Walentynowa kolacja we francuskim stylu. Nie musisz jechać do Paryża, by poczuć się jak w mieście zakochanych

Jeśli chcesz zaskoczyć swoją drugą połówkę romantycznym gestem, wcale nie musisz kupować biletów do Paryża. Courtney Roulston, znana kucharka i osobowość telewizyjna, dzieli się przepisem na romantyczną kolację. Wystarczy kilka składników, by wyczarować prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Stek z frytkamiStek z frytkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Andrew_Ferguson

Courtney Roulston, kucharka i osobowość telewizyjna, znana z programów takich jak "MasterChef" i "Farm To Fork", proponuje wyjątkowe danie na walentynki. Tym razem przygotowuje klasyczne francuskie danie - steak frites, czyli stek z frytkami. Kluczem do sukcesu jest wybranie składników dobrej jakości. Postaw na ziemniaki o wysokiej zawartości skrobi, najlepiej typu B lub C. Mięso kup w sprawdzonym sklepie. Na steki najlepsza będzie polędwica wołowa.

Prosty przepis na romantyczną kolację

Courtney podkreśla, jak łatwo można przygotować to klasyczne danie dla ukochanej osoby. Stek serwuje z prostą sałatką z aromatycznym dressingiem z musztardy Dijon.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik Milky Way - niebiański pyszny deser

Składniki na stek z frytkami dla 2 osób

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki pokrojone w słupki o grubości 6 mm,
  • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek,
  • Sól morska i pieprz do smaku,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1 opakowanie (450 g) polędwicy wołowej (wyjmij z lodówki 30 minut przed gotowaniem),
  • 40 g masła, pokrojonego w kostkę,
  • 2 ząbki czosnku, w łupinach, delikatnie zgniecione,
  • 6 gałązek świeżego tymianku.

Prosta sałatka:

  • 1 opakowanie mixu sałat z roszponką,
  • 4 rzodkiewki, pokrojone w plasterki,
  • 1 łyżka octu winnego białego lub czerwonego,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
  • 1 łyżka szczypiorku, posiekanego.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Umieść pokrojone ziemniaki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, skrop oliwą (40 ml), dodaj szczyptę soli i oregano. Delikatnie wymieszaj, a następnie piecz przez 30-40 minut, aż będą złociste i chrupiące.

Krok 2: Osusz steki papierowym ręcznikiem, dopraw szczyptą soli i natrzyj pozostałymi 20 ml oliwy. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i smaż steki przez 3 minuty z jednej strony, aż się zrumienią. Odwróć steki, dodaj masło, czosnek i tymianek. Pochyl patelnię i polewaj steki masłem przez 2-3 minuty, aż będą aromatyczne i usmażone według uznania. Zdejmij steki z patelni i odstaw na drewnianą deskę 3-4 minuty, by mięso odpoczęło. Zachowaj także masło czosnkowo-tymiankowe, ponieważ za chwilę się przyda.

Krok 3: Wymieszaj ocet, musztardę, miód, oliwę oraz szczyptę soli i pieprzu. Wrzuć sałatę i rzodkiewki do dressingu, a następnie przełóż do miski.

Krok 4: Pokrój steki i ułóż na talerzu. Dodaj frytki z piekarnika, a wierzch polej masłem czosnkowo-tymiankowym. Podawaj z prostą sałatką na boku.

Courtney Roulston pokazuje, że przygotowanie romantycznej kolacji nie musi być skomplikowane. Dzięki jej przepisowi każdy może zaskoczyć swoją Walentynkę pysznym, francuskim daniem.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja