Trwa ładowanie...

Szarlotki w wersji mini. Sekretem są jabłka

Kaja Kołodziej i Michał Grząśko są jeszcze dziećmi, a gotują lepiej niż niejeden dorosły. W „Dzień Dobry TVN” pokazali swoje popisowe dania.

d21x3o7
d21x3o7

Kaja Kołodziej i Michał Grząśko, choć są jeszcze dziećmi, a gotują lepiej niż niejeden dorosły. W "Dzień Dobry TVN" pokazali swoje popisowe dania. Na uwagę zasługują zwłaszcza desery: mini szarlotki oraz fondant czekoladowy ze smażonymi lodami i sosem czekoladowym.

Miniszarlotki

Składniki:
200 g masła
300 g mąki
100 g cukru pudru
3-4 duże czerwone jabłka
4 łyżki cukru
1/2 szklanki wody
1 płaska łyżeczka cynamonu
3-4 goździki
sok z ćwiartki cytryny
1 łyżka masła

Przygotowanie:
Zagniatamy kruche ciasto, które wędruje do lodówki na 30 min. Jabłka kroimy w drobną kostkę i robimy z nich konfiturę. Na spód foremek nakładamy cienką warstwę ciasta, następnie konfiturę i na to kruszymy ciasto, całość pieczemy 10-15 min. w 180 st. C (należy włączyć termoobieg).

Fondant czekoladowy ze smażonymi lodami i sosem czekoladowym

Składniki:
125 g czekolady
125 g masła
5 żółtek
3 białka
3 łyżki cukru
5 g masła do wysmarowania foremek
4 łyżki kakao
1 łyżka mąki pszennej

d21x3o7

Sos czekoladowy:
50 g masła
1 łyżka cukru
100 g czekolady
100 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
1 łyżka kakao

Sos malinowy:
200 g malin
50 g cukru
lody smażone
lody waniliowe
300 g krakersów
2 jaja
1 l oleju

Przygotowanie:
Rozpuszczamy czekoladę z masłem. Żółtka ubijamy z cukrem do białości i dodajemy mąkę. Ubijamy białka. Do masy z żółtek dodajemy czekoladę i lekko mieszamy pianę. Foremki smarujemy masłem i posypujemy kakao. Wlewamy masę do 2/3 foremki i pieczemy w 180 st. C przez 9-10 min.

Sos czekoladowy: masło roztapiamy z cukrem, czekoladą i cukrem. Dodajemy mleko i kakao.
Sos malinowy: maliny dusimy z cukrem i przecieramy przez sito.
Lody smażone: z lodów robimy kulki i mrozimy. Ciastka ugniatamy na proszek i dodajemy jajo. Panierujemy lody dwa razy i smażymy na głębokim oleju aż się zarumienią. Wszystko układamy w fantazyjny sposób na talerzu.

d21x3o7
d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj