Szarlotki w wersji mini. Sekretem są jabłka
Kaja Kołodziej i Michał Grząśko są jeszcze dziećmi, a gotują lepiej niż niejeden dorosły. W „Dzień Dobry TVN” pokazali swoje popisowe dania.
Kaja Kołodziej i Michał Grząśko, choć są jeszcze dziećmi, a gotują lepiej niż niejeden dorosły. W "Dzień Dobry TVN" pokazali swoje popisowe dania. Na uwagę zasługują zwłaszcza desery: mini szarlotki oraz fondant czekoladowy ze smażonymi lodami i sosem czekoladowym.
Miniszarlotki
Składniki:
200 g masła
300 g mąki
100 g cukru pudru
3-4 duże czerwone jabłka
4 łyżki cukru
1/2 szklanki wody
1 płaska łyżeczka cynamonu
3-4 goździki
sok z ćwiartki cytryny
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Zagniatamy kruche ciasto, które wędruje do lodówki na 30 min. Jabłka kroimy w drobną kostkę i robimy z nich konfiturę. Na spód foremek nakładamy cienką warstwę ciasta, następnie konfiturę i na to kruszymy ciasto, całość pieczemy 10-15 min. w 180 st. C (należy włączyć termoobieg).
Fondant czekoladowy ze smażonymi lodami i sosem czekoladowym
Składniki:
125 g czekolady
125 g masła
5 żółtek
3 białka
3 łyżki cukru
5 g masła do wysmarowania foremek
4 łyżki kakao
1 łyżka mąki pszennej
Sos czekoladowy:
50 g masła
1 łyżka cukru
100 g czekolady
100 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
1 łyżka kakao
Sos malinowy:
200 g malin
50 g cukru
lody smażone
lody waniliowe
300 g krakersów
2 jaja
1 l oleju
Przygotowanie:
Rozpuszczamy czekoladę z masłem. Żółtka ubijamy z cukrem do białości i dodajemy mąkę. Ubijamy białka. Do masy z żółtek dodajemy czekoladę i lekko mieszamy pianę. Foremki smarujemy masłem i posypujemy kakao. Wlewamy masę do 2/3 foremki i pieczemy w 180 st. C przez 9-10 min.
Sos czekoladowy: masło roztapiamy z cukrem, czekoladą i cukrem. Dodajemy mleko i kakao.
Sos malinowy: maliny dusimy z cukrem i przecieramy przez sito.
Lody smażone: z lodów robimy kulki i mrozimy. Ciastka ugniatamy na proszek i dodajemy jajo. Panierujemy lody dwa razy i smażymy na głębokim oleju aż się zarumienią. Wszystko układamy w fantazyjny sposób na talerzu.