Wiosenna zupa pokrzywowa. Regionalny przysmak

Zupa pokrzywowa to obowiązkowa pozycja w wiosennym menu. Jest prosta w przygotowaniu, smaczna i bardzo zdrowa. Będą do niej pasować chrupiące czosnkowe grzanki lub ugotowane na twardo jajka.

Wiosenna zupa pokrzywowa. Regionalny przysmakWiosenna zupa pokrzywowa. Regionalny przysmak

Składniki

  • 2 litry młodej pokrzywy
  • 1,5 szklanki wody do zagotowania pokrzywy
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 litr bulionu
  • sól
  • posiekany szczypiorek
  • jajka, ugotowane ziemniaki do podania

Przepis

  • Pokrzywę wypłukać, zagotować we wrzącej wodzie prze ok. 5-10 minut, odcedzić.
  • Połączyć wywar z bulionem. Rozpuścić masło w rondelku, dodać mąkę i mieszając wlewać bulion.
  • Włożyć posiekaną pokrzywę, gotować kilka minut, doprawić solą.
  • Podawać posypaną posiekanym szczypiorkiem, z jajkiem i ziemniakami lub z gorącymi grzankami z bułki.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja