Najlepszy stek w twoim życiu? W ten sposób przygotujesz go samodzielnie
Dobrze przygotowany kawałek wołowiny to rarytas. Nie jest to łatwe zadanie, jednak – o ile odpowiednio się do niego przygotujemy – możemy we własnym ogrodzie zaserwować rodzinie i gościom stek z grilla, który ich zachwyci. Jak to zrobić?
Przygotowanie dobrego steku to sztuka. Powodzenie tego zadania zależy w głównej mierze od dwóch czynników: jakości mięsa i grilla. Jeśli będziemy mieli dobrą wołowinę, ale grill nie będzie trzymał odpowiedniej temperatury lub przegapimy moment, w którym należy zdjąć mięso z rusztu, nasze danie się nie uda. I odwrotnie: na nic się zda najlepszej jakości grill, jeśli kupimy złej jakości stek.
Jak wybrać idealną wołowinę?
Idealny stek przygotujemy z wołowiny sezonowanej, czyli mięsa, któremu pozwolono "odpocząć" (najlepiej 20–30 dni w temperaturze 0–4°C). Proces ten pozytywnie wpływa na kruchość mięsa (włókna mięśniowe stają się miękkie i delikatne).
Nie odrzucajmy też mięsa, które ma przerosty tłuszczowe, wręcz przeciwnie – taki stek będzie smaczniejszy i bardziej soczysty. Tłuszcz to nośnik smaku, ale też gwarancja jakości. Im jest go więcej, tym większe prawdopodobieństwo, że krowa była odpowiednio karmiona i żyła w dobrobycie.
Istotna jest też grubość steka. Są tu dwie szkoły. Jedna mówi, że mięso powinno być krojone na grubość 2,5 cm, inna – że najsmaczniejsze steki są dwa razy grubsze. Niezależnie od tego, ku której teorii będziesz się skłaniał, pamiętaj, by nigdy nie rozbijać steka tłuczkiem! W ten sposób uszkodzisz strukturę włókien, która musi pozostać nienaruszona.
Dobrej jakości stek nie wymaga żadnych przypraw. Mięso wystarczy polać odrobiną oliwy i posypać solą (np. gruboziarnistą). I to wszystko. Możesz zapomnieć o marynacie, która tylko zmieni smak mięsa i pozbawi je szlachetności.
Mięso grillujemy po 2,5 minuty z każdej strony w wysokiej temperaturze bezpośredniej, następnie odkładamy je na ruszt, gdzie panuje temperatura pośrednia (niższa). Pamiętaj, aby jak najrzadziej otwierać pokrywę grilla.
Idealny stek? Zainwestuj w dobrej jakości grill
Jeśli chcesz, aby o przygotowanym przez Ciebie steku wspominano przez długi czas, powinieneś zadbać nie tylko o jakość mięsa. Bardzo ważny jest też grill, którego zakup to inwestycja w dobrą i zdrową kuchnię.
Uznaniem na całym świcie cieszą do grille marki Napoleon. To prawdziwe mercedesy wśród urządzeń z rusztem. Marka wywodzi się z Kanady, gdzie grille wykorzystywane są w każdych warunkach: w upalne lata i mroźne zimy. Są niezawodne i służą przez lata. Produkuje się je z trwałych, innowacyjnych produktów wysokiej jakości. Grille Napoleon to urządzenia o wielu możliwościach i eleganckim wyglądzie.
Do przygotowania steków sprawdzi się praktycznie każdy grill Napoleon, a szczególnie modele z ceramicznym palnikiem SIZZLE ZONE, na przykład linia PRESTIGE. Grille te posiadają dodatkowy palnik na podczerwień SIZZLE ZONE, który w 30 sekund rozgrzewa się nawet do 800°C. To pozwala na precyzyjne wyregulowanie temperatury i przygotowanie steka dokładnie tak, jak lubisz. Możesz też zapomnieć o żmudnym czyszczeniu rusztu, posmaku spalenizny, dymie i popiele. Grille Napoleon zostały wyprodukowane w taki sposób, aby można było na nich przygotować nie tylko najlepsze dania, ale też były bezpieczne, funkcjonalne i pozwalały oszczędzić czas.
Znakiem rozpoznawczym marki jest falisty kształt żeber rusztowych (Napoleon Wave),wykonanych ze stali nierdzewnej, który zapewnia lepszą absorpcję ciepła z palników. Bez problemu też utrzymasz odpowiednią temperaturę i zatrzymasz ciepło wewnątrz urządzenia.
Grille marki Napoleon cieszą się ogromnym uznaniem wśród użytkowników. Nie tylko są trwałe i wyprodukowane z dbałością o każdy szczegół, ale też doskonale się prezentują. Są też funkcjonalne: mają półki i haczyki, dzięki którym będziesz mieć pod ręką wszystko, czego potrzebujesz.
Wśród szerokiej damy grilli Napoleon każdy znajdzie model odpowiedni dla siebie. I choć różnią się parametrami, wszystkie wyróżniają się wysoką jakością. To urządzenia szyte na miarę współczesnego człowieka: pozwalają przygotować zdrowe potrawy w szybkim czasie, są też bardziej ekologiczne niż tradycyjne grille. Ich czyszczenie nie zajmuje zbyt dużo czasu, a jakość przygotowanych na żeliwnym ruszcie potraw jest wyjątkowa.
Idealny stek możesz przygotować w zaciszu własnego domu. Możesz się delektować jego smakiem, kiedy tylko zechcesz. Nie zrażaj się, jeśli pierwsze sztuki nie będą spełniały Twoich oczekiwań. Z odpowiedniej jakości mięsem oraz najlepszym grillem z czasem uda Ci się dojść do perfekcji.