Śniadanie spalające tłuszcz. Genialny przepis na nadchodzący rok
Nowy Rok to czas postanowień. Wśród nich najczęściej wymienia się chęć zrzucenia kilku kilogramów. Plan dietetyczny kusi, zwłaszcza gdy lodówka i nasze żołądki pękają w szwach od świątecznych dań. Wtedy z pomocą przychodzi przepis na błyskawiczne śniadanie spalające tłuszcz.
Śniadanie spalające tłuszcz – właściwości
Nie od dziś wiadomo, że nie tylko deficyt kaloryczny jest istotny w zrzucaniu wagi, ale także dobór składników pod kątem właściwości. Nie sztuką jest zjeść na śniadanie jedno jabłko i wypić szklankę wody – ale taki posiłek nie dostarczy ani cennych witamin i składników mineralnych, ani energii na resztę dnia.
Śniadanie to najważniejszy posiłek, z powodzeniem może być bardziej obfite niż obiad. Warto jednak pamiętać o tym, by pierwszy posiłek w ciągu dnia nie tylko dostarczał energii, był źródłem witamin i minerałów, ale także… spalał tłuszcz i przyspieszał metabolizm. Czy to jest w ogóle możliwe?
Tak! Kluczem jest umiejętne połączenie przypraw i produktów, które spełniają te warunki. Co jest naszym sprzymierzeńcem w walce o piękną sylwetkę i zdrowie? Cynamon, kurkuma, chili, imbir i kardamon. Te przyprawy świetnie pasują do płatków owsianych, czyli źródła złożonych węglowodanów, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, cynku, magnezu, potasu. Do tego kilka śliwek i jabłko wspierających pracę jelit i suszone morele jako źródło żelaza, magnezu, a także miedzi i manganu. Ich wchłanianie ułatwia dodatek oleju kokosowego, który dodatkowo nadaje przyjemnego, orzechowego aromatu.
Brzmi pysznie, prawda? I nie ma nic zdrowszego ponad takie spalające tłuszcz śniadanie.
Zalety spożywania owsianki każdego dnia
Śniadanie spalające tłuszcz – przepis
- 1 filiżanka płatków owsianych górskich, moczona w wodzie przez minimum ½ godziny
- 2 łyżki nasion chia
- 1 filiżanka mleka migdałowego
- ½ łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego
- przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, ćwierć łyżeczki kardamonu, szczypta pieprzu czarnego i szczypta chili, ½ łyżeczki startego korzenia imbiru, ćwierć łyżeczki kurkumy
- 3 suszone śliwki
- 2 suszone morele
- ½ jabłka ze skórką startego na tarce o grubych oczkach
- Płatki owsiane zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy na minimum pół godziny, aż płatki zmiękną.
- Śliwki i morele zalewamy wrzątkiem i również odstawiamy na pół godziny.
- Po upływie tego czasu płatki przekładamy do rondla i zalewamy mlekiem roślinnym.
- Gotujemy przez 5-6 minut, pod koniec dodając przyprawy i olej kokosowy.
- Nakrywamy pokrywką i zdejmujemy z palnika. Odstawiamy na kilka minut.
- Kroimy suszone owoce w cienkie paski i dodajemy do rondla z owsianką.
- Mieszamy i dodajemy starte jabłko.
- Przekładamy owsiankę do miseczek, posypujemy ją nasionami chia i dekorujemy plasterkami jabłka.
Takie śniadanie pozwala na dużą dozę dowolności – składniki można modyfikować tak, by owsianka nigdy się nie nudziła. Podstawą są płatki owsiane i nasiona chia, a także przyprawy. Owoce możemy zamienić latem na jagody, maliny czy truskawki, jesienią możemy dodać startą dynię lub cukinię, a także świeże śliwki, a zimą i na przednówku korzystajmy z jabłek, suszonych owoców oraz orzechów i nasion.
Zobacz także: