Trwa ładowanie...

Przekąski na sylwestra. Ciasto francuskie w 5 odsłonach

W odróżnieniu od dań świątecznych sylwestrowe przekąski mają być lekkie, efektowne i łatwe do schrupania. Świetnie do tego nadaje się ciasto francuskie. Oto nasze inspirujące pomysły na ten produkt.

Share
Przekąski na sylwestra z ciasta francuskiego smakują wyborniePrzekąski na sylwestra z ciasta francuskiego smakują wybornieŹródło: 123RF
d1hrrm4

Przekąski na sylwestra – paluchy diabelskie z ciasta francuskiego

Paluchy na ostro to pomysł na dziecinnie prostą przystawkę. Wyglądają efektownie, a wykonanie nawet dużej ilości tego przysmaku nie wymaga czasu ani umiejętności. Do dzieła!

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • ok. 200 g sera cheddar, startego na drobnych oczkach tarki
  • 1 łyżka ostrej mieszanki przypraw lub 1 łyżeczka chili, 1 łyżeczka pieprzu i 1 łyżeczka młotkowanej kolendry
  • 1 roztrzepane jajko
  1. 1 arkusz ciasta francuskiego rozłożyć na blasze i posypać równomiernie startym serem, a następnie przyprawami.
  2. Przykryć drugim arkuszem ciasta i lekko docisnąć.
  3. Pokroić na długie, centymetrowe pasy.
  4. Każdy pas ciasta francuskiego chwycić w dłonie i skręcić w przeciwnych kierunkach, tworząc spiralę.
  5. Smarować roztrzepanym jajkiem.
  6. Piec około 15 minut w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku.
  7. Podawać na ciepło lub na zimno z pesto lub domową konfiturą z żurawiny.

Mini babeczki z mięsnym farszem. Pyszne i proste

Przekąski na sylwestra – paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami

Gdy w zamrażalniku macie słoik kapusty z Wigilii, koniecznie spróbujcie tego przysmaku. W pasztecikach z ciasta francuskiego kapusta nabierze wyrafinowanego sznytu i świetnie będzie się komponować z barszczem wypijanym po północy dla zregenerowania sił. Świetnie smakują na ciepło, a także na zimno.

  • 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego
  • 2 łyżki ziaren kminku
  • 1 roztrzepane jajko
  • 500 g kapusty z grzybami lub 300 g ugotowanej kapusty wymieszanej z 200 g smażonych z cebulą pieczarek
  1. Ciasto francuskie rozłożyć na blacie i każdy arkusz podzielić na pół.
  2. Na brzegu arkusza układać wałek z kapusty z grzybami (można ją uprzednio rozdrobnić blenderem lub zmielić w maszynce) i zlepiać brzegi ciasta, tworząc wałek. Docelowo powinny powstać 4 wałki.
  3. Układać je łączeniem do dołu i smarować rozkłóconym jajkiem.
  4. Ciąć ukośnie na małe romby i układać na blasze.
  5. Posypać kminkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut.
d1hrrm4

Przekąski na sylwestra – babeczki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Smażone pieczarki zapieczone w jajeczno-śmietanowej masie to propozycja bynajmniej nie dietetyczna. Na szczęście w sylwestrową noc można sobie wybaczyć drobne grzeszki.

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 10 dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • przyprawy: ½ łyżeczki tymianku, sól, pieprz
  1. Pieczarki posiekać drobno wraz z cebulą i usmażyć na maśle z odrobiną oleju. Pod koniec doprawić do smaku.
  2. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Rozłożyć ciasto francuskie i wykrawać z niego kółka.
  4. Wkładać je do formy na muffiny, lekko dociskając.
  5. Do tak przygotowanych koszyczków z ciasta nakładać po 1 łyżce farszu.
  6. Jajka roztrzepać z odrobiną soli i dodać śmietanę. Mieszanką zalewać babeczki z ciasta francuskiego.
  7. Wstawić je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20-25 minut.

Przekąski na sylwestra – ślimaki z ciasta francuskiego z serowym farszem

Takie ślimaczki można podawać z dowolnym farszem, a rolowanie ich to czysta przyjemność. Ładnie się prezentują i na każdej imprezie znikają jako pierwsze. W naszej wersji ślimaki z ciasta francuskiego będą nie lada gratką dla miłośników aromatycznych serów.

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 100 g kremowego sera koziego
  • 50 g sera typu lazur
  • 50 g twardego sera typu parmezan lub grana padano, drobno startego
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  1. Rozwinąć arkusz ciasta francuskiego.
  2. W misce wymieszać kremowy serek z pokruszonym serem z niebieską pleśnią i drobno startym włoskim serem. Dodać natkę pietruszki. Można doprawić grubo mielonym pieprzem.
  3. Serową pastę wyłożyć na całą powierzchnię ciasta i rozsmarować równomiernie.
  4. Płat ciasta zrolować wzdłuż dłuższego boku, a następnie pokroić na około jedno- lub dwucentymetrowe kawałki.
  5. Układać je na blasze i piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza przez około 10-15 minut.
d1hrrm4

Przekąski na sylwestra – poduszeczki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem

Te małe poduszeczki to prawdziwa rozkosz podniebienia dla amatorów niebanalnych smaków – połączenie włoskiego pesto z wędzonym łososiem wprawi w zachwyt gości. Po przekąsce z pewnością nie pozostanie ani okruszek.

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 50 g wędzonego łososia w plastrach
  • ½ słoiczka zielonego pesto
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
  1. Ciasto rozłożyć na blacie i pokroić na prostokąty mniej więcej 6x3 cm.
  2. Na każdym kawałku ciasta położyć pół łyżeczki pesto i delikatnie je rozsmarować, a następnie położyć kawałek łososia.
  3. Prostokąt złożyć na pół i mocno docisnąć brzegi.
  4. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
Ślimaki z ciasta francuskiego 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1hrrm4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1hrrm4
d1hrrm4
Więcej tematów