Jeśli suszone morele, to tylko te "brzydkie". Jak wybrać dobre bakalie?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 5Tego nie wiesz o suszonych owocach i orzechach

Obraz
© Shutterstock.com

Uwielbiamy bakalie, bo to w naszym przekonaniu zdrowa przekąska. Z tego powodu wydaje nam się, że możemy jeść ją bezkarnie – każdą ilość, każdej jakości. I tu popełniamy błąd. Bakalie, tak jak świeże owoce, powinniśmy wybierać z rozwagą.

/ 5Brzydkie morele

Obraz
© 123RF.COM

Miękkie, duże, pięknie pomarańczowe – takie morele lubimy najbardziej. Tymczasem to najgorszy wybór, jakiego możemy dokonać. Atrakcyjny wygląd moreli świadczy o tym, że zostały one zakonserwowane dwutlenkiem siarki. Nadmiar tego składnika może powodować nudności i bóle głowy. A przedawkować nie jest trudno, biorąc pod uwagę, że suszone owoce potrafimy jeść jak chipsy – prawo UE dopuszcza na 100 g moreli 2000 mg dwutlenku siarki. Dobre suszone morele są ciemne i twarde.

/ 5Ciemne rodzynki

Obraz
© WP.PL | WP.PL

Podobnie sprawa ma się z rodzynkami – wolimy te jasne i miękkie. Jednak najzdrowsze są ciemne i twarde. To one zawierają najwięcej przeciwutleniaczy i antocyjanów, które spowalniają proces starzenia, chronią przed nowotworami i chorobami układu krążenia. Mają też dużo żelaza, wapnia, magnezu i witamin z grupy B. Kupując rodzynki warto też zwrócić uwagę na skład – poza tym, że bywają konserwowane (lepiej by nie były), to często są też natłuszczane (dla urody i ku niesklejaniu). To nie zbrodnia, jednak zdecydowanie wybierać należy te rodzynki, które natłuszczane są olejem bawełnianym lub słonecznikowym. Resztę sobie odpuśćcie.

/ 5Orzechy lepiej w łupinach

Obraz
© 123RF.COM

Naturalne opakowania dla orzechów okazują się najlepsze. Orzechy na wagę w plastikowych dużych pojemnikach mogą się psuć i wysychać. Świeżość można poznać po tym, czy są w środku wilgotne – powinny być. Warto się pomęczyć z łupinami.

/ 5Taka pyszna żurawina

Obraz
© 123RF.COM

Kupując żurawinę suszoną warto zwrócić uwagę na skład. Niestety, producenci bakalii często walczą z jej naturalnym kwaśnym smakiem dodając do niej cukru. Wówczas, prócz cukru zawartego w owocach, mamy dodatkowe łyżeczki białej słodyczy i kalorie.

Źródło: natemat.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja