Soczyste kotlety schabowe. Dzięki tej sztuczce zapomnisz o moczeniu w mleku i cebuli
Soczyste kotlety schabowe to poezja – chrupka panierka i, mimo iż cienko rozbity, to soczysty kawałek schabu. Takie schabowe lubimy, ale jest to efekt trudny do osiągnięcia. Moczenie w mleku to dobry patent, ale nie wtedy, gdy brakuje nam czasu.
Błyskawiczny patent na soczyste kotlety schabowe
Wielogodzinne leżakowanie w mleku z cebulą i przyprawami odłóżmy na świąteczny czas. Gdy chcemy szybko przygotować pyszny schab na obiad, postawmy na genialny sposób, który nie wymaga ani nakładu pracy, ani czasu.
Wystarczy schab w plastrach i takie składniki, jakie potrzebne są do opanierowania mięsa w jego najbardziej klasycznej postaci. Kluczem jest zalewa, w której plastry schabu spoczną na kilkanaście czy kilkadziesiąt minut.
Jak smażyć schabowego. Jedna, kluczowa zasada
Składniki:
- 5 plastrów schabu
- 2-3 jajka
- 2 łyżki mleka
- bułka tarta
- przyprawy: sól i pieprz
- olej słonecznikowy lub smalec do smażenia
Wykonanie:
- Plastry schabu włóż pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej i rozklep dokładnie – idealny kotlet schabowy jest duży i cienki, bo dzięki temu usmaży się szybko i równomiernie.
- W misce roztrzep jajka z solą, pieprzem i odrobiną mleka. Włóż do niej rozbite kotlety. Optymalnym czasem jest godzina, ale jeśli czas nagli – wystarczy kilkanaście minut.
- Po upływie tego czasu kotlety wystarczy przełożyć na talerz i dokładnie obtoczyć w bułce tartej.
- Rozgrzać tłuszcz na wysokość około 0,5-1 cm i układać przygotowane kotlety schabowe. Kotlety smażyć na każdej stronie po 2-3 minuty. O gotowości mięsa będzie świadczył złoty kolor panierki.
- Kotlety można osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Będą złote, chrupiące i soczyste dzięki moczeniu w rozkłóconych jajkach z odrobiną mleka. Można je podawać klasycznie z ziemniakami i surówką lub w wersji nowoczesnej – w bułce z dodatkami w postaci ogórka kiszonego, musztardy, keczupu i dużej ilości chrupiącej sałaty.
Cała rodzina będzie się zajadać – bez wyjątków!
Zobacz także: