Przekąski na sylwestra. Ciasto francuskie w 5 odsłonach
W odróżnieniu od dań świątecznych sylwestrowe przekąski mają być lekkie, efektowne i łatwe do schrupania. Świetnie do tego nadaje się ciasto francuskie. Oto nasze inspirujące pomysły na ten produkt.
Przekąski na sylwestra – paluchy diabelskie z ciasta francuskiego
Paluchy na ostro to pomysł na dziecinnie prostą przystawkę. Wyglądają efektownie, a wykonanie nawet dużej ilości tego przysmaku nie wymaga czasu ani umiejętności. Do dzieła!
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- ok. 200 g sera cheddar, startego na drobnych oczkach tarki
- 1 łyżka ostrej mieszanki przypraw lub 1 łyżeczka chili, 1 łyżeczka pieprzu i 1 łyżeczka młotkowanej kolendry
- 1 roztrzepane jajko
- 1 arkusz ciasta francuskiego rozłożyć na blasze i posypać równomiernie startym serem, a następnie przyprawami.
- Przykryć drugim arkuszem ciasta i lekko docisnąć.
- Pokroić na długie, centymetrowe pasy.
- Każdy pas ciasta francuskiego chwycić w dłonie i skręcić w przeciwnych kierunkach, tworząc spiralę.
- Smarować roztrzepanym jajkiem.
- Piec około 15 minut w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku.
- Podawać na ciepło lub na zimno z pesto lub domową konfiturą z żurawiny.
Mini babeczki z mięsnym farszem. Pyszne i proste
Przekąski na sylwestra – paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Gdy w zamrażalniku macie słoik kapusty z Wigilii, koniecznie spróbujcie tego przysmaku. W pasztecikach z ciasta francuskiego kapusta nabierze wyrafinowanego sznytu i świetnie będzie się komponować z barszczem wypijanym po północy dla zregenerowania sił. Świetnie smakują na ciepło, a także na zimno.
- 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego
- 2 łyżki ziaren kminku
- 1 roztrzepane jajko
- 500 g kapusty z grzybami lub 300 g ugotowanej kapusty wymieszanej z 200 g smażonych z cebulą pieczarek
- Ciasto francuskie rozłożyć na blacie i każdy arkusz podzielić na pół.
- Na brzegu arkusza układać wałek z kapusty z grzybami (można ją uprzednio rozdrobnić blenderem lub zmielić w maszynce) i zlepiać brzegi ciasta, tworząc wałek. Docelowo powinny powstać 4 wałki.
- Układać je łączeniem do dołu i smarować rozkłóconym jajkiem.
- Ciąć ukośnie na małe romby i układać na blasze.
- Posypać kminkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut.
Przekąski na sylwestra – babeczki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Smażone pieczarki zapieczone w jajeczno-śmietanowej masie to propozycja bynajmniej nie dietetyczna. Na szczęście w sylwestrową noc można sobie wybaczyć drobne grzeszki.
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 10 dużych pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- przyprawy: ½ łyżeczki tymianku, sól, pieprz
- Pieczarki posiekać drobno wraz z cebulą i usmażyć na maśle z odrobiną oleju. Pod koniec doprawić do smaku.
- Odstawić do ostygnięcia.
- Rozłożyć ciasto francuskie i wykrawać z niego kółka.
- Wkładać je do formy na muffiny, lekko dociskając.
- Do tak przygotowanych koszyczków z ciasta nakładać po 1 łyżce farszu.
- Jajka roztrzepać z odrobiną soli i dodać śmietanę. Mieszanką zalewać babeczki z ciasta francuskiego.
- Wstawić je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20-25 minut.
Przekąski na sylwestra – ślimaki z ciasta francuskiego z serowym farszem
Takie ślimaczki można podawać z dowolnym farszem, a rolowanie ich to czysta przyjemność. Ładnie się prezentują i na każdej imprezie znikają jako pierwsze. W naszej wersji ślimaki z ciasta francuskiego będą nie lada gratką dla miłośników aromatycznych serów.
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 100 g kremowego sera koziego
- 50 g sera typu lazur
- 50 g twardego sera typu parmezan lub grana padano, drobno startego
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- Rozwinąć arkusz ciasta francuskiego.
- W misce wymieszać kremowy serek z pokruszonym serem z niebieską pleśnią i drobno startym włoskim serem. Dodać natkę pietruszki. Można doprawić grubo mielonym pieprzem.
- Serową pastę wyłożyć na całą powierzchnię ciasta i rozsmarować równomiernie.
- Płat ciasta zrolować wzdłuż dłuższego boku, a następnie pokroić na około jedno- lub dwucentymetrowe kawałki.
- Układać je na blasze i piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza przez około 10-15 minut.
Przekąski na sylwestra – poduszeczki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem
Te małe poduszeczki to prawdziwa rozkosz podniebienia dla amatorów niebanalnych smaków – połączenie włoskiego pesto z wędzonym łososiem wprawi w zachwyt gości. Po przekąsce z pewnością nie pozostanie ani okruszek.
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 50 g wędzonego łososia w plastrach
- ½ słoiczka zielonego pesto
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
- Ciasto rozłożyć na blacie i pokroić na prostokąty mniej więcej 6x3 cm.
- Na każdym kawałku ciasta położyć pół łyżeczki pesto i delikatnie je rozsmarować, a następnie położyć kawałek łososia.
- Prostokąt złożyć na pół i mocno docisnąć brzegi.
- Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
Zobacz także: