Soczyste kotlety schabowe. Dzięki tej sztuczce zapomnisz o moczeniu w mleku i cebuli

Soczyste kotlety schabowe to poezja – chrupka panierka i, mimo iż cienko rozbity, to soczysty kawałek schabu. Takie schabowe lubimy, ale jest to efekt trudny do osiągnięcia. Moczenie w mleku to dobry patent, ale nie wtedy, gdy brakuje nam czasu.

Kotlet schabowy z ziemniakami i ogórkiem kiszonymSoczyste kotlety schabowe
Źródło zdjęć: © 123RF

Błyskawiczny patent na soczyste kotlety schabowe

Wielogodzinne leżakowanie w mleku z cebulą i przyprawami odłóżmy na świąteczny czas. Gdy chcemy szybko przygotować pyszny schab na obiad, postawmy na genialny sposób, który nie wymaga ani nakładu pracy, ani czasu.

Wystarczy schab w plastrach i takie składniki, jakie potrzebne są do opanierowania mięsa w jego najbardziej klasycznej postaci. Kluczem jest zalewa, w której plastry schabu spoczną na kilkanaście czy kilkadziesiąt minut.

Jak smażyć schabowego. Jedna, kluczowa zasada

Składniki:

  • 5 plastrów schabu
  • 2-3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • bułka tarta
  • przyprawy: sól i pieprz
  • olej słonecznikowy lub smalec do smażenia

Wykonanie:

  1. Plastry schabu włóż pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej i rozklep dokładnie – idealny kotlet schabowy jest duży i cienki, bo dzięki temu usmaży się szybko i równomiernie.
  2. W misce roztrzep jajka z solą, pieprzem i odrobiną mleka. Włóż do niej rozbite kotlety. Optymalnym czasem jest godzina, ale jeśli czas nagli – wystarczy kilkanaście minut.
  3. Po upływie tego czasu kotlety wystarczy przełożyć na talerz i dokładnie obtoczyć w bułce tartej.
  4. Rozgrzać tłuszcz na wysokość około 0,5-1 cm i układać przygotowane kotlety schabowe. Kotlety smażyć na każdej stronie po 2-3 minuty. O gotowości mięsa będzie świadczył złoty kolor panierki.
  5. Kotlety można osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Będą złote, chrupiące i soczyste dzięki moczeniu w rozkłóconych jajkach z odrobiną mleka. Można je podawać klasycznie z ziemniakami i surówką lub w wersji nowoczesnej – w bułce z dodatkami w postaci ogórka kiszonego, musztardy, keczupu i dużej ilości chrupiącej sałaty.

Cała rodzina będzie się zajadać – bez wyjątków!

Kotlet schabowy z ziemniakami i fasolką
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów