Sylwestrowe przystawki na zimno - sprawdzone propozycje
Sprawdzone pomysły na sylwestrowe przekąski.
Szukasz inspiracji na przystawki na zimno? Organizujesz Sylwestra w domu lub masz zamiar przygotować coś pysznego na domówkę u znajomych? Przygotowanie wyjątkowej potrawy nie musi długo trwać! Często wystarczy kilka niedrogich składników, aby wyczarować wyjątkowe jedzenie, które zachwyci Twoich gości. Mamy dla Ciebie 5 uniwersalnych i sprawdzonych propozycji na sylwestrowe przystawki na zimno.
Roladki z łososia ze szpinakiem
Łosoś idealnie sprawdza się jako składnik każdej zimnej przystawki. Roladę możemy przygotować w dwóch wersjach: jedną z nich jest pokrojenie łososia na mniejsze części i zwijanie malutkich roladek lub możemy zostawić łososia w dużych płatach, wtedy po zwinięciu otrzymamy dużą roladę. Na przekąski lepiej sprawdzają się roladki w mniejszej wersji, pięknie wyglądają na talerzu. Poniżej przedstawiamy składniki oraz propozycję przygotowania roladek z łososia:
*Składniki: *
• Szpinak mrożony (1 opakowanie)
• 3 ząbki czosnku
• 500 gram łososia
• 3 jajka
• serek twarogowy z ziołami lub chrzanem
• łyżka masła
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, dodajemy szpinak, ścieramy na tarce czosnek i oddajemy do szpinaku. Następnie rozbijamy i dodajemy jajka, sól i pieprz a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Możemy również dodać odrobinę śmietany. Gdy szpinak jest już gotowy kroimy łososia w plastry szerokości około 5 centymetrów. Następnie plastry smarujemy równomiernie około łyżeczką serka oraz szpinaku i zwijamy całość w rulonik, po czym kładziemy na talerzyku.
Roladki z tortillą
Tortilla jest niezwykle uniwersalnym składnikiem - możemy z nią skomponować dowolne składniki według własnych upodobań i zawsze wychodzi nadzwyczaj smaczna. Przedstawiamy swoją wersję roladek, którą oczywiście możesz dowolnie modyfikować.
Tortille rozkładamy i smarujemy w zależności od preferencji serkiem twarogowym lub sosem pomidorowym. Prosty sos możesz stworzyć poprzez połączenie przecieru pomidorowego z przyprawami: bazylią, oregano, papryka słodka oraz chili. Następnie rozkładamy równomiernie liście sałaty oraz wędlinę. Następnie papryczki kroimy i również rozkładamy. Jeśli chcesz zmodyfikować smak możesz także dodać fasolę z puszki, kukurydzę lub ogórki czy pieczarki konserwowe. Całość zwijamy ciasno, warto wtedy zawinąć tortillę w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około pół godziny, dzięki temu tortillę łatwiej jest później równo pokroić na krążki o szerokości około 2 centymetrów.
*Koreczki lub szaszłyki na zimno *
Aby stworzyć fantazyjne i pyszne koreczki nie potrzebujesz zbyt wielu składników, bardzo często wystarczy wykorzystać podstawowe składniki, które każdy z nas znajdzie w swej lodówce. Jest to klasyczna przystawka, która sprawdza się zawsze, niezależnie od tego jakiego typu przyjęcie organizujesz. Możesz je dowolnie przygotować zgodnie ze swoimi upodobaniami. My przedstawiamy następującą propozycję:
Składniki:
• ser żółty gouda w kostce
• cebulki konserwowe
• słoiczek czarnych lub zielonych oliwek
• czerwona papryka
• szynka lub kiełbasa
• ogórki konserwowe
• pomidorki koktajlowe
Ser, paprykę, szynkę oraz ogórki kroimy w taki sposób, aby powstały kwadraty o szerokości około 1,5 centymetra. Ser żółty warto pokroić tak, aby jego wysokość wynosiła około 1 centymetr, ponieważ będzie on stanowił podstawę koreczka. Następnie nabijamy pomidorki koktajlowe przecięte na pół, kiełbaskę lub szynkę, cebulkę, paprykę, oliwkę oraz ogórka. Możesz zastosować dowolną kolejność składników, jedynie ser powinien pozostać na dole jako składnik utrzymujący koreczki w pionie.