Świeże grzyby w daniach. Praktyczne porady Janka Kuronia

Które grzyby warto dusić, smażyć, a które wędzić? Sprawdź i zrób je już dziś.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

Sezon na świeże grzyby trwa. Oczywiście warto zrobić z nich zapasy na zimę - susząc je, ale także marynując czy kisząc. Jednak skarby lasu, na które czekaliśmy kilka miesięcy, warto od razu zagospodarować i wykorzystać do przygotowania aromatycznych dań. Jan Kuroń, doświadczony kucharz i miłośnik grzybów, podpowiedział specjalnie dla nas, jak obchodzić się z tymi produktami.

Grzyby duszone - które gatunki najlepiej nadają się do takiej obróbki, jak najprościej przygotować grzyby w ten sposób?

Z grzybami jest trochę jak z rybami - niektóre szkoda dusić. Świetnie do duszenia nadają się podgrzybki, zajączki czy maślaki. Wydaje mi się, że z grzybami nie ma co kombinować, świetnie pasują do nich takie przyprawy jak: liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn czy tymianek. Warto dodać kminku, bowiem ułatwia on trawienie. Gatunki takie jak prawdziwek czy kania stworzone są do "wyższych" celów.

Grzyby prosto z patelni, czyli smażone kapelusze - jak je przygotować do takiej obróbki i czego unikać?

Grzyby smażone nie powinny być myte pod wodą. Mają one taką budowę, że są w stanie pochłonąć jej znaczne ilości, a kto choć raz smażył nieosuszoną wątróbkę, ten wie jakie to wyzwanie... Oczywiście powinniśmy je najpierw doprawić, następnie lekko obtoczyć w mące. Prawdziwek jest zdecydowanie bardziej tolerancyjny, jeżeli chodzi o dodatki, kanie uwielbiam tylko z solą i pieprzem.

Czy grzyby nadają się do wędzenia?

Właściwie każdy gatunek grzyba nadaje się do wędzenia. Ba, właściwie wszystko do wędzenia się nadaje. Sam jestem właścicielem wędzarni (własnoręcznie wybudowanej) i temu procesowi poddaję niemalże wszystko - czosnek, sól, owoce morza, a nawet owoce. Dlatego grzyby jak najbardziej mogą być wędzone. Najlepiej wędzić te, które później lądują w daniach, gdzie aromat dymu jest pożądany. Moim zdaniem najlepiej wychodzą te wędzone zimnym dymem.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯