Śniadanie do szkoły. Pomysły na pyszne i zdrowe przekąski dla ucznia
Co zapakować dziecku do tornistra? Zwykłe kanapki z serem i wędliną przeważnie wracają do domu, a słodkie bułeczki, batoniki czy chipsy zdecydowanie nie są najzdrowszą opcją. Oto kilka pomysłów na oryginalne, smaczne, a przede wszystkim wartościowe śniadania do szkoły.
Rok szkolny właśnie się rozpoczął, a wraz z nim codzienne obowiązki i zajęcia. Jak sprawić, aby nasze dziecko miało energię na nowe wyzwania? Najlepiej rozpocząć od pożywnego śniadania.
Dzieci pierwsze śniadanie powinny zjeść jeszcze przed wyjściem do szkoły, drugie w czasie przerwy lekcyjnej, najlepiej między godziną 10 a 11. Domowe śniadanie kilka razy w tygodniu może składać się z produktów gotowanych, np. z kaszy jaglanej z owocami (zawiera m.in. żelazo, magnez, wapń, witaminy z grupy B), zupy z płatkami owsianymi (zawierają m.in. kwasy tłuszczowe), a także z kaszy manny (zawiera m.in. witaminy z grupy B, żelazo).
Najpopularniejsza do szkoły na drugie śniadanie jest kanapka. Warto przygotować ją z pełnoziarnistego pieczywa, dobrej jakości masła, a także chudej wędliny czy sera. na tym jednak pomysły się nie kończą. Zobaczcie nasze propozycje na śniadanie do szkoły.
Śniadanie do szkoły - tortilla z kurczakiem
Składniki:
- pełnoziarniste placki tortilli,
- filet kurczaka lub kawałek filetu z indyka,
- rukola,
- pomidor,
- papryka,
- kiełki,
- ser żółty,
- ulubione przyprawy – bazylia, oregano, estragon,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Posyp pokrojone w kosteczkę mięso przyprawami, solą oraz pieprzem i podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu.
- Możesz także najpierw zgrillować mięso, a następnie pokroić je. Umyj rukolę oraz warzywa, a ser zetrzyj na tarce.
- Pomidora i paprykę pokrój w plasterki. Tak przygotowane nadzienie nakładaj do placków tortilli.
- Gotowe drugie śniadanie zapakuj w papier śniadaniowy.
Zawijańce z ciasta francuskiego
Składniki:
- Szynkę pokrój w drobną kostkę, pieczarki w plasterki i podsmaż na oleju, aż z pieczarek odparuje woda.
- Wystudź, dodaj starty ser, suszone pomidory pokrojone w paseczki i drobno posiekaną kapustę.
- Dopraw do smaku pieprzem i solą oraz dokładnie wymieszaj.
- Na płaty ciasta francuskiego równomiernie rozłóż farsz, zwiń i potnij na 2-3 cm krążki.
- Każdy posmaruj roztrzepanym jajkiem i upiecz w rozgrzanym piekarniku (ok. 180 stopni C) na złoty kolor. Są pyszne na gorąco i na zimno.
Muffinki z borówkami i orzechami
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 0,5 szklanki mleka roslinnego,
- 0,5 szklanki oleju,
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego,
- 2 jajka,
- garść orzechów włoskich,
- kilka łyżek płatków owsianych,
- garść borówek amerykańskich,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodaj jajka, mleko i olej, zmiksuj dokładnie.
- Do masy dodaj posiekane orzechy i płatki owsiane, jeszcze raz wymieszaj dokładnie i wlej masę do foremek.
- Ułóż na wierzchu borówki.
- Piecz 30 minut w temp. 170 stopni C.
Pankejki z dżemem malinowym
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 ml mleka,
- 100 g cukru,
- 50 g masła,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- kilka łyżek dżemu malinowego.
Przygotowanie:
- Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz sodę oczyszczoną.
- W oddzielnej misce połącz mleko, rozpuszczone masło i jajko.
- Następnie dodaje suche składniki do mokrych.
- Grube, niewielkie placuszki, smaż na rozgrzanym maśle do momentu, aż staną się jasnobrązowe po obu stronach.
- Do osobnego pojemnika spakuj dżem malinowy lub świeże owoce.
Jogurt naturalny z granolą
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych,
- 4 łyżki nasion słonecznika,
- 3 łyżki nasion sezamu,
- 2 dojrzałe banany,
- garść orzechów nerkowca,
- 5 łyżek suszonej żurawiny,
- ok. 40 g gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
- Przy pomocy blendera zmiksuj banany i wymieszaj je dokładnie z płatkami, nasionami sezamu i słonecznika.
- Masę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 160 stopni przez 30-40 min., co chwilę mieszając.
- Granola będzie gotowa, gdy płatki staną się chrupiące. Kiedy granola ostygnie, dodaj do niej suszoną żurawinę, orzechy oraz posiekaną w drobne kawałeczki czekoladę. Przesyp ją do szczelnego słoiczka.
- Osobno zapakuj jogurt naturalny i świeże owoce.
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
- Jajka ugotuj na twardo. Pokrój w kosteczkę.
- Dodaj drobno pokrojony szczypiorek, paprykę i masło. Przypraw do smaku.
- Wszystkie składniki delikatnie i starannie wymieszaj. Pasta jest gotowa. Zapakuj do pojemnika razem z grahamką lub chlebem razowym.
Sałatka makaronowa z szynką i kukurydzą
Składniki:
- 50 g makaronu (np. kokardek),
- kukurydza z puszki,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka keczupu,
- 50 g szynki,
- 2 kiszone ogórki,
- 1/2 papryki czerwonej,
- posiekana natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente.
- Pokrój w kostkę szynkę, ser, ogórki i paprykę. Dodaj do makaronu.
- Dodaj również odsączoną z zalewy kukurydzę. Następnie wymieszaj ze sobą majonez oraz keczup i dodaj do sałatki.
- Gotowe danie przełóż do pojemnika i posyp posiekana natką.