Soczyste kotlety schabowe. Dzięki tej sztuczce zapomnisz o moczeniu w mleku i cebuli

Soczyste kotlety schabowe to poezja – chrupka panierka i, mimo iż cienko rozbity, to soczysty kawałek schabu. Takie schabowe lubimy, ale jest to efekt trudny do osiągnięcia. Moczenie w mleku to dobry patent, ale nie wtedy, gdy brakuje nam czasu.

Kotlet schabowy z ziemniakami i ogórkiem kiszonymSoczyste kotlety schabowe
Źródło zdjęć: © 123RF

Błyskawiczny patent na soczyste kotlety schabowe

Wielogodzinne leżakowanie w mleku z cebulą i przyprawami odłóżmy na świąteczny czas. Gdy chcemy szybko przygotować pyszny schab na obiad, postawmy na genialny sposób, który nie wymaga ani nakładu pracy, ani czasu.

Wystarczy schab w plastrach i takie składniki, jakie potrzebne są do opanierowania mięsa w jego najbardziej klasycznej postaci. Kluczem jest zalewa, w której plastry schabu spoczną na kilkanaście czy kilkadziesiąt minut.

Jak smażyć schabowego. Jedna, kluczowa zasada

Składniki:

  • 5 plastrów schabu
  • 2-3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • bułka tarta
  • przyprawy: sól i pieprz
  • olej słonecznikowy lub smalec do smażenia

Wykonanie:

  1. Plastry schabu włóż pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej i rozklep dokładnie – idealny kotlet schabowy jest duży i cienki, bo dzięki temu usmaży się szybko i równomiernie.
  2. W misce roztrzep jajka z solą, pieprzem i odrobiną mleka. Włóż do niej rozbite kotlety. Optymalnym czasem jest godzina, ale jeśli czas nagli – wystarczy kilkanaście minut.
  3. Po upływie tego czasu kotlety wystarczy przełożyć na talerz i dokładnie obtoczyć w bułce tartej.
  4. Rozgrzać tłuszcz na wysokość około 0,5-1 cm i układać przygotowane kotlety schabowe. Kotlety smażyć na każdej stronie po 2-3 minuty. O gotowości mięsa będzie świadczył złoty kolor panierki.
  5. Kotlety można osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Będą złote, chrupiące i soczyste dzięki moczeniu w rozkłóconych jajkach z odrobiną mleka. Można je podawać klasycznie z ziemniakami i surówką lub w wersji nowoczesnej – w bułce z dodatkami w postaci ogórka kiszonego, musztardy, keczupu i dużej ilości chrupiącej sałaty.

Cała rodzina będzie się zajadać – bez wyjątków!

Kotlet schabowy z ziemniakami i fasolką
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce