Śniadaniowa sałatka z makreli
Makrela w postaci wędzonej to bodaj najpopularniejsza w Polsce ryba. Ma wielu amatorów i dobrze – makrela zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz witaminę A. W połączeniu z charakternymi korniszonami, jajkiem i majonezem jest pyszną propozycją na szybką pastę na chleb.
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 1 nieduża tuszka wędzonej makreli
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3 korniszony
- 2 szalotki
- 2 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka soku z kiszonych ogórków (można zastąpić sokiem z cytryny)
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
- przyprawy: świeżo mielony pieprz czarny
Przepis
- Makrelę należy obrać ze skóry i starannie oddzielić mięso ryby od ości.
- Szalotkę i korniszony posiekać w drobną kostkę, jajka pokroić na większe kawałki.
- Mięso makreli rozdrobnić palcami i przełożyć do miski. Dodać jajka, korniszony i szalotkę.
- Następnie w osobnej miseczce wymieszać składniki sosu: sok z ogórków, majonez i musztardę, dodać dużą ilość grubo mielonego pieprzu.
- Sos dodać do składników sałatki wraz z posiekanym drobno koperkiem i wymieszać ostrożnie.
Przepis
Taka sałatka nadaje się świetnie jako pasta na chleb posmarowany grubo masłem. Można ją oczywiście jeść też widelcem jak klasyczną sałatkę, a nawet posmarować sałatką z makreli tortille czy nafaszerować jajka ugotowane na twardo.
Nieco odmienny i bardziej wyrafinowany smak zyska, gdy dodamy do sałatki z makreli awokado pokrojone w kostkę lub garść kwaśnych kaparów.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl