Jeśli suszone morele, to tylko te "brzydkie". Jak wybrać dobre bakalie?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 5Tego nie wiesz o suszonych owocach i orzechach

Obraz
© Shutterstock.com

Uwielbiamy bakalie, bo to w naszym przekonaniu zdrowa przekąska. Z tego powodu wydaje nam się, że możemy jeść ją bezkarnie – każdą ilość, każdej jakości. I tu popełniamy błąd. Bakalie, tak jak świeże owoce, powinniśmy wybierać z rozwagą.

/ 5Brzydkie morele

Obraz
© 123RF.COM

Miękkie, duże, pięknie pomarańczowe – takie morele lubimy najbardziej. Tymczasem to najgorszy wybór, jakiego możemy dokonać. Atrakcyjny wygląd moreli świadczy o tym, że zostały one zakonserwowane dwutlenkiem siarki. Nadmiar tego składnika może powodować nudności i bóle głowy. A przedawkować nie jest trudno, biorąc pod uwagę, że suszone owoce potrafimy jeść jak chipsy – prawo UE dopuszcza na 100 g moreli 2000 mg dwutlenku siarki. Dobre suszone morele są ciemne i twarde.

/ 5Ciemne rodzynki

Obraz
© WP.PL | WP.PL

Podobnie sprawa ma się z rodzynkami – wolimy te jasne i miękkie. Jednak najzdrowsze są ciemne i twarde. To one zawierają najwięcej przeciwutleniaczy i antocyjanów, które spowalniają proces starzenia, chronią przed nowotworami i chorobami układu krążenia. Mają też dużo żelaza, wapnia, magnezu i witamin z grupy B. Kupując rodzynki warto też zwrócić uwagę na skład – poza tym, że bywają konserwowane (lepiej by nie były), to często są też natłuszczane (dla urody i ku niesklejaniu). To nie zbrodnia, jednak zdecydowanie wybierać należy te rodzynki, które natłuszczane są olejem bawełnianym lub słonecznikowym. Resztę sobie odpuśćcie.

/ 5Orzechy lepiej w łupinach

Obraz
© 123RF.COM

Naturalne opakowania dla orzechów okazują się najlepsze. Orzechy na wagę w plastikowych dużych pojemnikach mogą się psuć i wysychać. Świeżość można poznać po tym, czy są w środku wilgotne – powinny być. Warto się pomęczyć z łupinami.

/ 5Taka pyszna żurawina

Obraz
© 123RF.COM

Kupując żurawinę suszoną warto zwrócić uwagę na skład. Niestety, producenci bakalii często walczą z jej naturalnym kwaśnym smakiem dodając do niej cukru. Wówczas, prócz cukru zawartego w owocach, mamy dodatkowe łyżeczki białej słodyczy i kalorie.

Źródło: natemat.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw