Symbolika 12 wigilijnych dań

To bez wątpienia jeden z najbardziej magicznych wieczorów w roku. Nie tylko ze względu na świąteczną atmosferę, ale również symboliczne znaczenie przypisywane spożywanym wówczas potrawom. Już nasi przodkowie wierzyli, że wigilijne smakołyki mogą zapewnić szczęście i zdrowie na cały następny rok, a także ułatwiają łączność między światem doczesnym i zaświatami.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 12Barszcz czerwony

Obraz
© 123RF.COM

To bez wątpienia jeden z najbardziej magicznych wieczorów w roku. Nie tylko ze względu na świąteczną atmosferę, ale również symboliczne znaczenie przypisywane spożywanym wówczas potrawom. Już nasi przodkowie wierzyli, że wigilijne smakołyki mogą zapewnić szczęście i zdrowie na cały następny rok, a także ułatwiają łączność między światem doczesnym i zaświatami.

W wielu polskich domach obowiązkowy punkt wigilijnego menu, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również symbolikę jest barszcz. Buraki od wieków kojarzone są z długowiecznością. Nic dziwnego, że spożywanie czerwonego barszczu ma gwarantować doczekanie sędziwego wieku, ale także zachowanie urody na długie lata. Coś w tym chyba jest, ponieważ buraki dostarczają dużo potasu, cynku i żelaza, a także rzadkich metali: kobaltu, rubidu i cezu, które zwiększają odporność organizmu. Są bogatym źródłem kwasu foliowego, antocyjanów (naturalnych barwników wykazujących działanie antynowotworowe) czy flawonoidów, charakteryzujących się silnym działaniem antyoksydacyjnym.

/ 12Kompot z suszu

Obraz
© Shutterstock.com

Nasi przodkowie, zarówno mieszkający w wiejskich chatach, jak i szlacheckich dworkach bardzo chętnie suszyli zbierane latem owoce. Początkowo wykorzystywano do tego celu słońce i wiatr, z biegiem czasu także kotliny (specjalnie przygotowane palenisko) oraz piece.

Przygotowanego z nich kompotu nie mogło zabraknąć na wieczerzy wigilijnej. Podawano go zazwyczaj na zakończenie spotkania. Każdy z wykorzystanych owoców miał symboliczne znaczenie: śliwka odpędzała złe moce, jabłka zapewniały miłość, zdrowie i pokój, natomiast gruszkom przypisywano długowieczność.

/ 12Dania z karpia

Obraz
© Shutterstock.com

Bez tej ryby, smażonej, faszerowanej albo zatopionej w galarecie, trudno wyobrazić sobie wigilijną kolację. W polskiej tradycji kulinarnej karp od wieków zajmuje miejsce szczególne, także symboliczne - uchodzi bowiem za ucieleśnienie płodności oraz rodzącego się życia. Zjedzenie choć małej porcji miało zapewniać zdrowie, siłę fizyczną oraz dostatek i materialną obfitość w nadchodzącym roku. Karpia warto jeść także ze względu na właściwości odżywcze. Dietetycy chwalą mięso tej ryby, gdyż zwiększa odporność, poprawia pamięć i chroni przed chorobami serca.

/ 12Potrawy ze śledzia

Obraz
© Fotolia

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć choć jednego przysmaku ze śledzia, w którym kumuluje się symbolika ryby, czyli produktu bardzo ważnego dla chrześcijan. Wszak jej starogrecka nazwa ichtys to zbiór pierwszych liter greckich odpowiedników słów: Jezus, Chrystus, Boga, Syn, Zbawiciel.

/ 12Makowe przysmaki

Obraz
© 123RF.COM

Chyba w każdym polskim domu na święta przygotowuje się choć jedną potrawę z tymi ziarnami: kutię, struclę makową, makiełki, łamańce z makiem, zupę makową albo śliżyki, czyli ciasteczka z makiem. W polskiej tradycji z makiem od wieków związana jest silna symbolika. Nasi przodkowie wierzyli, że przyrządzane z niego potrawy przynoszą domowi dostatek, pomyślność i spokój na cały następny rok. Zwiększają również szansę na powiększenie rodziny, ponieważ są symbolem płodności. Brak makowych dań na stole mógł natomiast ściągnąć nieszczęście.

/ 12Pierniki

Obraz
© 123RF.COM

Polacy zajadają się nimi już od wieków. Najstarszy przepis na ten przysmak pochodzi z 1725 r. i został umieszczony w... poradniku medycznym, ponieważ ceniono wówczas lecznicze właściwości przypraw, którymi wzbogacano pierniki: cynamonu, imbiru, goździków czy kardamonu. Zdaniem badaczy przygotowywane na Wigilię pierniki to pamiątka jeszcze z czasów pogańskich, gdy nasi przodkowie składali placki z miodem w ofierze bogom, by zapewnić ich przychylność. Jedzone podczas świąt miały natomiast zagwarantować pomyślność i dostatek w nadchodzącym roku.

/ 12Kapusta z grochem

Obraz
© Shutterstock.com

Liściaste warzywo od dawna uchodzi za symbol obfitości, urodzaju i bogactwa. Spożywanie tradycyjnej wigilijnej kapusty z grochem miało, według wierzeń naszych przodków, chronić uczestników wieczerzy od złego, a także zapewniać siłę i witalność. Główny składnik tej potrawy, czyli kapusta kiszona ma także wiele innych zalet, zwłaszcza odżywczych: poprawia odporność, niszczy groźne bakterie i wirusy, obniża poziom cholesterolu oraz przyspiesza przemianę materii.

/ 12Zupa grzybowa

Obraz
© 123RF.COM

W niektórych regionach Polski pojawia się zamiast czerwonego barszczu. Grzyby to także bardzo ważny produkt w wigilijnym jadłospisie. Według dawnych wierzeń rosnące w lesie prawdziwki czy podgrzybki były wykradzione z innego świata, ułatwiały kontakt ze światem zmarłych, ale także symbolizowały siłę i zdrowie. Ich spożywanie miało zapewnić szczęście oraz dostatek domownikom.

/ 12Kutia

Obraz
© Fotolia

Słodki przysmak pochodzący z Kresów, przyrządzany z pszenicy, maku, miodu, mleka oraz dużej ilości bakalii to prawdziwy skarbiec rozmaitych symboli. Miód spożywany w czasie wieczerzy wigilijnej miał zapewnić przychylność sił nadprzyrodzonych, a także dostatek i długie życie. Orzechy gwarantowały szczęście oraz płodność, natomiast pszenica - pomyślność finansową, urodzajne plony i zdrowie. W dawnej Polsce z kutią była związana ciekawa tradycja - najstarszy uczestnik kolacji ciskał smakołykiem o sufit. Gdy się przyklejał, zwiastował szczęście domownikom.

10 / 12Kołacz

Obraz
© Shutterstock.com

W niektórych regionach Polski na wigilijnym stole pojawiał się kołacz, czyli słodki przysmak z ciasta drożdżowego przyjmujący zwykle postać plecionki. Zgodnie z tradycją powinien być on łamany, a nie krojony nożem. Jego nazwa pochodzi od koła, które było już symbolem szczęścia w czasach, gdy nasi przodkowie wyznawali jeszcze kult solarny.

11 / 12Zupa migdałowa

Obraz
© Shutterstock.com

Migdały uchodzą za symbol nowego życia i nadziei, dlatego również nie mogło ich zabraknąć w wigilijnym jadłospisie. Mieszkańcy Kresów nie wyobrażali sobie wieczerzy bez zupy migdałowej. "Stoły wysłane sianem, przykryte obrusem jak śniegiem. Na stole w ogromnych srebrnych misach polewka migdałowa" - wspominał XIX-wieczny pisarz i wydawca Aleksander Jełowiecki. Potrawa przygotowywana jest z mleka, gorzkich oraz słodkich migdałów oraz rodzynek i podawana z gęstym ryżem.

12 / 12Fasola z suszonymi śliwkami

Obraz
© 123RF.COM

W niektórych regionach Polski, np. na Podkarpaciu podaje się w Wigilię dania z fasolą, która od wieków symbolizuje płodność, urodzaj, zgodę, miłość, a także moc przyciągania pieniędzy. Bardzo smaczną i prostą potrawą jest gotowana fasola z suszonymi śliwkami, zagęszczana zasmażką na bazie masła i mąki.

Rafał Natorski

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja