Sorbetto z arbuza

Co jest smaczniejsze od arbuza? Oczywiście arbuzowe lody! Mamy dla was wyśmienity przepis na sorbet, ktory orzeźwia i wyśmienicie smakuje. Goście będą zachwyceni.

Sorbetto z arbuzaSorbetto z arbuza

Składniki

  • 3 szklanki (750 ml) soku z arbuza,
  • ½ szklanki (100 g) cukru,
  • duża szczypta soli,
  • łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki,
  • 1 do 2 łyżek wódki (opcjonalnie),
  • 1 do 2 łyżek małych półsłodkich draży czekoladowych.

Przepis

Obierz arbuza, usuń pestki, a następnie potnij soczysty, różowy miąższ na
kosteczki i zmiksuj je w blenderze lub malakserze. W małym rondelku podgrzej ok. pół szklanki (125 ml) soku z arbuza wraz z cukrem i solą, mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru. Zdejmij garnuszek z ognia i w średniej wielkości misce wymieszaj jego zawartość z pozostałym sokiem z arbuza. Dodaj sok z limonki i wódkę. Dokładnie schłódź masę, a następnie zamróź w maszynce do lodów zgodnie z instrukcją producenta. Pod sam koniec kręcenia dodaj małe czekoladowe draże.
Z tego sorbetto można zrobić świetne arbuzowe lody na patyku. Wystarczy tylko przelać masę do plastikowych form na lody i mocno zamrozić.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja