Trwa ładowanie...

Suszarki spożywcze. Nie tylko do grzybów

Potrzebujesz jedynie naturalnych składników i nieco czasu, a otrzymasz zdrowy, chrupiący przysmak bez sztucznych ulepszaczy. Zdrowe chipsy cieszą smakiem, są zdrowe i łatwe w przyrządzeniu, zwłaszcza jeśli użyjesz suszarki spożywczej.

Suszarki spożywcze. Nie tylko do grzybówŹródło: Materiały prasowe
d2ifyep
d2ifyep

Zdrowsza wersja uwielbianych chipsów – zrób je w suszarce

Chipsy przygotujesz na różne sposoby, z których najbardziej znane to: smażenie na patelni lub we frytownicy. Dużo zdrowiej i równie łatwo zrobisz je w suszarce do warzyw, grzybów i owoców. Takie urządzenia suszą cząstki poszatkowanych lub pokrojonych składników w temperaturze od 30 do 70 st. Celsjusza. Na kilku sprytnie skonstruowanych piętrach urządzenia kładziesz cienko pokrojonego np. banana i czekasz, aż zdrowa przekąska będzie gotowa. Odprowadzanie wilgoci i stała cyrkulacja powietrza sprawiają, że nie musisz ich mieszać, a każda partia jest wysuszona w takim samym stopniu. Poza warzywami i owocami suszarki pomogą przyrządzić bez tłuszczu także grzyby, mięso, ryby, płatki kwiatów, zioła o większych listkach, nasiona i domowe makarony.

Takie suszarki najchętniej kupują grzybiarze, ale jeśli raz spróbujesz kolorowych, naturalnych chipsów domowej roboty, zapewne także przekonasz się do tych prostych w obsłudze urządzeń. Dla porównania: przygotowanie smakowitych, bananowych chipsów w piekarniku zajmuje nawet 8 godzin, a suszarka pomoże nam je przyrządzić nawet w 4 do 5 godzin.

Shutterstock.com
Źródło: Shutterstock.com

Nie tylko ziemniaki – z czego zrobić zdrowe chipsy

Czy warto przygotować z warzyw domowe chipsy, skoro w sklepie są tanie, mają wyraźny smak i nie wymagają oczekiwania? Zdecydowanie tak, bo nasza zdrowsza wersja będzie pozbawiona konserwantów, ulepszaczy i sztucznych barwników. W suszarce warto zrobić chrupiące przysmaki warzywne z batatów, buraka, marchewki, selera, pietruszki, a także podsuszyć smakołyki z pomidora i cukinii. Owocowe przysmaki mogą mieć smak bananów, jabłek, gruszek i truskawek.

Shutterstock.com
Źródło: Shutterstock.com

Wiesz, co jesz – domowa przyprawa do zupy

Poza chipsami, które po wysuszeniu możemy posypać aromatycznymi przyprawami lub dobrą solą i podać jako przekąskę, w suszarkach do warzyw i owoców przygotujemy też domową wersję "jarzynki", czyli suszonej włoszczyzny do zup. Suszarki do warzyw i owoców są lepszym rozwiązaniem od suszenia pod gazetą lub na blachach piekarnika, bo zapewniają stałą temperaturę na każdym z pięter. Ryzyko przypalenia cząstek jest dużo niższe. Podczas suszenia w piekarniku istnieje spore ryzyko przypalenia rozdrobnionych produktów.

123RF
Źródło: 123RF
d2ifyep
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ifyep
Więcej tematów