Sorbetto z arbuza
Co jest smaczniejsze od arbuza? Oczywiście arbuzowe lody! Mamy dla was wyśmienity przepis na sorbet, ktory orzeźwia i wyśmienicie smakuje. Goście będą zachwyceni.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Napoje zimne
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 3 szklanki (750 ml) soku z arbuza,
- ½ szklanki (100 g) cukru,
- duża szczypta soli,
- łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki,
- 1 do 2 łyżek wódki (opcjonalnie),
- 1 do 2 łyżek małych półsłodkich draży czekoladowych.
Przepis
Obierz arbuza, usuń pestki, a następnie potnij soczysty, różowy miąższ na
kosteczki i zmiksuj je w blenderze lub malakserze. W małym rondelku podgrzej ok. pół szklanki (125 ml) soku z arbuza wraz z cukrem i solą, mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru. Zdejmij garnuszek z ognia i w średniej wielkości misce wymieszaj jego zawartość z pozostałym sokiem z arbuza. Dodaj sok z limonki i wódkę. Dokładnie schłódź masę, a następnie zamróź w maszynce do lodów zgodnie z instrukcją producenta. Pod sam koniec kręcenia dodaj małe czekoladowe draże.
Z tego sorbetto można zrobić świetne arbuzowe lody na patyku. Wystarczy tylko przelać masę do plastikowych form na lody i mocno zamrozić.