Trwa ładowanie...
d38cte9
24-11-2020 12:35

Schab po warszawsku. Kultowy smak nie tylko od święta

Przepis

Schab po warszawsku to przysmak, który choć zagościł na dobre w naszej tradycji kulinarnej, to mało kto o nim dziś pamięta. Mimo że jest pracochłonny i nieco staromodny, to warto przywołać jego smak, choćby w święta Bożego Narodzenia.

d38cte9
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Mięso:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy: 1 łyżka suszonego majeranku, sól i pieprz

Pasta jajeczno-chrzanowa:

  • 7 jaj ugotowanych na twardo
  • 3 łyżki chrzanu śmietankowego ze słoika
  • przyprawy: pieprz

Zalewa:

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 50 g żelatyny

Opcjonalnie:

  • listki natki pietruszki, marchewka gotowana, groszek z puszki, czarne oliwki, koperek
Przepis
  • Na 2-3 dni przed pieczeniem mięso natrzeć majerankiem, solą i pieprzem, rozmieszanymi w 2 łyżkach oleju. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki.
  • Po tym czasie schab obsmażyć na patelni z każdej strony, by mięso zamknęło pory. Gdy nieco ostygnie, przełożyć je do rękawa do pieczenia. Zawiązać z jednej strony, wlać 1/4 szklanki wody lub bulionu i zawiązać drugi koniec.
  • Wstawić schab do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez 1,5 godziny (czas dostosować do wagi mięsa).
  • Po upieczeniu schab schłodzić i odstawić do lodówki, by mięso stężało. Może to zająć kilka godzin – najlepiej wstawić mięso na całą noc.
  • Ugotowane na twardo jaja rozgnieść np. praską do ziemniaków i doprawić dużą ilością pieprzu. Dodawać po łyżce chrzanu śmietankowego, kontrolując konsystencję pasty – musi być dość gęsta.
  • Gdy pasta będzie gotowa, pokroić schab na plastry o grubości ok. 1 cm.
  • Podgrzać bulion, nie doprowadzając go do wrzenia, i rozpuścić w nim żelatynę. Dokładnie wymieszać, by żelatyna całkowicie się rozpuściła. Odstawić do ostudzenia.
  • Na dużym, owalnym półmisku układać plastrami schab. Pomiędzy kawałki schabu nakładać łyżką pastę z jajek i chrzanu.
  • Przygotowaną przekąskę zalać ostrożnie ostudzonym wywarem warzywnym z żelatyną.
  • W tężejącej galarecie można zanurzyć listki natki pietruszki lub wsypać niewielką ilość groszku konserwowego czy ugotowane plastry marchwi, pokrojone oliwki itp. Podawać na zimno, po uprzednim kilkugodzinnym schłodzeniu schabu w galarecie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl​​​​​​​​:external}​​​​​​​

Schab po warszawsku. Kultowy smak nie tylko od święta
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1
Share
d38cte9

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d38cte9
d38cte9
d38cte9
d38cte9
Więcej tematów
d38cte9