Wiosenna zupa pokrzywowa. Regionalny przysmak
Zupa pokrzywowa to obowiązkowa pozycja w wiosennym menu. Jest prosta w przygotowaniu, smaczna i bardzo zdrowa. Będą do niej pasować chrupiące czosnkowe grzanki lub ugotowane na twardo jajka.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- Pokrzywę wypłukać, zagotować we wrzącej wodzie prze ok. 5-10 minut, odcedzić.
- Połączyć wywar z bulionem. Rozpuścić masło w rondelku, dodać mąkę i mieszając wlewać bulion.
- Włożyć posiekaną pokrzywę, gotować kilka minut, doprawić solą.
- Podawać posypaną posiekanym szczypiorkiem, z jajkiem i ziemniakami lub z gorącymi grzankami z bułki.
To rolada to prawdziwy hit! Karkówka, pieczarki i ser
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze