Soczyste kotlety schabowe. Dzięki tej sztuczce zapomnisz o moczeniu w mleku i cebuli

Soczyste kotlety schabowe to poezja – chrupka panierka i, mimo iż cienko rozbity, to soczysty kawałek schabu. Takie schabowe lubimy, ale jest to efekt trudny do osiągnięcia. Moczenie w mleku to dobry patent, ale nie wtedy, gdy brakuje nam czasu.

Kotlet schabowy z ziemniakami i ogórkiem kiszonymSoczyste kotlety schabowe
Źródło zdjęć: © 123RF

Błyskawiczny patent na soczyste kotlety schabowe

Wielogodzinne leżakowanie w mleku z cebulą i przyprawami odłóżmy na świąteczny czas. Gdy chcemy szybko przygotować pyszny schab na obiad, postawmy na genialny sposób, który nie wymaga ani nakładu pracy, ani czasu.

Wystarczy schab w plastrach i takie składniki, jakie potrzebne są do opanierowania mięsa w jego najbardziej klasycznej postaci. Kluczem jest zalewa, w której plastry schabu spoczną na kilkanaście czy kilkadziesiąt minut.

Jak smażyć schabowego. Jedna, kluczowa zasada

Składniki:

  • 5 plastrów schabu
  • 2-3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • bułka tarta
  • przyprawy: sól i pieprz
  • olej słonecznikowy lub smalec do smażenia

Wykonanie:

  1. Plastry schabu włóż pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej i rozklep dokładnie – idealny kotlet schabowy jest duży i cienki, bo dzięki temu usmaży się szybko i równomiernie.
  2. W misce roztrzep jajka z solą, pieprzem i odrobiną mleka. Włóż do niej rozbite kotlety. Optymalnym czasem jest godzina, ale jeśli czas nagli – wystarczy kilkanaście minut.
  3. Po upływie tego czasu kotlety wystarczy przełożyć na talerz i dokładnie obtoczyć w bułce tartej.
  4. Rozgrzać tłuszcz na wysokość około 0,5-1 cm i układać przygotowane kotlety schabowe. Kotlety smażyć na każdej stronie po 2-3 minuty. O gotowości mięsa będzie świadczył złoty kolor panierki.
  5. Kotlety można osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Będą złote, chrupiące i soczyste dzięki moczeniu w rozkłóconych jajkach z odrobiną mleka. Można je podawać klasycznie z ziemniakami i surówką lub w wersji nowoczesnej – w bułce z dodatkami w postaci ogórka kiszonego, musztardy, keczupu i dużej ilości chrupiącej sałaty.

Cała rodzina będzie się zajadać – bez wyjątków!

Kotlet schabowy z ziemniakami i fasolką
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości