Trwa ładowanie...

Śniadanie spalające tłuszcz. Genialny przepis na nadchodzący rok

Nowy Rok to czas postanowień. Wśród nich najczęściej wymienia się chęć zrzucenia kilku kilogramów. Plan dietetyczny kusi, zwłaszcza gdy lodówka i nasze żołądki pękają w szwach od świątecznych dań. Wtedy z pomocą przychodzi przepis na błyskawiczne śniadanie spalające tłuszcz.

Owsianka, czyli śniadanie spalające tłuszczOwsianka, czyli śniadanie spalające tłuszczŹródło: 123RF
d2zxex2
d2zxex2

Śniadanie spalające tłuszcz – właściwości

Nie od dziś wiadomo, że nie tylko deficyt kaloryczny jest istotny w zrzucaniu wagi, ale także dobór składników pod kątem właściwości. Nie sztuką jest zjeść na śniadanie jedno jabłko i wypić szklankę wody – ale taki posiłek nie dostarczy ani cennych witamin i składników mineralnych, ani energii na resztę dnia.

Śniadanie to najważniejszy posiłek, z powodzeniem może być bardziej obfite niż obiad. Warto jednak pamiętać o tym, by pierwszy posiłek w ciągu dnia nie tylko dostarczał energii, był źródłem witamin i minerałów, ale także… spalał tłuszcz i przyspieszał metabolizm. Czy to jest w ogóle możliwe?

Tak! Kluczem jest umiejętne połączenie przypraw i produktów, które spełniają te warunki. Co jest naszym sprzymierzeńcem w walce o piękną sylwetkę i zdrowie? Cynamon, kurkuma, chili, imbir i kardamon. Te przyprawy świetnie pasują do płatków owsianych, czyli źródła złożonych węglowodanów, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, cynku, magnezu, potasu. Do tego kilka śliwek i jabłko wspierających pracę jelit i suszone morele jako źródło żelaza, magnezu, a także miedzi i manganu. Ich wchłanianie ułatwia dodatek oleju kokosowego, który dodatkowo nadaje przyjemnego, orzechowego aromatu.

Brzmi pysznie, prawda? I nie ma nic zdrowszego ponad takie spalające tłuszcz śniadanie.

Zalety spożywania owsianki każdego dnia

Śniadanie spalające tłuszcz – przepis

  • 1 filiżanka płatków owsianych górskich, moczona w wodzie przez minimum ½ godziny
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 filiżanka mleka migdałowego
  • ½ łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego
  • przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, ćwierć łyżeczki kardamonu, szczypta pieprzu czarnego i szczypta chili, ½ łyżeczki startego korzenia imbiru, ćwierć łyżeczki kurkumy
  • 3 suszone śliwki
  • 2 suszone morele
  • ½ jabłka ze skórką startego na tarce o grubych oczkach
  1. Płatki owsiane zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy na minimum pół godziny, aż płatki zmiękną.
  2. Śliwki i morele zalewamy wrzątkiem i również odstawiamy na pół godziny.
  3. Po upływie tego czasu płatki przekładamy do rondla i zalewamy mlekiem roślinnym.
  4. Gotujemy przez 5-6 minut, pod koniec dodając przyprawy i olej kokosowy.
  5. Nakrywamy pokrywką i zdejmujemy z palnika. Odstawiamy na kilka minut.
  6. Kroimy suszone owoce w cienkie paski i dodajemy do rondla z owsianką.
  7. Mieszamy i dodajemy starte jabłko.
  8. Przekładamy owsiankę do miseczek, posypujemy ją nasionami chia i dekorujemy plasterkami jabłka.
d2zxex2

Takie śniadanie pozwala na dużą dozę dowolności – składniki można modyfikować tak, by owsianka nigdy się nie nudziła. Podstawą są płatki owsiane i nasiona chia, a także przyprawy. Owoce możemy zamienić latem na jagody, maliny czy truskawki, jesienią możemy dodać startą dynię lub cukinię, a także świeże śliwki, a zimą i na przednówku korzystajmy z jabłek, suszonych owoców oraz orzechów i nasion.

Owsianka z pestkami dyni, malinami i nasionami chia 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d2zxex2
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2zxex2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2zxex2
Więcej tematów