Świąteczne pierogi z makiem
Mak to jedne z symboli Bożego Narodzenia. Nic więc dziwnego, że na świątecznym stole znajdują się dania danie jak kutia, makowiec, kluski z makiem czy makiełki. W moim domu nie może natomiast zabraknąć pierogów z makowym farszem. Możemy użyć gotowej masy makowej lub przygotować ją samodzielnie.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 masa makowa
- 1 śmietana 12 proc.
- 1 pomarańcza
Przepis
Wymieszać w misce łyżką składniki - mąkę, wodę gorącą, 2 łyżki oliwy z oliwek. Przełożyć na stolnice i zagnieść ciasto. Gdy ostygnie rozwałkować i wykrawać szklanką pierogi i nadziewać masą makową. Zaklejamy kciukiem i palcem wskazującym. Wrzucamy do gorącej wody i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową na półmisek. Można udekorować kleksem śmietany i kawałeczkami pomarańczy.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl