Błyszczące jabłka - czy warto je kupować?

Kuszą idealnym wyglądem i nierzadko korzystną ceną w promocji. Lśniące i piękne jabłka cieszą się nadal popularnością, gdyż statystyczny konsument w trakcie zakupów kieruje się przede wszystkim zmysłem wzroku. I chociaż większość z nas zdaje sobie sprawę, że po świeże warzywa oraz owoce najlepiej wybrać się na sprawdzony targ lub do zaufanego sadownika, to zdarza się nam sięgać po jabłka jak z obrazka, które pokryte są charakterystyczną, błyszczącą substancją. Niestety, choć piękne prezentują się na paterze, nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Kuszą idealnym wyglądem i nierzadko korzystną ceną w promocji. Lśniące i piękne jabłka cieszą się nadal popularnością, gdyż statystyczny konsument w trakcie zakupów kieruje się przede wszystkim zmysłem wzroku. I chociaż większość z nas zdaje sobie sprawę, że po świeże warzywa oraz owoce najlepiej wybrać się na sprawdzony targ lub do zaufanego sadownika, to zdarza się nam sięgać po jabłka jak z obrazka, które pokryte są charakterystyczną, błyszczącą substancją. Niestety, choć piękne prezentują się na paterze, zdaniem specjalistów nie powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie.

Piękne, ale czy zdrowe?

Półki uginające się od jabłek o idealnym kształcie i pięknej barwie można spotkać w większości supermarketów. Niestety, ich wygląd to złudna gwarancja, że są produktem zdrowym, który dostarczy naszemu organizmowi niezbędnych wartości odżywczych. W rzeczywistości daleko im do owoców prosto z drzewa, pełnych witamin, minerałów i cennych przeciwutleniaczy.

Nie od dziś wiadomo, że niektórzy producenci żywności wykorzystują pewne sztuczki, aby uatrakcyjnić swój towar. Tak jest również w przypadku jabłek. Aby nieco podrasować ich wygląd używane są specjalne środki do nabłyszczania skórki. Najczęściej stosuje się szelak, czyli naturalną żywicę pozyskiwaną z odchodów insektów. Dzięki niemu skóra staje się błyszcząca i odporna na obicia. Wosk ten również chroni przez zepsuciem, dzięki czemu wydłuża się termin ważności do spożycia, a taki owoc może dłużej leżeć na sklepowej półce.

Innym sposobem na poprawę wyglądu jabłek jest użycie wosku Carnauba, który pozyskiwany jest z liści palm rosnących w Brazylii. Oba rodzaje wosku wykorzystywane są nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również do produkcji wosków do podłóg lub samochodów.

Zakazany owoc

Woskowana skórka to nie jedyny problem pięknie wyglądających jabłek. Owoce te należą do najzdrowszych, ponieważ zawierają cenne witaminy oraz pektyny, które pozytywnie wpływają na układ pokarmowy. Mimo to jedząc jabłka nie zawsze możemy skorzystać ze wszystkich dobroczynnych składników w ich składzie. Wszystko przez nowoczesne środki wykorzystywane w sadownictwie, a zwłaszcza pestycydy, które mają chronić plony przed szkodnikami. Są to silne substancje chemiczne, które faktycznie zapobiegają szkodnikom, ale jednocześnie mają wpływ na jakość chronionych okazów. Pestycydy zanieczyszczają ziemię, powietrze i wodę oraz gromadzą się w żywności. Regularne spożywanie dużych ilości warzyw i owoców, które miały styczność z pestycydami może wywołać nieprzyjemne dolegliwości zdrowotne i wiele chorób. Mowa tu m.in. o zatruciach pokarmowych, zaburzeniach hormonalnych, a nawet nowotworach. Co ważne,negatywne działanie pestycydów nie jest odczuwalne od razu, a dopiero po pewnym czasie regularnej konsumpcji mogą pojawić się
wyżej wymienione problemy.

Jak wybierać warzywa i owoce?

Problem woskowania i pestycydów nie dotyczy jedynie jabłek. Coraz więcej świeżych produktów jest niepotrzebnie "upiększanych", co odbija się na naszym zdrowiu. Mimo zapewnień producentów i hasłach typu "eko" na etykietach w trakcie zakupów należy przede wszystkim kierować się zdrowym rozsądkiem. Idealnie wyglądające owoce nie są naturalne. Warto wybierać organiczne owoce, kupować od zaufanych sprzedawców lub rozpocząć uprawę niektórych gatunków na własną rękę. Najważniejsze jednak, aby zawsze przed jedzeniem dokładnie myć owoce i warzywa pod bieżącą wodą.

mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany