Rozbef wołowy według przepisu z 1895 roku

Soczyste i aromatyczne mięso.

Rozbef wołowy według przepisu z 1895 roku
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Rozbef po angielsku, czyli stek marynujący się 24 godziny, to doskonała propozycja dla osób, które lubią wołowiną. Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", odświeżyła recepturę z 1895 roku.

Składniki:

200 g rostbefu wołowego
szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Wyjmuję mięso z lodówki, żeby się ogrzało. Można je zostawić nawet na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Mięso osuszam za pomocą ręcznika kuchennego. 30 minut przed smażeniem wmasowuję w mięso odrobinę oliwy dobrej jakości. Odnośnie solenia są 2 szkoły: jedni mówią, żeby solić tuż przed smażeniem, inni żeby solić już po smażeniu. Ja wolę posolić mięso chwilkę przed smażeniem. Do smażenia wykorzystuję patelnię grillową, posmarowaną małą ilością tłuszczu (masłem klarowanym lub olejem rzepakowym). Kiedy patelnia jest już porządnie rozgrzana, wykładam kawałek mięsa i smażę przez 1 minutę. Po minucie obracam mięso na drugą stronę. Ważne, żeby nie robić tego za pomocą widelca. Nie nakłuwamy mięsa, inaczej soki wypłyną i wyjdzie podeszwa. Mięso smaży się przez minutę. Po tym czasie obracam ponownie mięso na pierwszą stronę i smażę przez 30 sekund. Po tym czasie druga strona mięsa smaży się też przez 30 sekund. Czyli na jedną stronę przypada 90
sekund smażenia. Po usmażeniu wykładam mięso na talerz albo deskę i zostawiam, żeby odpoczęło 2-3 minuty i przyprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Stek najlepiej podawać z lekką sałatką.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek