Syrop z mniszka lekarskiego na odporność. Zrób, zanim skończy się sezon
Mniszek lekarski to niebywała roślina – do celów leczniczych wykorzystuje się ją w całości, zarówno łodygi, jak i korzeń. Liście z kolei można z apetytem schrupać niczym rukolę – w sałatce. A co z charakterystycznymi kwiatami, ścielącymi się gęsto na łąkach? Obowiązkowo syrop z mniszka lekarskiego!
Mniszek lekarski – remedium na schorzenia
Mniszek lekarski w niektórych regionach nazywany jest mleczem, choć nie jest to poprawne nazewnictwo – mlecz jest trujący. Choć rośliny są nieznacznie do siebie podobne, to na szczęście sezon na mniszek lekarski przypada na kwiecień i maj, a mlecz polny kwitnie w czerwcu.
Mniszek to pospolita w Polsce bylina, która gęsto ściele się żółtym kwieciem na polach czy łąkach, trawnikach miejskich, a nawet w przydomowych ogródkach. Trudno go przeoczyć – to dobrze, bo mniszek, zwany niegdyś lwim zębem czy niewieścią stałością, to prawdziwa skarbnica zdrowia. Zawiera witaminę C, A i witaminy z grupy B. Ponadto można w nim odnaleźć krzem, potas i magnez, a w korzeniach znajduje się niezwykły prebiotyk – inulina.
Nie bez powodu nazywany jest lekarskim – mniszek to niesamowity lek na anemię, a nawet nowotwory, do których leczenia wykorzystywany jest korzeń. Roślina ma działanie przeciwzapalne, regeneruje wątrobę, zwłaszcza po infekcjach wirusowych, działa żółciopędnie i wpływa korzystnie na procesy trawienne.
Wykorzystywany w ziołolecznictwie od setek lat, znany nawet w Chinach, gdzie również nasiona są wykorzystywane, mniszek lekarski znów wraca do łask – tym razem pod postacią syropu czy też majowego miodku.
Syrop z mniszka lekarskiego – właściwości
Nazywany jest miodem, w rzeczywistości jednak to syrop na bazie cukru i kwiatów mniszka. Można nim z powodzeniem słodzić herbatę, polewać owsianki, naleśniki i placki, ciesząc się właściwościami prozdrowotnymi.
Syrop z mniszka lekarskiego wspiera odporność i łagodzi stany zapalne górnych dróg oddechowych – będzie idealnym remedium na przeziębienie, grypę i inne infekcje wirusowe oraz bakteryjne sezonu jesienno-zimowego. Zaleca się podawać syrop z mniszka zwłaszcza dzieciom, ale bez przeszkód może spożywać go każdy, kto boryka się z bólem gardła, katarem czy kaszlem.
Syrop z mniszka lekarskiego – przepis
Kwiaty mniszka należy zbierać oczywiście z dala od ruchliwych ulic, ale także od pól uprawnych i terenów miejskich. Najlepiej zrywać lub ścinać same kwiaty, uważając, by zielona łodyżka nie trafiła do garnka – miodek wówczas będzie gorzkawy.
Po zebraniu kwiatów należy je rozłożyć na czystej i suchej powierzchni na kilka godzin, by wyszły z nich owady. Można również delikatnie opłukać kwiaty mniszka lekarskiego.
Składniki:
- 300-400 kwiatów mniszka lekarskiego, pozbawionych zielonych łodyg
- ok. 1 l wody
- 1 kg cukru
- 1-2 cytryny obrane ze skórki
Przygotowanie:
- Po opłukaniu kwiaty mniszka należy przełożyć do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
- Gdy woda się zagotuje, gotować kwiaty mniszka przez ok. 15 minut, a następnie zdjąć z palnika i pozostawić do ostygnięcia.
- Gdy wywar ostygnie, należy wstawić go do lodówki na 24 godziny.
- Po upływie doby wywar trzeba zagotować, a następnie przecedzić przez gazę.
- Wstawić ponownie na palnik i dodać cukier oraz sok z cytryny.
- Syrop z mniszka gotować przez 1-4 godziny w zależności od upodobań – im dłużej gotowany jest miodek, tym jego konsystencja jest gęstsza, a kolor ciemniejszy.
- Gorący miód z mniszka lekarskiego przelać do suchych, wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do ostygnięcia do góry dnem.
Syrop z mniszka może używać od razu, ale dzięki dużej ilości cukru z pewnością przetrwa co najmniej 12 miesięcy w suchym i ciemnym miejscu.
Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego?
Zobacz także: