Syrop z mniszka lekarskiego na odporność. Zrób, zanim skończy się sezon

Mniszek lekarski to niebywała roślina – do celów leczniczych wykorzystuje się ją w całości, zarówno łodygi, jak i korzeń. Liście z kolei można z apetytem schrupać niczym rukolę – w sałatce. A co z charakterystycznymi kwiatami, ścielącymi się gęsto na łąkach? Obowiązkowo syrop z mniszka lekarskiego!

Miód z mniszkaSyrop z mniszka to naturalne remedium na infekcje jesienno-zimowe
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Mniszek lekarski – remedium na schorzenia

Mniszek lekarski w niektórych regionach nazywany jest mleczem, choć nie jest to poprawne nazewnictwo – mlecz jest trujący. Choć rośliny są nieznacznie do siebie podobne, to na szczęście sezon na mniszek lekarski przypada na kwiecień i maj, a mlecz polny kwitnie w czerwcu.

Mniszek to pospolita w Polsce bylina, która gęsto ściele się żółtym kwieciem na polach czy łąkach, trawnikach miejskich, a nawet w przydomowych ogródkach. Trudno go przeoczyć – to dobrze, bo mniszek, zwany niegdyś lwim zębem czy niewieścią stałością, to prawdziwa skarbnica zdrowia. Zawiera witaminę C, A i witaminy z grupy B. Ponadto można w nim odnaleźć krzem, potas i magnez, a w korzeniach znajduje się niezwykły prebiotyk – inulina.

Nie bez powodu nazywany jest lekarskim – mniszek to niesamowity lek na anemię, a nawet nowotwory, do których leczenia wykorzystywany jest korzeń. Roślina ma działanie przeciwzapalne, regeneruje wątrobę, zwłaszcza po infekcjach wirusowych, działa żółciopędnie i wpływa korzystnie na procesy trawienne.

Wykorzystywany w ziołolecznictwie od setek lat, znany nawet w Chinach, gdzie również nasiona są wykorzystywane, mniszek lekarski znów wraca do łask – tym razem pod postacią syropu czy też majowego miodku.

Syrop z mniszka lekarskiego – właściwości

Nazywany jest miodem, w rzeczywistości jednak to syrop na bazie cukru i kwiatów mniszka. Można nim z powodzeniem słodzić herbatę, polewać owsianki, naleśniki i placki, ciesząc się właściwościami prozdrowotnymi.

Syrop z mniszka lekarskiego wspiera odporność i łagodzi stany zapalne górnych dróg oddechowych – będzie idealnym remedium na przeziębienie, grypę i inne infekcje wirusowe oraz bakteryjne sezonu jesienno-zimowego. Zaleca się podawać syrop z mniszka zwłaszcza dzieciom, ale bez przeszkód może spożywać go każdy, kto boryka się z bólem gardła, katarem czy kaszlem.

Syrop z mniszka lekarskiego – przepis

Kwiaty mniszka należy zbierać oczywiście z dala od ruchliwych ulic, ale także od pól uprawnych i terenów miejskich. Najlepiej zrywać lub ścinać same kwiaty, uważając, by zielona łodyżka nie trafiła do garnka – miodek wówczas będzie gorzkawy.

Po zebraniu kwiatów należy je rozłożyć na czystej i suchej powierzchni na kilka godzin, by wyszły z nich owady. Można również delikatnie opłukać kwiaty mniszka lekarskiego.

Składniki:

  • 300-400 kwiatów mniszka lekarskiego, pozbawionych zielonych łodyg
  • ok. 1 l wody
  • 1 kg cukru
  • 1-2 cytryny obrane ze skórki

Przygotowanie:

  1. Po opłukaniu kwiaty mniszka należy przełożyć do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
  2. Gdy woda się zagotuje, gotować kwiaty mniszka przez ok. 15 minut, a następnie zdjąć z palnika i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Gdy wywar ostygnie, należy wstawić go do lodówki na 24 godziny.
  4. Po upływie doby wywar trzeba zagotować, a następnie przecedzić przez gazę.
  5. Wstawić ponownie na palnik i dodać cukier oraz sok z cytryny.
  6. Syrop z mniszka gotować przez 1-4 godziny w zależności od upodobań – im dłużej gotowany jest miodek, tym jego konsystencja jest gęstsza, a kolor ciemniejszy.
  7. Gorący miód z mniszka lekarskiego przelać do suchych, wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do ostygnięcia do góry dnem.

Syrop z mniszka może używać od razu, ale dzięki dużej ilości cukru z pewnością przetrwa co najmniej 12 miesięcy w suchym i ciemnym miejscu.

Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego?

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów