Schab po warszawsku. Kultowy smak nie tylko od święta

Schab po warszawsku to przysmak, który choć zagościł na dobre w naszej tradycji kulinarnej, to mało kto o nim dziś pamięta. Mimo że jest pracochłonny i nieco staromodny, to warto przywołać jego smak, choćby w święta Bożego Narodzenia.

Schab po warszawskuSchab po warszawsku
Karolina Rozmus

Mięso:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy: 1 łyżka suszonego majeranku, sól i pieprz

Pasta jajeczno-chrzanowa:

  • 7 jaj ugotowanych na twardo
  • 3 łyżki chrzanu śmietankowego ze słoika
  • przyprawy: pieprz

Zalewa:

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 50 g żelatyny

Opcjonalnie:

  • listki natki pietruszki, marchewka gotowana, groszek z puszki, czarne oliwki, koperek

Przepis

  • Na 2-3 dni przed pieczeniem mięso natrzeć majerankiem, solą i pieprzem, rozmieszanymi w 2 łyżkach oleju. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki.
  • Po tym czasie schab obsmażyć na patelni z każdej strony, by mięso zamknęło pory. Gdy nieco ostygnie, przełożyć je do rękawa do pieczenia. Zawiązać z jednej strony, wlać 1/4 szklanki wody lub bulionu i zawiązać drugi koniec.
  • Wstawić schab do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez 1,5 godziny (czas dostosować do wagi mięsa).
  • Po upieczeniu schab schłodzić i odstawić do lodówki, by mięso stężało. Może to zająć kilka godzin – najlepiej wstawić mięso na całą noc.
  • Ugotowane na twardo jaja rozgnieść np. praską do ziemniaków i doprawić dużą ilością pieprzu. Dodawać po łyżce chrzanu śmietankowego, kontrolując konsystencję pasty – musi być dość gęsta.
  • Gdy pasta będzie gotowa, pokroić schab na plastry o grubości ok. 1 cm.
  • Podgrzać bulion, nie doprowadzając go do wrzenia, i rozpuścić w nim żelatynę. Dokładnie wymieszać, by żelatyna całkowicie się rozpuściła. Odstawić do ostudzenia.
  • Na dużym, owalnym półmisku układać plastrami schab. Pomiędzy kawałki schabu nakładać łyżką pastę z jajek i chrzanu.
  • Przygotowaną przekąskę zalać ostrożnie ostudzonym wywarem warzywnym z żelatyną.
  • W tężejącej galarecie można zanurzyć listki natki pietruszki lub wsypać niewielką ilość groszku konserwowego czy ugotowane plastry marchwi, pokrojone oliwki itp.Podawać na zimno, po uprzednim kilkugodzinnym schłodzeniu schabu w galarecie.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw