Suszone śliwki – wartościowa przekąska. Jedz, jeśli chcesz poprawić trawienie

Suszone śliwki szybko sycą, pomagają spalać tłuszcz i mają dużo błonnika. Można je zrobić w piekarniku z dojrzałych węgierek, zblanszowanych we wrzątku.

Suszone śliwkiSuszone śliwki można łatwo przyrządzić samodzielnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Agata Gładykowska

Suszone śliwki – kalorie, wartości odżywcze i właściwości

Suszone śliwki to wysokokaloryczna przekąska – 100 gramów zawiera około 270 kalorii. Są za to cennym źródłem błonnika pokarmowego, wspomagają proces spalania tłuszczu i szybko sycą dzięki zawartości pektyny. Warto często jeść suszone śliwki ze względu na obecność w nich:

  • witaminy A, poprawiającej stan włosów i paznokci, a także zapewniającej młody wygląd skóry,
  • witaminy C, wspomagającej pracę układu odpornościowego,
  • witaminy E o działaniu przeciwutleniającym,
  • żelaza, poprawiającego ogólne funkcjonowanie organizmu,
  • fosforu, warunkującego sprawną pracę układu nerwowego i odpowiedzialnego za budowę kości i zębów.

Sezon na śliwki. Najlepszy przepis na powidła

Suszone śliwki na zaparcia i odchudzanie

Surowe śliwki mają szereg właściwości zdrowotnych, zawierają dużo błonnika, budującego właściwą strukturę mas kałowych oraz kwasów organicznych, regulujących pracę jelit. Jednak to jedzenie suszonych śliwek jest od dawna polecanym lekiem przy uporczywych zaparciach. Sorbitol (cukier) występujący w owocach po ich wysuszeniu powoduje, że silniej produkowana jest żółć, a w efekcie trawienie przebiega w bardziej naturalny, płynny sposób. Lepsze trawienie i szybsza perystaltyka jelit po spożyciu suszonych śliwek oznaczają regularniejsze i bezproblemowe wypróżnienia. Nawilżone i łatwiej pracujące jelita to zasługa aż siedmiokrotnie większej ilości błonnika w śliwkach suszonych niż w świeżych owocach. Poleca się zjadanie maksymalnie kilku suszonych śliwek na dobę i wypijanie jednej szklanki soku.

Szybsza perystaltyka jelit i lepsze trawienie powiązane są z właściwościami odchudzającymi suszonych śliwek. Ze względu na ich wysoką kaloryczność nie zaleca się jednak spożywania dużej ilości suszonych śliwek. Już kilka sztuk zaspokoi apetyt na słodycze. Dzięki suszonym śliwkom można uniknąć także podjadania między posiłkami (pektyny naprawdę prędko sycą).

Suszone śliwki – jak zrobić?

Suszone śliwki można łatwo przyrządzić samodzielnie, dysponując jedynie piekarnikiem. Do zrobienia suszonych śliwek wybiera się śliwki węgierki, jedynie bardzo dojrzałe, zdrowe, jędrne, z lekko pomarszczoną przy ogonku skórką.

Po umyciu blanszuje się je przez około jedną minutę we wrzącej wodzie (skórka nieco wówczas zmięknie) i odcedza. Osoby, którym nie przeszkadzają pestki w suszonych śliwkach, nie muszą ich drylować. Pestki śliwek zawierają jednak trującą amygdalinę z kwasem pruskim. Można suszyć całe owoce lub ich połówki bez pestek. Najlepszy w tym celu jest piekarnik, w którym trzyma się suszone śliwki na kratce (niezbędny jest swobodny przepływ powietrza) całą dobę w niskiej temperaturze, około 50-60 stopni.

Jeśli nie dysponuje się aż taką ilością czasu, podczas gdy ktoś nadzorowałby włączony piekarnik, da się to zrobić przez kilka dni na raty. Po dosuszeniu suszonych śliwek w przewiewnym miejscu przechowuje się je w szczelnym, zamykanym pojemniku.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne