Sól himalajska różowa – pochodzenie, zastosowanie, właściwości

Sól himalajska różowa jest solą kamienną wydobywaną ręcznie w Pakistanie, dlatego mówi się, że nie zawiera zanieczyszczeń i jest wyjątkowo zdrowa.

Sól himalajska swój różowy kolor zawdzięcza domieszkom licznych pierwiastków
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Marlena Kostyńska

Sól himalajska różowa – pochodzenie

Pochodzące z Pakistanu kryształy soli himalajskiej mogą mieć barwę od białawej i przezroczystej, do różowej, czerwonawej, a nawet ciemnoczerwonej. Jest produktem niewzbogacanym chemicznie, nie jest wybielana ani przetwarzana. Chociaż można natknąć się na opinie, że jest to sól zdrowsza od innych tradycyjnie używanych soli, jak morska lub nieczyszczona sól kamienna, to nie ma naukowych dowodów, które potwierdzałyby tę przewagę soli himalajskiej.

Sól himalajska różowa – zastosowanie

Sól himalajska jest tradycyjnie stosowana w kuchni jako przyprawa, ale ma ona też inne zastosowania. Bloki soli himalajskiej mogą być stosowane jako blaty do gotowania, a duże kryształy tej soli wykorzystywane są do produkcji lamp solnych. Co prawda nie ma naukowych dowodów na to, że lampy z soli himalajskiej oczyszczają powietrze, neutralizują promieniowanie elektromagnetyczne czy też mają inne dobroczynne efekty zdrowotne, ale nie można im odmówić unikalnego wyglądu. Sól himalajska może też być wykorzystywana do kąpieli solankowych.

Sól himalajska różowa – właściwości

Sól himalajska składem chemicznym nie różni się od tradycyjnej soli kuchennej, chociaż kampanie reklamowe głoszą, że zawiera ona ponad 80 minerałów ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym wapń, potas, magnez, fluor i jod. Nie ma wystarczających naukowych badań, które mogłyby to potwierdzić, ale jeden fakt nie ulega wątpliwości – dzienne spożycie soli w ilości większej niż 5 gramów jest szkodliwe.

Jest to spowodowane tym, że sól himalajska – jak zresztą każda inna – zwiera dużo sodu, który spożywany w nadmiarze może prowadzić do nadciśnienia, zaburzeń pracy serca, udaru mózgu czy powstania kamieni nerkowych. Dodatkowo warto pamiętać, że poza solą, którą sami dodajemy do posiłków, zawiera ją wiele przetwarzanych produktów: zupy i sosy w proszku, dania gotowe, buliony, sery, konserwy, przekąski, mięsa, pieczywo.

Sól himalajska wykorzystana do kąpieli solankowych łagodzi problemy skórne, rozszerza pory i umożliwiaja wydalenie z organizmu szkodliwych toksyn. Takie oczyszczenie i nawilżenie skóry spowalnia procesy starzenia i pomaga zachować jej młody wygląd. Kąpiele solankowe z soli himalajskiej stosowane są w przypadku trądziku i łuszczycy, a także w leczeniu nadpotliwości. Polecane są też osobom z problemami reumatoidalnymi i ortopedycznymi, a także w przypadku schorzeń neurologicznych, przy spadku odporności i problemach z krążeniem.

Osoby mające problemy z zatokami lub zmagają się katarem i zatkanym nosem mogą wykorzystywać sól himalajską do inhalacji. Działa ona również dezynfekcyjnie, dlatego po rozmieszaniu z wodą można płukać nią gardło przy początkowych objawach stanu zapalnego.

Sól himalajska różowa – gdzie dostać?

Sól himalajską można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub zamówić przez internet.

Wybrane dla Ciebie

Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera