Włóż deskę do krojenia do lodówki. Tam jest jej miejsce
Deska do krojenia do jeden z najważniejszych utensyliów – korzystają z niej na co dzień nawet najwięksi kuchenni laicy. Nic dziwnego więc, że trzeba o nią odpowiednio zadbać. A czy wiesz, dlaczego warto deskę do krojenia trzymać w lodówce?
Deska do krojenia – jaką deskę wybrać?
Kiedyś asortyment desek był skromny – najpierw wyłącznie drewniane, by około lat 90. tryumfalnie wkroczyły do kuchni deski plastikowe. Dziś do wyboru mamy szereg tworzyw sztucznych, które mają gwarantować desce do krojenia długą żywotność, właściwości antybakteryjne i inne udogodnienia, jak np. elastyczność pozwalającą na zrolowanie deski czy ranty i wgłębienia, w które np. spływa sok z warzyw i owoców.
Jak się okazuje jednak, najchętniej sięgamy po deski szklane, a w ostatnich latach do łask wracają deski drewniane, które niekiedy osiągają naprawdę wysokie ceny. Trudno rozstrzygnąć, czy deska drewniana, czy szklana będzie lepsza, bo oba tworzywa mają szereg walorów i oba są trwałe, co pozwala cieszyć się deską do krojenia przez lata. Deski do krojenia z drewna są dodatkowo piękne i wielofunkcyjne, ale wymagają odpowiedniego traktowania.
O czym trzeba pamiętać, nosząc się z zamiarem deski do krojenia z drewna? Przede wszystkim porowata struktura nie chroni przed wnikaniem i namnażaniem się drobnoustrojów z produktów, które na desce kładziemy. Z tego właśnie powodu deskę do krojenia należy przed pierwszym użyciem zaimpregnować za pomocą oleju – najlepiej przeznaczonego do tego właśnie celu, zakupionego w sklepie z gospodarstwem domowym czy sprzętami kuchennymi. Co kilka tygodni konieczne jest dokładne umycie deski do krojenia, przetarcie jej cytryną lub skropienie sokiem z cytryny i ponowne zaimpregnowanie. Dzięki temu będzie służyć latami.
A gdzie trzymać deskę do krojenia? Można schować do szafki lub powiesić, jeśli ma otwór w rączce, ale najlepiej… włożyć ją do lodówki.
Jak poprawnie czyścić deskę do krojenia? Oto kilka sprawdzonych sposobów
Deska do krojenia – dlaczego warto ją trzymać w lodówce?
Ci, którzy mają deski pokaźnych rozmiarów, mogą wsuwać je do lodówki, traktując niczym kolejną półkę. Mniejsze deski warto układać w lodówce na ręczniku papierowym, a na nich można kłaść produkty, które zazwyczaj kroimy – np. na śniadanie – to jest wędlinę, ser, niektóre warzywa.
Po co trzymać deskę w lodówce? Poza tym, że świetnie sprawdzi się jako półka lub taca na produkty śniadaniowe, to niska temperatura w lodówce ogranicza namnażanie się patogenów. To szczególnie istotne w przypadku deski drewnianej, która nie tylko może być mniej higieniczna niż deski szklane, ale też nie powinna być tak często myta (dodatkowo nie wolno jej myć w zmywarce), bo szkodzi to drewnu i sprzyja rozwojowi grzybów i pleśni.
Warto więc po pokrojeniu chleba czy produktów, które nie brudzą, po prostu delikatnie przetrzeć deskę ręcznikiem papierowym lub kawałkiem cytryny, a następnie włożyć do lodówki.
Zobacz także: