Śniadanie spalające tłuszcz. Genialny przepis na nadchodzący rok

Nowy Rok to czas postanowień. Wśród nich najczęściej wymienia się chęć zrzucenia kilku kilogramów. Plan dietetyczny kusi, zwłaszcza gdy lodówka i nasze żołądki pękają w szwach od świątecznych dań. Wtedy z pomocą przychodzi przepis na błyskawiczne śniadanie spalające tłuszcz.

Owsianka z jabłkami i korzennymi przyprawamiOwsianka, czyli śniadanie spalające tłuszcz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Śniadanie spalające tłuszcz – właściwości

Nie od dziś wiadomo, że nie tylko deficyt kaloryczny jest istotny w zrzucaniu wagi, ale także dobór składników pod kątem właściwości. Nie sztuką jest zjeść na śniadanie jedno jabłko i wypić szklankę wody – ale taki posiłek nie dostarczy ani cennych witamin i składników mineralnych, ani energii na resztę dnia.

Śniadanie to najważniejszy posiłek, z powodzeniem może być bardziej obfite niż obiad. Warto jednak pamiętać o tym, by pierwszy posiłek w ciągu dnia nie tylko dostarczał energii, był źródłem witamin i minerałów, ale także… spalał tłuszcz i przyspieszał metabolizm. Czy to jest w ogóle możliwe?

Tak! Kluczem jest umiejętne połączenie przypraw i produktów, które spełniają te warunki. Co jest naszym sprzymierzeńcem w walce o piękną sylwetkę i zdrowie? Cynamon, kurkuma, chili, imbir i kardamon. Te przyprawy świetnie pasują do płatków owsianych, czyli źródła złożonych węglowodanów, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, cynku, magnezu, potasu. Do tego kilka śliwek i jabłko wspierających pracę jelit i suszone morele jako źródło żelaza, magnezu, a także miedzi i manganu. Ich wchłanianie ułatwia dodatek oleju kokosowego, który dodatkowo nadaje przyjemnego, orzechowego aromatu.

Brzmi pysznie, prawda? I nie ma nic zdrowszego ponad takie spalające tłuszcz śniadanie.

Zalety spożywania owsianki każdego dnia

Śniadanie spalające tłuszcz – przepis

  • 1 filiżanka płatków owsianych górskich, moczona w wodzie przez minimum ½ godziny
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 filiżanka mleka migdałowego
  • ½ łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego
  • przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, ćwierć łyżeczki kardamonu, szczypta pieprzu czarnego i szczypta chili, ½ łyżeczki startego korzenia imbiru, ćwierć łyżeczki kurkumy
  • 3 suszone śliwki
  • 2 suszone morele
  • ½ jabłka ze skórką startego na tarce o grubych oczkach
  1. Płatki owsiane zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy na minimum pół godziny, aż płatki zmiękną.
  2. Śliwki i morele zalewamy wrzątkiem i również odstawiamy na pół godziny.
  3. Po upływie tego czasu płatki przekładamy do rondla i zalewamy mlekiem roślinnym.
  4. Gotujemy przez 5-6 minut, pod koniec dodając przyprawy i olej kokosowy.
  5. Nakrywamy pokrywką i zdejmujemy z palnika. Odstawiamy na kilka minut.
  6. Kroimy suszone owoce w cienkie paski i dodajemy do rondla z owsianką.
  7. Mieszamy i dodajemy starte jabłko.
  8. Przekładamy owsiankę do miseczek, posypujemy ją nasionami chia i dekorujemy plasterkami jabłka.

Takie śniadanie pozwala na dużą dozę dowolności – składniki można modyfikować tak, by owsianka nigdy się nie nudziła. Podstawą są płatki owsiane i nasiona chia, a także przyprawy. Owoce możemy zamienić latem na jagody, maliny czy truskawki, jesienią możemy dodać startą dynię lub cukinię, a także świeże śliwki, a zimą i na przednówku korzystajmy z jabłek, suszonych owoców oraz orzechów i nasion.

Owsianka z pestkami dyni, malinami i nasionami chia
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja