WAŻNE
TERAZ

Akcja służb w Krakowie. Rosjanin podejrzany o "poważne przestępstwa"

Świeże grzyby w daniach. Praktyczne porady Janka Kuronia

Które grzyby warto dusić, smażyć, a które wędzić? Sprawdź i zrób je już dziś.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

Sezon na świeże grzyby trwa. Oczywiście warto zrobić z nich zapasy na zimę - susząc je, ale także marynując czy kisząc. Jednak skarby lasu, na które czekaliśmy kilka miesięcy, warto od razu zagospodarować i wykorzystać do przygotowania aromatycznych dań. Jan Kuroń, doświadczony kucharz i miłośnik grzybów, podpowiedział specjalnie dla nas, jak obchodzić się z tymi produktami.

Grzyby duszone - które gatunki najlepiej nadają się do takiej obróbki, jak najprościej przygotować grzyby w ten sposób?

Z grzybami jest trochę jak z rybami - niektóre szkoda dusić. Świetnie do duszenia nadają się podgrzybki, zajączki czy maślaki. Wydaje mi się, że z grzybami nie ma co kombinować, świetnie pasują do nich takie przyprawy jak: liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn czy tymianek. Warto dodać kminku, bowiem ułatwia on trawienie. Gatunki takie jak prawdziwek czy kania stworzone są do "wyższych" celów.

Grzyby prosto z patelni, czyli smażone kapelusze - jak je przygotować do takiej obróbki i czego unikać?

Grzyby smażone nie powinny być myte pod wodą. Mają one taką budowę, że są w stanie pochłonąć jej znaczne ilości, a kto choć raz smażył nieosuszoną wątróbkę, ten wie jakie to wyzwanie... Oczywiście powinniśmy je najpierw doprawić, następnie lekko obtoczyć w mące. Prawdziwek jest zdecydowanie bardziej tolerancyjny, jeżeli chodzi o dodatki, kanie uwielbiam tylko z solą i pieprzem.

Czy grzyby nadają się do wędzenia?

Właściwie każdy gatunek grzyba nadaje się do wędzenia. Ba, właściwie wszystko do wędzenia się nadaje. Sam jestem właścicielem wędzarni (własnoręcznie wybudowanej) i temu procesowi poddaję niemalże wszystko - czosnek, sól, owoce morza, a nawet owoce. Dlatego grzyby jak najbardziej mogą być wędzone. Najlepiej wędzić te, które później lądują w daniach, gdzie aromat dymu jest pożądany. Moim zdaniem najlepiej wychodzą te wędzone zimnym dymem.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯