Włóż deskę do krojenia do lodówki. Tam jest jej miejsce

Deska do krojenia do jeden z najważniejszych utensyliów – korzystają z niej na co dzień nawet najwięksi kuchenni laicy. Nic dziwnego więc, że trzeba o nią odpowiednio zadbać. A czy wiesz, dlaczego warto deskę do krojenia trzymać w lodówce?

Deska do krojeniaJak dbać o deskę do krojenia?
Źródło zdjęć: © 123RF

Deska do krojenia – jaką deskę wybrać?

Kiedyś asortyment desek był skromny – najpierw wyłącznie drewniane, by około lat 90. tryumfalnie wkroczyły do kuchni deski plastikowe. Dziś do wyboru mamy szereg tworzyw sztucznych, które mają gwarantować desce do krojenia długą żywotność, właściwości antybakteryjne i inne udogodnienia, jak np. elastyczność pozwalającą na zrolowanie deski czy ranty i wgłębienia, w które np. spływa sok z warzyw i owoców.

Jak się okazuje jednak, najchętniej sięgamy po deski szklane, a w ostatnich latach do łask wracają deski drewniane, które niekiedy osiągają naprawdę wysokie ceny. Trudno rozstrzygnąć, czy deska drewniana, czy szklana będzie lepsza, bo oba tworzywa mają szereg walorów i oba są trwałe, co pozwala cieszyć się deską do krojenia przez lata. Deski do krojenia z drewna są dodatkowo piękne i wielofunkcyjne, ale wymagają odpowiedniego traktowania.

O czym trzeba pamiętać, nosząc się z zamiarem deski do krojenia z drewna? Przede wszystkim porowata struktura nie chroni przed wnikaniem i namnażaniem się drobnoustrojów z produktów, które na desce kładziemy. Z tego właśnie powodu deskę do krojenia należy przed pierwszym użyciem zaimpregnować za pomocą oleju – najlepiej przeznaczonego do tego właśnie celu, zakupionego w sklepie z gospodarstwem domowym czy sprzętami kuchennymi. Co kilka tygodni konieczne jest dokładne umycie deski do krojenia, przetarcie jej cytryną lub skropienie sokiem z cytryny i ponowne zaimpregnowanie. Dzięki temu będzie służyć latami.

A gdzie trzymać deskę do krojenia? Można schować do szafki lub powiesić, jeśli ma otwór w rączce, ale najlepiej… włożyć ją do lodówki.

Jak poprawnie czyścić deskę do krojenia? Oto kilka sprawdzonych sposobów

Deska do krojenia – dlaczego warto ją trzymać w lodówce?

Ci, którzy mają deski pokaźnych rozmiarów, mogą wsuwać je do lodówki, traktując niczym kolejną półkę. Mniejsze deski warto układać w lodówce na ręczniku papierowym, a na nich można kłaść produkty, które zazwyczaj kroimy – np. na śniadanie – to jest wędlinę, ser, niektóre warzywa.

Po co trzymać deskę w lodówce? Poza tym, że świetnie sprawdzi się jako półka lub taca na produkty śniadaniowe, to niska temperatura w lodówce ogranicza namnażanie się patogenów. To szczególnie istotne w przypadku deski drewnianej, która nie tylko może być mniej higieniczna niż deski szklane, ale też nie powinna być tak często myta (dodatkowo nie wolno jej myć w zmywarce), bo szkodzi to drewnu i sprzyja rozwojowi grzybów i pleśni.

Warto więc po pokrojeniu chleba czy produktów, które nie brudzą, po prostu delikatnie przetrzeć deskę ręcznikiem papierowym lub kawałkiem cytryny, a następnie włożyć do lodówki.

Olejowanie deski do krojenia
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę