Trwa ładowanie...

Święta bez glutenu. Kuchenne inspiracje

Wśród propozycji znalazły się zarówno dania postne jak i mięsne.

d2hhaum
d2hhaum

Grażyna Bober-Bruijn przygotowała wigilijne i świąteczne dania bezglutenowe. Na stole pojawił się m.in. biszkopt cynamonowy, sałatka z bobu i fasolki szparagowej, pieczone ziemniaki, pasztet z wątróbek oraz jabłko z owsianką.

Biszkopt cynamonowy

Składniki:
Tort:
5 łyżek bezglutenowego koncentratu ciasta
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1 czubata łyżka cynamonu
4 łyżki bezglutenowej mąki gryczanej
10 łyżek cukru
5 jajek

Dekoracja:
1/2 słoika powideł śliwkowych lub dżemu śliwkowego bezglutenowego
1/2 tabliczki startej mlecznej czekolady bezglutenowej
150 g malin mrożonych lub świeżych
400 ml śmietanki kremówki
400 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 pomarańcza

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dosyp cukier, ale zrób to w 3 partiach, a na koniec wmiksuj żółtka. Do masy dodaj przesianą mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i wszystko zmiksuj na jednolitą masę. Przelej ciasto do okrągłej dużej tortownicy (24 cm) lub do prostokątnej formy (29x25) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez 30 min. i przed wyjęciem z piekarnika sprawdź drewnianym patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy (patyczek powinien być suchy, jeśli nie jest, potrzymaj biszkopt jeszcze 3-5 min. w piekarniku).
Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika upuść go spodem na podłogę z wysokości ok. 50 cm. Potem odstaw go do wystygnięcia. Zimny biszkopt przekrój poziomo – co najmniej na 2 płaty. Ubij kremówkę i dodaj cukier puder. W osobnym naczyniu mikserem rozrób mascarpone z 5 łyżkami kremówki, potem bardzo wolno dodaj do sera resztę kremówki. Jeden z płatów biszkoptu posmaruj dżemem śliwkowym, na nim połóż warstwę kremu serowo-śmietanowego, przykryj drugim płatem biszkoptowym i ten z wierzchu posmaruj kremem. Na koniec posyp tort wiórkami czekolady i udekoruj pomarańczą oraz malinami.

d2hhaum

Sałatka z bobu i fasolki szparagowej

Składniki:
1/2 główki sałaty masłowej lub 1 opakowanie mieszanki sałat
80 g bobu (świeżego lub mrożonego)
6 łyżek ziaren komosy ryżowej (quinoa)
100 g fasolki szparagowej

Sos:
kilka liści bazylii
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka płynnego miodu
1/2 łyżeczki suszonych ziół
1 łyżeczka bezglutenowej musztardy
4 łyżki oliwy z oliwek
kilka kropel cytryny
1 ząbek czosnku
sól
pieprz

Przygotowanie:
Ugotuj bób i fasolkę. Ugotuj ziarna komosy ryżowej i odstaw do ostudzenia. Na 4 talerzach rozłóż równomiernie sałatę. Zdejmij skórkę z bobu. Fasolę i bób rozłóż na talerzach. Wszystkie porcje posyp ugotowanymi ziarnami komosy. Musztardę zmieszaj z miodem, dodaj ocet balsamiczny, cytrynę, sól, pieprz oraz czosnek i wszystko wymieszaj na gładką masę. Dodaj oliwę i wymieszaj jeszcze raz. Sałatki polej sosem winegret. Podawaj z focaccią i schłodzonym białym winem.

Pasztet z wątróbek

d2hhaum

Składniki:
kilka gron czerwonej porzeczki (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
spora garść świeżego tymianku
3/4 łyżki klarowanego masła
350-400 g wątróbek kurzych
100 ml śmietany kremówki
3 łyżki wina porto
1-2 ząbki czosnku
1 kiszony ogórek
3 małe szalotki
2 łyżki masła
pieprz
sól

Przygotowanie:
Oczyść wątróbki. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, wrzuć pokrojoną szalotkę i czosnek, a po 2 min. dodaj wątróbkę. Kiedy wątróbka zacznie zmieniać kolor na zewnątrz, a wewnątrz pozostanie różowa, dosyp gałkę, tymianek i wlej porto. Poduś chwilę i dolej śmietanę (powinna mieć temperaturę pokojową). Wszystko wymieszaj, potrzymaj na patelni przez kilkanaście sekund i przełóż do blendera. Zmiel wszystko na jednolitą i gładką masę i dopraw pieprzem oraz solą.
Przełóż do kokilek, wierzch posyp resztą tymianku i polej klarowanym masłem. Przed zalaniem masłem możesz udekorować wierzch pasztetu czerwoną porzeczką, wciskając lekko owoce w pasztet. Jedz na chlebie z dodatkiem dobrze ukiszonych ogórków.

d2hhaum
d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj