Trwa ładowanie...
d36m33l
15-11-2022 10:42

Soczewica i ryż z daktylami i karmelizowaną cebulą

Przepis

Gdy moi rodzice przenieśli się do Londynu, mama – stęskniona za krewnymi, przyjaciółkami i dawnym życiem – rzuciła się w wir gotowania. W Egipcie zostawiała to zadanie kucharzowi, w Londynie stało się ono jej pasją. Aby sprawić przyjemność mojemu ojcu, przyrządzała mu potrawy, które pamiętał z dzieciństwa. Uwielbiał zwłaszcza egipską mudzaddarę, którą tu prezentuję – ja dodałam do niej daktyle.
Soczewica z supermarketu nie wymaga namaczania i gotuje się najwyżej 20 minut, możesz więc ugotować ją razem z ryżem. Pamiętaj jednak żeby sprawdzić wskazówki na obu opakowaniach, bo czas gotowania ryżu bywa bardzo różny. Tę potrawę tradycyjnie podaje się jako pierwsze danie, w temperaturze pokojowej, ale z dodatkami z powodzeniem może być ona główną gwiazdą wegetariańskiego posiłku w stylu bliskowschodnim.

d36m33l
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Nataliya Arzamasova
Składniki
  • 2 duże cebule, przekrojone na pół i posiekane na spore kawałki
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 180 gramów przepłukanej brązowej lub zielonej soczewicy
  • 200 gramów przepłukanego ryżu basmati
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1⁄4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 12 wypestkowanych i niedbale posiekanych miękkich daktyli (np. odmiany Medjool)
  • sól i pieprz

Opcjonalne dodatki

  • 250 gramów sera halloumi, pokrojonego na 8 kawałków
  • 1 pokrojona na cząstki cytryna
  • labneh lub 450 gramów jogurtu greckiego z solą i 1 wyciśniętym ząbkiem czosnku
  • pikantna konfitura pomidorowa
  • sałatka z ogórków i pomidorów
Przepis
  • Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzuć cebulę. Podsmażaj, często mieszając – najpierw na małym ogniu, pod przykryciem, a gdy cebula zmięknie, na średnim, aż bardzo mocno zbrązowieje. Nie może się jednak przypalić. Powinno to zająć około 25 minut.
  • W garnku zagotuj około 1,8 litra wody i wsyp soczewicę. Gotuj przez 10 minut, dopraw solą, a następnie dodaj ryż, cynamon i ziele angielskie i gotuj przez 10–15 minut, aż ryż i soczewica będą miękkie. Odcedź je i przesyp na spory półmisek.
  • Dopraw do smaku solą (śmiało, to danie tego wymaga!) i pieprzem, dodaj daktyle i resztę oliwy. Wymieszaj bardzo delikatnie szpatułką, żeby nie rozgnieść ziaren ryżu.
  • Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, posypane z wierzchu karmelizowaną cebulą.
  • To danie możesz zaserwować z jednym lub kilkoma z zaproponowanych dodatków. Halloumi przesmaż na posmarowanej tłuszczem patelni grillowej lub zwykłej na średnim, lub dużym ogniu, aż zrumieni się z obu stron. Zrób to tuż przed podaniem, aby ser był gorący i miękki – gdy przestygnie, staje się gumowaty.

Przepis pochodzi z książki Claudii Roden "Mediterranea. Kuchnia słońca"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Soczewica i ryż z daktylami i karmelizowaną cebulą
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36m33l
d36m33l
d36m33l
d36m33l
Więcej tematów
d36m33l