Rozbef wołowy według przepisu z 1895 roku

Soczyste i aromatyczne mięso.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Rozbef po angielsku, czyli stek marynujący się 24 godziny, to doskonała propozycja dla osób, które lubią wołowiną. Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", odświeżyła recepturę z 1895 roku.

Składniki:

200 g rostbefu wołowego
szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Wyjmuję mięso z lodówki, żeby się ogrzało. Można je zostawić nawet na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Mięso osuszam za pomocą ręcznika kuchennego. 30 minut przed smażeniem wmasowuję w mięso odrobinę oliwy dobrej jakości. Odnośnie solenia są 2 szkoły: jedni mówią, żeby solić tuż przed smażeniem, inni żeby solić już po smażeniu. Ja wolę posolić mięso chwilkę przed smażeniem. Do smażenia wykorzystuję patelnię grillową, posmarowaną małą ilością tłuszczu (masłem klarowanym lub olejem rzepakowym). Kiedy patelnia jest już porządnie rozgrzana, wykładam kawałek mięsa i smażę przez 1 minutę. Po minucie obracam mięso na drugą stronę. Ważne, żeby nie robić tego za pomocą widelca. Nie nakłuwamy mięsa, inaczej soki wypłyną i wyjdzie podeszwa. Mięso smaży się przez minutę. Po tym czasie obracam ponownie mięso na pierwszą stronę i smażę przez 30 sekund. Po tym czasie druga strona mięsa smaży się też przez 30 sekund. Czyli na jedną stronę przypada 90
sekund smażenia. Po usmażeniu wykładam mięso na talerz albo deskę i zostawiam, żeby odpoczęło 2-3 minuty i przyprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Stek najlepiej podawać z lekką sałatką.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja