Trwa ładowanie...
d3ejtz7
25-05-2021 10:11

Wiosenna zupa pokrzywowa. Regionalny przysmak

Przepis

Zupa pokrzywowa to obowiązkowa pozycja w wiosennym menu. Jest prosta w przygotowaniu, smaczna i bardzo zdrowa. Będą do niej pasować chrupiące czosnkowe grzanki lub ugotowane na twardo jajka.

d3ejtz7
3.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 2 litry młodej pokrzywy
  • 1,5 szklanki wody do zagotowania pokrzywy
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 litr bulionu
  • sól
  • posiekany szczypiorek
  • jajka, ugotowane ziemniaki do podania
Przepis
  • Pokrzywę wypłukać, zagotować we wrzącej wodzie prze ok. 5-10 minut, odcedzić.
  • Połączyć wywar z bulionem. Rozpuścić masło w rondelku, dodać mąkę i mieszając wlewać bulion.
  • Włożyć posiekaną pokrzywę, gotować kilka minut, doprawić solą.
  • Podawać posypaną posiekanym szczypiorkiem, z jajkiem i ziemniakami lub z gorącymi grzankami z bułki.

To rolada to prawdziwy hit! Karkówka, pieczarki i ser

Wiosenna zupa pokrzywowa. Regionalny przysmak
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ejtz7
d3ejtz7
d3ejtz7
d3ejtz7
Więcej tematów
d3ejtz7