Suszone śliwki – wartościowa przekąska. Jedz, jeśli chcesz poprawić trawienie

Suszone śliwki szybko sycą, pomagają spalać tłuszcz i mają dużo błonnika. Można je zrobić w piekarniku z dojrzałych węgierek, zblanszowanych we wrzątku.

Suszone śliwkiSuszone śliwki można łatwo przyrządzić samodzielnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Agata Gładykowska

Suszone śliwki – kalorie, wartości odżywcze i właściwości

Suszone śliwki to wysokokaloryczna przekąska – 100 gramów zawiera około 270 kalorii. Są za to cennym źródłem błonnika pokarmowego, wspomagają proces spalania tłuszczu i szybko sycą dzięki zawartości pektyny. Warto często jeść suszone śliwki ze względu na obecność w nich:

  • witaminy A, poprawiającej stan włosów i paznokci, a także zapewniającej młody wygląd skóry,
  • witaminy C, wspomagającej pracę układu odpornościowego,
  • witaminy E o działaniu przeciwutleniającym,
  • żelaza, poprawiającego ogólne funkcjonowanie organizmu,
  • fosforu, warunkującego sprawną pracę układu nerwowego i odpowiedzialnego za budowę kości i zębów.

Sezon na śliwki. Najlepszy przepis na powidła

Suszone śliwki na zaparcia i odchudzanie

Surowe śliwki mają szereg właściwości zdrowotnych, zawierają dużo błonnika, budującego właściwą strukturę mas kałowych oraz kwasów organicznych, regulujących pracę jelit. Jednak to jedzenie suszonych śliwek jest od dawna polecanym lekiem przy uporczywych zaparciach. Sorbitol (cukier) występujący w owocach po ich wysuszeniu powoduje, że silniej produkowana jest żółć, a w efekcie trawienie przebiega w bardziej naturalny, płynny sposób. Lepsze trawienie i szybsza perystaltyka jelit po spożyciu suszonych śliwek oznaczają regularniejsze i bezproblemowe wypróżnienia. Nawilżone i łatwiej pracujące jelita to zasługa aż siedmiokrotnie większej ilości błonnika w śliwkach suszonych niż w świeżych owocach. Poleca się zjadanie maksymalnie kilku suszonych śliwek na dobę i wypijanie jednej szklanki soku.

Szybsza perystaltyka jelit i lepsze trawienie powiązane są z właściwościami odchudzającymi suszonych śliwek. Ze względu na ich wysoką kaloryczność nie zaleca się jednak spożywania dużej ilości suszonych śliwek. Już kilka sztuk zaspokoi apetyt na słodycze. Dzięki suszonym śliwkom można uniknąć także podjadania między posiłkami (pektyny naprawdę prędko sycą).

Suszone śliwki – jak zrobić?

Suszone śliwki można łatwo przyrządzić samodzielnie, dysponując jedynie piekarnikiem. Do zrobienia suszonych śliwek wybiera się śliwki węgierki, jedynie bardzo dojrzałe, zdrowe, jędrne, z lekko pomarszczoną przy ogonku skórką.

Po umyciu blanszuje się je przez około jedną minutę we wrzącej wodzie (skórka nieco wówczas zmięknie) i odcedza. Osoby, którym nie przeszkadzają pestki w suszonych śliwkach, nie muszą ich drylować. Pestki śliwek zawierają jednak trującą amygdalinę z kwasem pruskim. Można suszyć całe owoce lub ich połówki bez pestek. Najlepszy w tym celu jest piekarnik, w którym trzyma się suszone śliwki na kratce (niezbędny jest swobodny przepływ powietrza) całą dobę w niskiej temperaturze, około 50-60 stopni.

Jeśli nie dysponuje się aż taką ilością czasu, podczas gdy ktoś nadzorowałby włączony piekarnik, da się to zrobić przez kilka dni na raty. Po dosuszeniu suszonych śliwek w przewiewnym miejscu przechowuje się je w szczelnym, zamykanym pojemniku.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce