Święta bez glutenu. Kuchenne inspiracje

Wśród propozycji znalazły się zarówno dania postne jak i mięsne.

Grażyna Bober-Bruijn przygotowała wigilijne i świąteczne dania bezglutenowe. Na stole pojawił się m.in. biszkopt cynamonowy, sałatka z bobu i fasolki szparagowej, pieczone ziemniaki, pasztet z wątróbek oraz jabłko z owsianką.

Biszkopt cynamonowy

Składniki:
Tort:
5 łyżek bezglutenowego koncentratu ciasta
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1 czubata łyżka cynamonu
4 łyżki bezglutenowej mąki gryczanej
10 łyżek cukru
5 jajek

Dekoracja:
1/2 słoika powideł śliwkowych lub dżemu śliwkowego bezglutenowego
1/2 tabliczki startej mlecznej czekolady bezglutenowej
150 g malin mrożonych lub świeżych
400 ml śmietanki kremówki
400 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 pomarańcza

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dosyp cukier, ale zrób to w 3 partiach, a na koniec wmiksuj żółtka. Do masy dodaj przesianą mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i wszystko zmiksuj na jednolitą masę. Przelej ciasto do okrągłej dużej tortownicy (24 cm) lub do prostokątnej formy (29x25) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez 30 min. i przed wyjęciem z piekarnika sprawdź drewnianym patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy (patyczek powinien być suchy, jeśli nie jest, potrzymaj biszkopt jeszcze 3-5 min. w piekarniku).
Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika upuść go spodem na podłogę z wysokości ok. 50 cm. Potem odstaw go do wystygnięcia. Zimny biszkopt przekrój poziomo – co najmniej na 2 płaty. Ubij kremówkę i dodaj cukier puder. W osobnym naczyniu mikserem rozrób mascarpone z 5 łyżkami kremówki, potem bardzo wolno dodaj do sera resztę kremówki. Jeden z płatów biszkoptu posmaruj dżemem śliwkowym, na nim połóż warstwę kremu serowo-śmietanowego, przykryj drugim płatem biszkoptowym i ten z wierzchu posmaruj kremem. Na koniec posyp tort wiórkami czekolady i udekoruj pomarańczą oraz malinami.

Sałatka z bobu i fasolki szparagowej

Składniki:
1/2 główki sałaty masłowej lub 1 opakowanie mieszanki sałat
80 g bobu (świeżego lub mrożonego)
6 łyżek ziaren komosy ryżowej (quinoa)
100 g fasolki szparagowej

Sos:
kilka liści bazylii
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka płynnego miodu
1/2 łyżeczki suszonych ziół
1 łyżeczka bezglutenowej musztardy
4 łyżki oliwy z oliwek
kilka kropel cytryny
1 ząbek czosnku
sól
pieprz

Przygotowanie:
Ugotuj bób i fasolkę. Ugotuj ziarna komosy ryżowej i odstaw do ostudzenia. Na 4 talerzach rozłóż równomiernie sałatę. Zdejmij skórkę z bobu. Fasolę i bób rozłóż na talerzach. Wszystkie porcje posyp ugotowanymi ziarnami komosy. Musztardę zmieszaj z miodem, dodaj ocet balsamiczny, cytrynę, sól, pieprz oraz czosnek i wszystko wymieszaj na gładką masę. Dodaj oliwę i wymieszaj jeszcze raz. Sałatki polej sosem winegret. Podawaj z focaccią i schłodzonym białym winem.

Pasztet z wątróbek

Składniki:
kilka gron czerwonej porzeczki (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
spora garść świeżego tymianku
3/4 łyżki klarowanego masła
350-400 g wątróbek kurzych
100 ml śmietany kremówki
3 łyżki wina porto
1-2 ząbki czosnku
1 kiszony ogórek
3 małe szalotki
2 łyżki masła
pieprz
sól

Przygotowanie:
Oczyść wątróbki. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, wrzuć pokrojoną szalotkę i czosnek, a po 2 min. dodaj wątróbkę. Kiedy wątróbka zacznie zmieniać kolor na zewnątrz, a wewnątrz pozostanie różowa, dosyp gałkę, tymianek i wlej porto. Poduś chwilę i dolej śmietanę (powinna mieć temperaturę pokojową). Wszystko wymieszaj, potrzymaj na patelni przez kilkanaście sekund i przełóż do blendera. Zmiel wszystko na jednolitą i gładką masę i dopraw pieprzem oraz solą.
Przełóż do kokilek, wierzch posyp resztą tymianku i polej klarowanym masłem. Przed zalaniem masłem możesz udekorować wierzch pasztetu czerwoną porzeczką, wciskając lekko owoce w pasztet. Jedz na chlebie z dodatkiem dobrze ukiszonych ogórków.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości