Soczyste kotlety schabowe. Dzięki tej sztuczce zapomnisz o moczeniu w mleku i cebuli

Soczyste kotlety schabowe to poezja – chrupka panierka i, mimo iż cienko rozbity, to soczysty kawałek schabu. Takie schabowe lubimy, ale jest to efekt trudny do osiągnięcia. Moczenie w mleku to dobry patent, ale nie wtedy, gdy brakuje nam czasu.

Kotlet schabowy z ziemniakami i ogórkiem kiszonymSoczyste kotlety schabowe
Źródło zdjęć: © 123RF

Błyskawiczny patent na soczyste kotlety schabowe

Wielogodzinne leżakowanie w mleku z cebulą i przyprawami odłóżmy na świąteczny czas. Gdy chcemy szybko przygotować pyszny schab na obiad, postawmy na genialny sposób, który nie wymaga ani nakładu pracy, ani czasu.

Wystarczy schab w plastrach i takie składniki, jakie potrzebne są do opanierowania mięsa w jego najbardziej klasycznej postaci. Kluczem jest zalewa, w której plastry schabu spoczną na kilkanaście czy kilkadziesiąt minut.

Jak smażyć schabowego. Jedna, kluczowa zasada

Składniki:

  • 5 plastrów schabu
  • 2-3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • bułka tarta
  • przyprawy: sól i pieprz
  • olej słonecznikowy lub smalec do smażenia

Wykonanie:

  1. Plastry schabu włóż pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej i rozklep dokładnie – idealny kotlet schabowy jest duży i cienki, bo dzięki temu usmaży się szybko i równomiernie.
  2. W misce roztrzep jajka z solą, pieprzem i odrobiną mleka. Włóż do niej rozbite kotlety. Optymalnym czasem jest godzina, ale jeśli czas nagli – wystarczy kilkanaście minut.
  3. Po upływie tego czasu kotlety wystarczy przełożyć na talerz i dokładnie obtoczyć w bułce tartej.
  4. Rozgrzać tłuszcz na wysokość około 0,5-1 cm i układać przygotowane kotlety schabowe. Kotlety smażyć na każdej stronie po 2-3 minuty. O gotowości mięsa będzie świadczył złoty kolor panierki.
  5. Kotlety można osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Będą złote, chrupiące i soczyste dzięki moczeniu w rozkłóconych jajkach z odrobiną mleka. Można je podawać klasycznie z ziemniakami i surówką lub w wersji nowoczesnej – w bułce z dodatkami w postaci ogórka kiszonego, musztardy, keczupu i dużej ilości chrupiącej sałaty.

Cała rodzina będzie się zajadać – bez wyjątków!

Kotlet schabowy z ziemniakami i fasolką
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał