Trwa ładowanie...

Soczyste kotlety schabowe. Dzięki tej sztuczce zapomnisz o moczeniu w mleku i cebuli

Soczyste kotlety schabowe to poezja – chrupka panierka i, mimo iż cienko rozbity, to soczysty kawałek schabu. Takie schabowe lubimy, ale jest to efekt trudny do osiągnięcia. Moczenie w mleku to dobry patent, ale nie wtedy, gdy brakuje nam czasu.

Soczyste kotlety schaboweSoczyste kotlety schaboweŹródło: 123RF
d1eyz28
d1eyz28

Błyskawiczny patent na soczyste kotlety schabowe

Wielogodzinne leżakowanie w mleku z cebulą i przyprawami odłóżmy na świąteczny czas. Gdy chcemy szybko przygotować pyszny schab na obiad, postawmy na genialny sposób, który nie wymaga ani nakładu pracy, ani czasu.

Wystarczy schab w plastrach i takie składniki, jakie potrzebne są do opanierowania mięsa w jego najbardziej klasycznej postaci. Kluczem jest zalewa, w której plastry schabu spoczną na kilkanaście czy kilkadziesiąt minut.

Jak smażyć schabowego. Jedna, kluczowa zasada

Składniki:

  • 5 plastrów schabu
  • 2-3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • bułka tarta
  • przyprawy: sól i pieprz
  • olej słonecznikowy lub smalec do smażenia
d1eyz28

Wykonanie:

  1. Plastry schabu włóż pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej i rozklep dokładnie – idealny kotlet schabowy jest duży i cienki, bo dzięki temu usmaży się szybko i równomiernie.
  2. W misce roztrzep jajka z solą, pieprzem i odrobiną mleka. Włóż do niej rozbite kotlety. Optymalnym czasem jest godzina, ale jeśli czas nagli – wystarczy kilkanaście minut.
  3. Po upływie tego czasu kotlety wystarczy przełożyć na talerz i dokładnie obtoczyć w bułce tartej.
  4. Rozgrzać tłuszcz na wysokość około 0,5-1 cm i układać przygotowane kotlety schabowe. Kotlety smażyć na każdej stronie po 2-3 minuty. O gotowości mięsa będzie świadczył złoty kolor panierki.
  5. Kotlety można osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Będą złote, chrupiące i soczyste dzięki moczeniu w rozkłóconych jajkach z odrobiną mleka. Można je podawać klasycznie z ziemniakami i surówką lub w wersji nowoczesnej – w bułce z dodatkami w postaci ogórka kiszonego, musztardy, keczupu i dużej ilości chrupiącej sałaty.

Cała rodzina będzie się zajadać – bez wyjątków!

Kotlet schabowy z ziemniakami i fasolką 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d1eyz28
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1eyz28
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1eyz28
Więcej tematów