Śniadanie spalające tłuszcz. Genialny przepis na nadchodzący rok

Nowy Rok to czas postanowień. Wśród nich najczęściej wymienia się chęć zrzucenia kilku kilogramów. Plan dietetyczny kusi, zwłaszcza gdy lodówka i nasze żołądki pękają w szwach od świątecznych dań. Wtedy z pomocą przychodzi przepis na błyskawiczne śniadanie spalające tłuszcz.

Owsianka z jabłkami i korzennymi przyprawamiOwsianka, czyli śniadanie spalające tłuszcz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Śniadanie spalające tłuszcz – właściwości

Nie od dziś wiadomo, że nie tylko deficyt kaloryczny jest istotny w zrzucaniu wagi, ale także dobór składników pod kątem właściwości. Nie sztuką jest zjeść na śniadanie jedno jabłko i wypić szklankę wody – ale taki posiłek nie dostarczy ani cennych witamin i składników mineralnych, ani energii na resztę dnia.

Śniadanie to najważniejszy posiłek, z powodzeniem może być bardziej obfite niż obiad. Warto jednak pamiętać o tym, by pierwszy posiłek w ciągu dnia nie tylko dostarczał energii, był źródłem witamin i minerałów, ale także… spalał tłuszcz i przyspieszał metabolizm. Czy to jest w ogóle możliwe?

Tak! Kluczem jest umiejętne połączenie przypraw i produktów, które spełniają te warunki. Co jest naszym sprzymierzeńcem w walce o piękną sylwetkę i zdrowie? Cynamon, kurkuma, chili, imbir i kardamon. Te przyprawy świetnie pasują do płatków owsianych, czyli źródła złożonych węglowodanów, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, cynku, magnezu, potasu. Do tego kilka śliwek i jabłko wspierających pracę jelit i suszone morele jako źródło żelaza, magnezu, a także miedzi i manganu. Ich wchłanianie ułatwia dodatek oleju kokosowego, który dodatkowo nadaje przyjemnego, orzechowego aromatu.

Brzmi pysznie, prawda? I nie ma nic zdrowszego ponad takie spalające tłuszcz śniadanie.

Zalety spożywania owsianki każdego dnia

Śniadanie spalające tłuszcz – przepis

  • 1 filiżanka płatków owsianych górskich, moczona w wodzie przez minimum ½ godziny
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 filiżanka mleka migdałowego
  • ½ łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego
  • przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, ćwierć łyżeczki kardamonu, szczypta pieprzu czarnego i szczypta chili, ½ łyżeczki startego korzenia imbiru, ćwierć łyżeczki kurkumy
  • 3 suszone śliwki
  • 2 suszone morele
  • ½ jabłka ze skórką startego na tarce o grubych oczkach
  1. Płatki owsiane zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy na minimum pół godziny, aż płatki zmiękną.
  2. Śliwki i morele zalewamy wrzątkiem i również odstawiamy na pół godziny.
  3. Po upływie tego czasu płatki przekładamy do rondla i zalewamy mlekiem roślinnym.
  4. Gotujemy przez 5-6 minut, pod koniec dodając przyprawy i olej kokosowy.
  5. Nakrywamy pokrywką i zdejmujemy z palnika. Odstawiamy na kilka minut.
  6. Kroimy suszone owoce w cienkie paski i dodajemy do rondla z owsianką.
  7. Mieszamy i dodajemy starte jabłko.
  8. Przekładamy owsiankę do miseczek, posypujemy ją nasionami chia i dekorujemy plasterkami jabłka.

Takie śniadanie pozwala na dużą dozę dowolności – składniki można modyfikować tak, by owsianka nigdy się nie nudziła. Podstawą są płatki owsiane i nasiona chia, a także przyprawy. Owoce możemy zamienić latem na jagody, maliny czy truskawki, jesienią możemy dodać startą dynię lub cukinię, a także świeże śliwki, a zimą i na przednówku korzystajmy z jabłek, suszonych owoców oraz orzechów i nasion.

Owsianka z pestkami dyni, malinami i nasionami chia
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości