WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Śniadanie do szkoły. Pomysły na pyszne i zdrowe przekąski dla ucznia

Co zapakować dziecku do tornistra? Zwykłe kanapki z serem i wędliną przeważnie wracają do domu, a słodkie bułeczki, batoniki czy chipsy zdecydowanie nie są najzdrowszą opcją. Oto kilka pomysłów na oryginalne, smaczne, a przede wszystkim wartościowe śniadania do szkoły.

Śniadanie do szkołyPomysły na śniadanie dla ucznia do szkoły
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Rok szkolny właśnie się rozpoczął, a wraz z nim codzienne obowiązki i zajęcia. Jak sprawić, aby nasze dziecko miało energię na nowe wyzwania? Najlepiej rozpocząć od pożywnego śniadania.

Dzieci pierwsze śniadanie powinny zjeść jeszcze przed wyjściem do szkoły, drugie w czasie przerwy lekcyjnej, najlepiej między godziną 10 a 11. Domowe śniadanie kilka razy w tygodniu może składać się z produktów gotowanych, np. z kaszy jaglanej z owocami (zawiera m.in. żelazo, magnez, wapń, witaminy z grupy B), zupy z płatkami owsianymi (zawierają m.in. kwasy tłuszczowe), a także z kaszy manny (zawiera m.in. witaminy z grupy B, żelazo).

Najpopularniejsza do szkoły na drugie śniadanie jest kanapka. Warto przygotować ją z pełnoziarnistego pieczywa, dobrej jakości masła, a także chudej wędliny czy sera. na tym jednak pomysły się nie kończą. Zobaczcie nasze propozycje na śniadanie do szkoły.

Śniadanie do szkoły - tortilla z kurczakiem

Tortilla
© 123RF

Składniki:

  • pełnoziarniste placki tortilli,
  • filet kurczaka lub kawałek filetu z indyka,
  • rukola,
  • pomidor,
  • papryka,
  • kiełki,
  • ser żółty,
  • ulubione przyprawy – bazylia, oregano, estragon,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Posyp pokrojone w kosteczkę mięso przyprawami, solą oraz pieprzem i podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu.
  2. Możesz także najpierw zgrillować mięso, a następnie pokroić je. Umyj rukolę oraz warzywa, a ser zetrzyj na tarce.
  3. Pomidora i paprykę pokrój w plasterki. Tak przygotowane nadzienie nakładaj do placków tortilli.
  4. Gotowe drugie śniadanie zapakuj w papier śniadaniowy.

Zawijańce z ciasta francuskiego

Roladki z ciasta francuskiego
© 123RF

Składniki:

  • 200 g szynki parzonej,
  • 200 g świeżych pieczarek,
  • 2 łyżki oleju,
  • 200 g sera podlaskiego,
  • 150 g kapusty pekińskiej,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • 2 rolki ciasta francuskiego,
  • pieprz do smaku,
  • 1 jajko.

Przygotowanie:

  1. Szynkę pokrój w drobną kostkę, pieczarki w plasterki i podsmaż na oleju, aż z pieczarek odparuje woda.
  2. Wystudź, dodaj starty ser, suszone pomidory pokrojone w paseczki i drobno posiekaną kapustę.
  3. Dopraw do smaku pieprzem i solą oraz dokładnie wymieszaj.
  4. Na płaty ciasta francuskiego równomiernie rozłóż farsz, zwiń i potnij na 2-3 cm krążki.
  5. Każdy posmaruj roztrzepanym jajkiem i upiecz w rozgrzanym piekarniku (ok. 180 stopni C) na złoty kolor. Są pyszne na gorąco i na zimno.

Muffinki z borówkami i orzechami

Muffinki
© 123RF

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki mleka roslinnego,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego,
  • 2 jajka,
  • garść orzechów włoskich,
  • kilka łyżek płatków owsianych,
  • garść borówek amerykańskich,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodaj jajka, mleko i olej, zmiksuj dokładnie.
  2. Do masy dodaj posiekane orzechy i płatki owsiane, jeszcze raz wymieszaj dokładnie i wlej masę do foremek.
  3. Ułóż na wierzchu borówki.
  4. Piecz 30 minut w temp. 170 stopni C.

Pankejki z dżemem malinowym

pankejki
© 123RF

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 50 g masła,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • kilka łyżek dżemu malinowego.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz sodę oczyszczoną.
  2. W oddzielnej misce połącz mleko, rozpuszczone masło i jajko.
  3. Następnie dodaje suche składniki do mokrych.
  4. Grube, niewielkie placuszki, smaż na rozgrzanym maśle do momentu, aż staną się jasnobrązowe po obu stronach.
  5. Do osobnego pojemnika spakuj dżem malinowy lub świeże owoce.


Jogurt naturalny z granolą

granola
© 123RF

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 4 łyżki nasion słonecznika,
  • 3 łyżki nasion sezamu,
  • 2 dojrzałe banany,
  • garść orzechów nerkowca,
  • 5 łyżek suszonej żurawiny,
  • ok. 40 g gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

  1. Przy pomocy blendera zmiksuj banany i wymieszaj je dokładnie z płatkami, nasionami sezamu i słonecznika.
  2. Masę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 160 stopni przez 30-40 min., co chwilę mieszając.
  3. Granola będzie gotowa, gdy płatki staną się chrupiące. Kiedy granola ostygnie, dodaj do niej suszoną żurawinę, orzechy oraz posiekaną w drobne kawałeczki czekoladę. Przesyp ją do szczelnego słoiczka.
  4. Osobno zapakuj jogurt naturalny i świeże owoce.

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Pasta jajeczna
© 123RF

Składniki:

  • 4 jajka,
  • pęczek szczypiorku,
  • kawałek czerwonej papryki,
  • 2 łyżeczki masła,
  • pieprz,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Pokrój w kosteczkę.
  2. Dodaj drobno pokrojony szczypiorek, paprykę i masło. Przypraw do smaku.
  3. Wszystkie składniki delikatnie i starannie wymieszaj. Pasta jest gotowa. Zapakuj do pojemnika razem z grahamką lub chlebem razowym.

Sałatka makaronowa z szynką i kukurydzą

sałatka makaronowa
© 123RF

Składniki:

  • 50 g makaronu (np. kokardek),
  • kukurydza z puszki,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka keczupu,
  • 50 g szynki,
  • 2 kiszone ogórki,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • posiekana natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente.
  2. Pokrój w kostkę szynkę, ser, ogórki i paprykę. Dodaj do makaronu.
  3. Dodaj również odsączoną z zalewy kukurydzę. Następnie wymieszaj ze sobą majonez oraz keczup i dodaj do sałatki.
  4. Gotowe danie przełóż do pojemnika i posyp posiekana natką.


Idealna sałatka na drugie śniadanie

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów