Suszymy grzyby w domu. To prostsze niż ci się wydaje

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 4Właśnie zaczyna się sezon

Obraz
© 123RF

W niektórych regionach pojawiły się już pierwsze grzyby. Choć pełnia sezonu dopiero przed nami, warto wiedzieć, jak przechować leśne dary na kolejne miesiące. Jednym z najpopularniejszych sposobów jest suszenie grzybów. Suszone prawdziwki czy podgrzybki to niezastąpiony dodatek do wigilijnego barszczu, bigosu czy farszu do pierogów.

/ 4Jak przygotować grzyby do suszenia?

Obraz
© 123RF

Do suszenia wybieramy grzyby twarde, nienadgryzione przez robaki. Suszymy borowiki (są najlepsze), podgrzybki, kozaki i kurki. Duże kapelusze kroimy na plastry grubości około centymetra, małe możemy przekroić jedynie na pół lub nawlec na nitkę i suszyć w całości.

/ 4Suszarka czy piekarnik?

Obraz
© 123RF

Grzyby suszymy w specjalnych suszarkach, które zapewniają odpowiednią temperaturę i przepływ powietrza. Jeśli nie mamy suszarki, możemy skorzystać z uchylonego piekarnika, nastawionego na około 90 stopni. Podczas suszenia musimy grzyby często mieszać, by równomiernie się osuszyły i nie przypaliły. Najpierw ukłądamy je na kratce, a potem na blasze. Grzyby suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Suszenie w piekarniku zajmuje kilka godzin.

/ 4Przechowywanie suszonych grzybów

Obraz
© 123RF

Suszone grzyby można przechowywać przez kilka miesięcy w szczelnie zamkniętym słoiku lub metalowej puszce. Nie zajmują dużo miejsca czy to w zamrażarce, czy na półce w spiżarni. Suszone grzyby możemy również wykorzystać do przygotowania mączki grzybowej. - Mączka grzybowa to nic innego jak drobno zmielone lub zmiksowane suszone grzyby. W kuchni zawsze mam pod ręką dwa słoiczki suszu, zazwyczaj dwóch różnych odmian. Jest to znakomity pomysł na dodanie potrawom specyficznego smaku i aromatu. Najlepiej wykorzystać do tego celu nóżki lub nieco mniej estetyczne okazy - tłumaczył w rozmowie z WP Kuchnia Jan Kuroń, kucharz.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru