Trwa ładowanie...

Świąteczny keks z bakaliami

Aromatyczne ciasto z dodatkami. Najlepiej smakuje zrobione kilka dni przed świętami.

Świąteczny keks z bakaliamiŹródło: www.malacukierenka.pl
d434bi3

Składniki na ciasto:
500 g mąki + 1 łyżka (użyto mąki tortowej)
250 g masła
200 g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
1/4 szklanki mleka
50 ml rumu
100 g rodzynek
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub smażonej (możemy dodać 50 g pomarańczowej i 50g cytrynowej)
200 g dowolnych miękkich bakalii (np. suszona żurawina, śliwki, kandyzowana papaja, daktyle)
Dodatkowo do dekoracji:
150 g białej czekolady
5 łyżek mleka
100 g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek (mieszanka keksowa lub inne bakalie)

  1. Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki.
  1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
  1. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę (około 4-5 minut).
  1. Następnie do utartego masła dodawać po jednym jajku (obroty miksera zmienić na najniższe), po każdym dodaniu dobrze wymieszać.
  1. Do masy dodać aromat, 1/3 mąki i krótko wymieszać. Wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki. Wlać rum, zamieszać i wsypać resztę mąki.
  1. Na końcu dodać bakalie, zamieszać i ciasto przełożyć do formy keksowej (o wymiarach 35x12 cm) i piec w temperaturze 170 stopni C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 70-75 minut. Po wyjęciu ciasto odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte ciasto dobrze jest zawinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.
  1. Mleko do polewy zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Jeśli masa zrobi się gęsta, dodać jeszcze mleka i postawić na chwilę na ogień, ciągle mieszając, aż powstanie gładka masa (czekolada w końcu rozpuści się w mleku). Gotową polewą dekorujemy keks i posypujemy kandyzowanymi owocami. [
(Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)
Źródło: (Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy, pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

d434bi3

Sprawdź również: świąteczny makowiec śnieżny.

d434bi3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d434bi3
Więcej tematów