Schab po warszawsku. Kultowy smak nie tylko od święta

Schab po warszawsku to przysmak, który choć zagościł na dobre w naszej tradycji kulinarnej, to mało kto o nim dziś pamięta. Mimo że jest pracochłonny i nieco staromodny, to warto przywołać jego smak, choćby w święta Bożego Narodzenia.

Schab po warszawskuSchab po warszawsku
Karolina Rozmus

Mięso:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy: 1 łyżka suszonego majeranku, sól i pieprz

Pasta jajeczno-chrzanowa:

  • 7 jaj ugotowanych na twardo
  • 3 łyżki chrzanu śmietankowego ze słoika
  • przyprawy: pieprz

Zalewa:

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 50 g żelatyny

Opcjonalnie:

  • listki natki pietruszki, marchewka gotowana, groszek z puszki, czarne oliwki, koperek

Przepis

  • Na 2-3 dni przed pieczeniem mięso natrzeć majerankiem, solą i pieprzem, rozmieszanymi w 2 łyżkach oleju. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki.
  • Po tym czasie schab obsmażyć na patelni z każdej strony, by mięso zamknęło pory. Gdy nieco ostygnie, przełożyć je do rękawa do pieczenia. Zawiązać z jednej strony, wlać 1/4 szklanki wody lub bulionu i zawiązać drugi koniec.
  • Wstawić schab do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez 1,5 godziny (czas dostosować do wagi mięsa).
  • Po upieczeniu schab schłodzić i odstawić do lodówki, by mięso stężało. Może to zająć kilka godzin – najlepiej wstawić mięso na całą noc.
  • Ugotowane na twardo jaja rozgnieść np. praską do ziemniaków i doprawić dużą ilością pieprzu. Dodawać po łyżce chrzanu śmietankowego, kontrolując konsystencję pasty – musi być dość gęsta.
  • Gdy pasta będzie gotowa, pokroić schab na plastry o grubości ok. 1 cm.
  • Podgrzać bulion, nie doprowadzając go do wrzenia, i rozpuścić w nim żelatynę. Dokładnie wymieszać, by żelatyna całkowicie się rozpuściła. Odstawić do ostudzenia.
  • Na dużym, owalnym półmisku układać plastrami schab. Pomiędzy kawałki schabu nakładać łyżką pastę z jajek i chrzanu.
  • Przygotowaną przekąskę zalać ostrożnie ostudzonym wywarem warzywnym z żelatyną.
  • W tężejącej galarecie można zanurzyć listki natki pietruszki lub wsypać niewielką ilość groszku konserwowego czy ugotowane plastry marchwi, pokrojone oliwki itp.Podawać na zimno, po uprzednim kilkugodzinnym schłodzeniu schabu w galarecie.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości