Soczewica i ryż z daktylami i karmelizowaną cebulą
Gdy moi rodzice przenieśli się do Londynu, mama – stęskniona za krewnymi, przyjaciółkami i dawnym życiem – rzuciła się w wir gotowania. W Egipcie zostawiała to zadanie kucharzowi, w Londynie stało się ono jej pasją. Aby sprawić przyjemność mojemu ojcu, przyrządzała mu potrawy, które pamiętał z dzieciństwa. Uwielbiał zwłaszcza egipską mudzaddarę, którą tu prezentuję – ja dodałam do niej daktyle.
Soczewica z supermarketu nie wymaga namaczania i gotuje się najwyżej 20 minut, możesz więc ugotować ją razem z ryżem. Pamiętaj jednak żeby sprawdzić wskazówki na obu opakowaniach, bo czas gotowania ryżu bywa bardzo różny. Tę potrawę tradycyjnie podaje się jako pierwsze danie, w temperaturze pokojowej, ale z dodatkami z powodzeniem może być ona główną gwiazdą wegetariańskiego posiłku w stylu bliskowschodnim.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Rodzaj diety: |
- 2 duże cebule, przekrojone na pół i posiekane na spore kawałki
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 180 gramów przepłukanej brązowej lub zielonej soczewicy
- 200 gramów przepłukanego ryżu basmati
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1⁄4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 12 wypestkowanych i niedbale posiekanych miękkich daktyli (np. odmiany Medjool)
- sól i pieprz
Opcjonalne dodatki
- 250 gramów sera halloumi, pokrojonego na 8 kawałków
- 1 pokrojona na cząstki cytryna
- labneh lub 450 gramów jogurtu greckiego z solą i 1 wyciśniętym ząbkiem czosnku
- pikantna konfitura pomidorowa
- sałatka z ogórków i pomidorów
- Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzuć cebulę. Podsmażaj, często mieszając – najpierw na małym ogniu, pod przykryciem, a gdy cebula zmięknie, na średnim, aż bardzo mocno zbrązowieje. Nie może się jednak przypalić. Powinno to zająć około 25 minut.
- W garnku zagotuj około 1,8 litra wody i wsyp soczewicę. Gotuj przez 10 minut, dopraw solą, a następnie dodaj ryż, cynamon i ziele angielskie i gotuj przez 10–15 minut, aż ryż i soczewica będą miękkie. Odcedź je i przesyp na spory półmisek.
- Dopraw do smaku solą (śmiało, to danie tego wymaga!) i pieprzem, dodaj daktyle i resztę oliwy. Wymieszaj bardzo delikatnie szpatułką, żeby nie rozgnieść ziaren ryżu.
- Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, posypane z wierzchu karmelizowaną cebulą.
- To danie możesz zaserwować z jednym lub kilkoma z zaproponowanych dodatków. Halloumi przesmaż na posmarowanej tłuszczem patelni grillowej lub zwykłej na średnim, lub dużym ogniu, aż zrumieni się z obu stron. Zrób to tuż przed podaniem, aby ser był gorący i miękki – gdy przestygnie, staje się gumowaty.
Przepis pochodzi z książki Claudii Roden "Mediterranea. Kuchnia słońca"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze