składniki:
125 g czekolady
125 g masła
5 żółtek
3 białka
3 łyżki cukru
5 g masła do wysmarowania foremek
4 łyżki kakao
1 łyżka mąki pszennej

Sos czekoladowy:
50 g masła
1 łyżka cukru
100 g czekolady
100 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
1 łyżka kakao

Sos malinowy:
200 g malin
50 g cukru
lody smażone
lody waniliowe
300 g krakersów
2 jaja
1 l oleju

Przygotowanie:
Rozpuszczamy czekoladę z masłem. Żółtka ubijamy z cukrem do białości i dodajemy mąkę. Ubijamy białka. Do masy z żółtek dodajemy czekoladę i lekko mieszamy pianę. Foremki smarujemy masłem i posypujemy kakao. Wlewamy masę do 2/3 foremki i pieczemy w 180 st. C przez 9-10 min.

Sos czekoladowy: masło roztapiamy z cukrem, czekoladą i cukrem. Dodajemy mleko i kakao.
Sos malinowy: maliny dusimy z cukrem i przecieramy przez sito.
Lody smażone: z lodów robimy kulki i mrozimy. Ciastka ugniatamy na proszek i dodajemy jajo. Panierujemy lody dwa razy i smażymy na głębokim oleju aż się zarumienią. Wszystko układamy w fantazyjny sposób na talerzu.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany