Najlepszy stek w twoim życiu? W ten sposób przygotujesz go samodzielnie

Dobrze przygotowany kawałek wołowiny to rarytas. Nie jest to łatwe zadanie, jednak – o ile odpowiednio się do niego przygotujemy – możemy we własnym ogrodzie zaserwować rodzinie i gościom stek z grilla, który ich zachwyci. Jak to zrobić?

stek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Evgeny Karandaev

Przygotowanie dobrego steku to sztuka. Powodzenie tego zadania zależy w głównej mierze od dwóch czynników: jakości mięsa i grilla. Jeśli będziemy mieli dobrą wołowinę, ale grill nie będzie trzymał odpowiedniej temperatury lub przegapimy moment, w którym należy zdjąć mięso z rusztu, nasze danie się nie uda. I odwrotnie: na nic się zda najlepszej jakości grill, jeśli kupimy złej jakości stek.

Jak wybrać idealną wołowinę?

Idealny stek przygotujemy z wołowiny sezonowanej, czyli mięsa, któremu pozwolono "odpocząć" (najlepiej 20–30 dni w temperaturze 0–4°C). Proces ten pozytywnie wpływa na kruchość mięsa (włókna mięśniowe stają się miękkie i delikatne).

Nie odrzucajmy też mięsa, które ma przerosty tłuszczowe, wręcz przeciwnie – taki stek będzie smaczniejszy i bardziej soczysty. Tłuszcz to nośnik smaku, ale też gwarancja jakości. Im jest go więcej, tym większe prawdopodobieństwo, że krowa była odpowiednio karmiona i żyła w dobrobycie.

Istotna jest też grubość steka. Są tu dwie szkoły. Jedna mówi, że mięso powinno być krojone na grubość 2,5 cm, inna – że najsmaczniejsze steki są dwa razy grubsze. Niezależnie od tego, ku której teorii będziesz się skłaniał, pamiętaj, by nigdy nie rozbijać steka tłuczkiem! W ten sposób uszkodzisz strukturę włókien, która musi pozostać nienaruszona.

Dobrej jakości stek nie wymaga żadnych przypraw. Mięso wystarczy polać odrobiną oliwy i posypać solą (np. gruboziarnistą). I to wszystko. Możesz zapomnieć o marynacie, która tylko zmieni smak mięsa i pozbawi je szlachetności.

Mięso grillujemy po 2,5 minuty z każdej strony w wysokiej temperaturze bezpośredniej, następnie odkładamy je na ruszt, gdzie panuje temperatura pośrednia (niższa). Pamiętaj, aby jak najrzadziej otwierać pokrywę grilla.

stek
© materiały partnera | Guido Werner

Idealny stek? Zainwestuj w dobrej jakości grill

Jeśli chcesz, aby o przygotowanym przez Ciebie steku wspominano przez długi czas, powinieneś zadbać nie tylko o jakość mięsa. Bardzo ważny jest też grill, którego zakup to inwestycja w dobrą i zdrową kuchnię.

Uznaniem na całym świcie cieszą do grille marki Napoleon. To prawdziwe mercedesy wśród urządzeń z rusztem. Marka wywodzi się z Kanady, gdzie grille wykorzystywane są w każdych warunkach: w upalne lata i mroźne zimy. Są niezawodne i służą przez lata. Produkuje się je z trwałych, innowacyjnych produktów wysokiej jakości. Grille Napoleon to urządzenia o wielu możliwościach i eleganckim wyglądzie.

Do przygotowania steków sprawdzi się praktycznie każdy grill Napoleon, a szczególnie modele z ceramicznym palnikiem SIZZLE ZONE, na przykład linia PRESTIGE. Grille te posiadają dodatkowy palnik na podczerwień SIZZLE ZONE, który w 30 sekund rozgrzewa się nawet do 800°C. To pozwala na precyzyjne wyregulowanie temperatury i przygotowanie steka dokładnie tak, jak lubisz. Możesz też zapomnieć o żmudnym czyszczeniu rusztu, posmaku spalenizny, dymie i popiele. Grille Napoleon zostały wyprodukowane w taki sposób, aby można było na nich przygotować nie tylko najlepsze dania, ale też były bezpieczne, funkcjonalne i pozwalały oszczędzić czas.

Znakiem rozpoznawczym marki jest falisty kształt żeber rusztowych (Napoleon Wave),wykonanych ze stali nierdzewnej, który zapewnia lepszą absorpcję ciepła z palników. Bez problemu też utrzymasz odpowiednią temperaturę i zatrzymasz ciepło wewnątrz urządzenia.

stek
KucherAV © Adobe Stock | KucherAV

Grille marki Napoleon cieszą się ogromnym uznaniem wśród użytkowników. Nie tylko są trwałe i wyprodukowane z dbałością o każdy szczegół, ale też doskonale się prezentują. Są też funkcjonalne: mają półki i haczyki, dzięki którym będziesz mieć pod ręką wszystko, czego potrzebujesz.

Wśród szerokiej damy grilli Napoleon każdy znajdzie model odpowiedni dla siebie. I choć różnią się parametrami, wszystkie wyróżniają się wysoką jakością. To urządzenia szyte na miarę współczesnego człowieka: pozwalają przygotować zdrowe potrawy w szybkim czasie, są też bardziej ekologiczne niż tradycyjne grille. Ich czyszczenie nie zajmuje zbyt dużo czasu, a jakość przygotowanych na żeliwnym ruszcie potraw jest wyjątkowa.

Idealny stek możesz przygotować w zaciszu własnego domu. Możesz się delektować jego smakiem, kiedy tylko zechcesz. Nie zrażaj się, jeśli pierwsze sztuki nie będą spełniały Twoich oczekiwań. Z odpowiedniej jakości mięsem oraz najlepszym grillem z czasem uda Ci się dojść do perfekcji.

Partnerem treści jest Napoleon
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom