Sernik bez spodu. Wilgotny i puszysty
Tradycyjny sernik bez spodu z ciasta. Jest bardzo delikatny, kremowy i wilgotny. Puszystości dodaje mu piana z białek. Sernik po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg sera białego
- 1 szklanka cukru
- 12 dag masła
- 6 jajek
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- rodzynki
- 2 łyżki mąki pszennej
Przepis
- Ser przepuścić przez maszynkę, osobno utrzeć żółtka z cukrem, masłem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.
- Białka ubić na pianę ze szczyptą soli.
- Utarte składniki zmieszać z serem, mąką, dodać ubitą pianę z białek i rodzynki.
- Piec ok. 1 godziny w 180 st. C. Studzić w uchylonym piekarniku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl