Włóż deskę do krojenia do lodówki. Tam jest jej miejsce

Deska do krojenia do jeden z najważniejszych utensyliów – korzystają z niej na co dzień nawet najwięksi kuchenni laicy. Nic dziwnego więc, że trzeba o nią odpowiednio zadbać. A czy wiesz, dlaczego warto deskę do krojenia trzymać w lodówce?

Deska do krojeniaJak dbać o deskę do krojenia?
Źródło zdjęć: © 123RF

Deska do krojenia – jaką deskę wybrać?

Kiedyś asortyment desek był skromny – najpierw wyłącznie drewniane, by około lat 90. tryumfalnie wkroczyły do kuchni deski plastikowe. Dziś do wyboru mamy szereg tworzyw sztucznych, które mają gwarantować desce do krojenia długą żywotność, właściwości antybakteryjne i inne udogodnienia, jak np. elastyczność pozwalającą na zrolowanie deski czy ranty i wgłębienia, w które np. spływa sok z warzyw i owoców.

Jak się okazuje jednak, najchętniej sięgamy po deski szklane, a w ostatnich latach do łask wracają deski drewniane, które niekiedy osiągają naprawdę wysokie ceny. Trudno rozstrzygnąć, czy deska drewniana, czy szklana będzie lepsza, bo oba tworzywa mają szereg walorów i oba są trwałe, co pozwala cieszyć się deską do krojenia przez lata. Deski do krojenia z drewna są dodatkowo piękne i wielofunkcyjne, ale wymagają odpowiedniego traktowania.

O czym trzeba pamiętać, nosząc się z zamiarem deski do krojenia z drewna? Przede wszystkim porowata struktura nie chroni przed wnikaniem i namnażaniem się drobnoustrojów z produktów, które na desce kładziemy. Z tego właśnie powodu deskę do krojenia należy przed pierwszym użyciem zaimpregnować za pomocą oleju – najlepiej przeznaczonego do tego właśnie celu, zakupionego w sklepie z gospodarstwem domowym czy sprzętami kuchennymi. Co kilka tygodni konieczne jest dokładne umycie deski do krojenia, przetarcie jej cytryną lub skropienie sokiem z cytryny i ponowne zaimpregnowanie. Dzięki temu będzie służyć latami.

A gdzie trzymać deskę do krojenia? Można schować do szafki lub powiesić, jeśli ma otwór w rączce, ale najlepiej… włożyć ją do lodówki.

Jak poprawnie czyścić deskę do krojenia? Oto kilka sprawdzonych sposobów

Deska do krojenia – dlaczego warto ją trzymać w lodówce?

Ci, którzy mają deski pokaźnych rozmiarów, mogą wsuwać je do lodówki, traktując niczym kolejną półkę. Mniejsze deski warto układać w lodówce na ręczniku papierowym, a na nich można kłaść produkty, które zazwyczaj kroimy – np. na śniadanie – to jest wędlinę, ser, niektóre warzywa.

Po co trzymać deskę w lodówce? Poza tym, że świetnie sprawdzi się jako półka lub taca na produkty śniadaniowe, to niska temperatura w lodówce ogranicza namnażanie się patogenów. To szczególnie istotne w przypadku deski drewnianej, która nie tylko może być mniej higieniczna niż deski szklane, ale też nie powinna być tak często myta (dodatkowo nie wolno jej myć w zmywarce), bo szkodzi to drewnu i sprzyja rozwojowi grzybów i pleśni.

Warto więc po pokrojeniu chleba czy produktów, które nie brudzą, po prostu delikatnie przetrzeć deskę ręcznikiem papierowym lub kawałkiem cytryny, a następnie włożyć do lodówki.

Olejowanie deski do krojenia
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów