Świeże grzyby w daniach. Praktyczne porady Janka Kuronia

Które grzyby warto dusić, smażyć, a które wędzić? Sprawdź i zrób je już dziś.

Świeże grzyby w daniach. Praktyczne porady Janka Kuronia
Źródło zdjęć: © Fotolia

Sezon na świeże grzyby trwa. Oczywiście warto zrobić z nich zapasy na zimę - susząc je, ale także marynując czy kisząc. Jednak skarby lasu, na które czekaliśmy kilka miesięcy, warto od razu zagospodarować i wykorzystać do przygotowania aromatycznych dań. Jan Kuroń, doświadczony kucharz i miłośnik grzybów, podpowiedział specjalnie dla nas, jak obchodzić się z tymi produktami.

Grzyby duszone - które gatunki najlepiej nadają się do takiej obróbki, jak najprościej przygotować grzyby w ten sposób?

Z grzybami jest trochę jak z rybami - niektóre szkoda dusić. Świetnie do duszenia nadają się podgrzybki, zajączki czy maślaki. Wydaje mi się, że z grzybami nie ma co kombinować, świetnie pasują do nich takie przyprawy jak: liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn czy tymianek. Warto dodać kminku, bowiem ułatwia on trawienie. Gatunki takie jak prawdziwek czy kania stworzone są do "wyższych" celów.

Grzyby prosto z patelni, czyli smażone kapelusze - jak je przygotować do takiej obróbki i czego unikać?

Grzyby smażone nie powinny być myte pod wodą. Mają one taką budowę, że są w stanie pochłonąć jej znaczne ilości, a kto choć raz smażył nieosuszoną wątróbkę, ten wie jakie to wyzwanie... Oczywiście powinniśmy je najpierw doprawić, następnie lekko obtoczyć w mące. Prawdziwek jest zdecydowanie bardziej tolerancyjny, jeżeli chodzi o dodatki, kanie uwielbiam tylko z solą i pieprzem.

Czy grzyby nadają się do wędzenia?

Właściwie każdy gatunek grzyba nadaje się do wędzenia. Ba, właściwie wszystko do wędzenia się nadaje. Sam jestem właścicielem wędzarni (własnoręcznie wybudowanej) i temu procesowi poddaję niemalże wszystko - czosnek, sól, owoce morza, a nawet owoce. Dlatego grzyby jak najbardziej mogą być wędzone. Najlepiej wędzić te, które później lądują w daniach, gdzie aromat dymu jest pożądany. Moim zdaniem najlepiej wychodzą te wędzone zimnym dymem.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm