Świeże grzyby w daniach. Praktyczne porady Janka Kuronia

Które grzyby warto dusić, smażyć, a które wędzić? Sprawdź i zrób je już dziś.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

Sezon na świeże grzyby trwa. Oczywiście warto zrobić z nich zapasy na zimę - susząc je, ale także marynując czy kisząc. Jednak skarby lasu, na które czekaliśmy kilka miesięcy, warto od razu zagospodarować i wykorzystać do przygotowania aromatycznych dań. Jan Kuroń, doświadczony kucharz i miłośnik grzybów, podpowiedział specjalnie dla nas, jak obchodzić się z tymi produktami.

Grzyby duszone - które gatunki najlepiej nadają się do takiej obróbki, jak najprościej przygotować grzyby w ten sposób?

Z grzybami jest trochę jak z rybami - niektóre szkoda dusić. Świetnie do duszenia nadają się podgrzybki, zajączki czy maślaki. Wydaje mi się, że z grzybami nie ma co kombinować, świetnie pasują do nich takie przyprawy jak: liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn czy tymianek. Warto dodać kminku, bowiem ułatwia on trawienie. Gatunki takie jak prawdziwek czy kania stworzone są do "wyższych" celów.

Grzyby prosto z patelni, czyli smażone kapelusze - jak je przygotować do takiej obróbki i czego unikać?

Grzyby smażone nie powinny być myte pod wodą. Mają one taką budowę, że są w stanie pochłonąć jej znaczne ilości, a kto choć raz smażył nieosuszoną wątróbkę, ten wie jakie to wyzwanie... Oczywiście powinniśmy je najpierw doprawić, następnie lekko obtoczyć w mące. Prawdziwek jest zdecydowanie bardziej tolerancyjny, jeżeli chodzi o dodatki, kanie uwielbiam tylko z solą i pieprzem.

Czy grzyby nadają się do wędzenia?

Właściwie każdy gatunek grzyba nadaje się do wędzenia. Ba, właściwie wszystko do wędzenia się nadaje. Sam jestem właścicielem wędzarni (własnoręcznie wybudowanej) i temu procesowi poddaję niemalże wszystko - czosnek, sól, owoce morza, a nawet owoce. Dlatego grzyby jak najbardziej mogą być wędzone. Najlepiej wędzić te, które później lądują w daniach, gdzie aromat dymu jest pożądany. Moim zdaniem najlepiej wychodzą te wędzone zimnym dymem.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw