Śniadanie do szkoły. Pomysły na pyszne i zdrowe przekąski dla ucznia

Co zapakować dziecku do tornistra? Zwykłe kanapki z serem i wędliną przeważnie wracają do domu, a słodkie bułeczki, batoniki czy chipsy zdecydowanie nie są najzdrowszą opcją. Oto kilka pomysłów na oryginalne, smaczne, a przede wszystkim wartościowe śniadania do szkoły.

Śniadanie do szkołyPomysły na śniadanie dla ucznia do szkoły
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Rok szkolny właśnie się rozpoczął, a wraz z nim codzienne obowiązki i zajęcia. Jak sprawić, aby nasze dziecko miało energię na nowe wyzwania? Najlepiej rozpocząć od pożywnego śniadania.

Dzieci pierwsze śniadanie powinny zjeść jeszcze przed wyjściem do szkoły, drugie w czasie przerwy lekcyjnej, najlepiej między godziną 10 a 11. Domowe śniadanie kilka razy w tygodniu może składać się z produktów gotowanych, np. z kaszy jaglanej z owocami (zawiera m.in. żelazo, magnez, wapń, witaminy z grupy B), zupy z płatkami owsianymi (zawierają m.in. kwasy tłuszczowe), a także z kaszy manny (zawiera m.in. witaminy z grupy B, żelazo).

Najpopularniejsza do szkoły na drugie śniadanie jest kanapka. Warto przygotować ją z pełnoziarnistego pieczywa, dobrej jakości masła, a także chudej wędliny czy sera. na tym jednak pomysły się nie kończą. Zobaczcie nasze propozycje na śniadanie do szkoły.

Śniadanie do szkoły - tortilla z kurczakiem

Tortilla
© 123RF

Składniki:

  • pełnoziarniste placki tortilli,
  • filet kurczaka lub kawałek filetu z indyka,
  • rukola,
  • pomidor,
  • papryka,
  • kiełki,
  • ser żółty,
  • ulubione przyprawy – bazylia, oregano, estragon,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Posyp pokrojone w kosteczkę mięso przyprawami, solą oraz pieprzem i podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu.
  2. Możesz także najpierw zgrillować mięso, a następnie pokroić je. Umyj rukolę oraz warzywa, a ser zetrzyj na tarce.
  3. Pomidora i paprykę pokrój w plasterki. Tak przygotowane nadzienie nakładaj do placków tortilli.
  4. Gotowe drugie śniadanie zapakuj w papier śniadaniowy.

Zawijańce z ciasta francuskiego

Roladki z ciasta francuskiego
© 123RF

Składniki:

  • 200 g szynki parzonej,
  • 200 g świeżych pieczarek,
  • 2 łyżki oleju,
  • 200 g sera podlaskiego,
  • 150 g kapusty pekińskiej,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • 2 rolki ciasta francuskiego,
  • pieprz do smaku,
  • 1 jajko.

Przygotowanie:

  1. Szynkę pokrój w drobną kostkę, pieczarki w plasterki i podsmaż na oleju, aż z pieczarek odparuje woda.
  2. Wystudź, dodaj starty ser, suszone pomidory pokrojone w paseczki i drobno posiekaną kapustę.
  3. Dopraw do smaku pieprzem i solą oraz dokładnie wymieszaj.
  4. Na płaty ciasta francuskiego równomiernie rozłóż farsz, zwiń i potnij na 2-3 cm krążki.
  5. Każdy posmaruj roztrzepanym jajkiem i upiecz w rozgrzanym piekarniku (ok. 180 stopni C) na złoty kolor. Są pyszne na gorąco i na zimno.

Muffinki z borówkami i orzechami

Muffinki
© 123RF

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki mleka roslinnego,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego,
  • 2 jajka,
  • garść orzechów włoskich,
  • kilka łyżek płatków owsianych,
  • garść borówek amerykańskich,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodaj jajka, mleko i olej, zmiksuj dokładnie.
  2. Do masy dodaj posiekane orzechy i płatki owsiane, jeszcze raz wymieszaj dokładnie i wlej masę do foremek.
  3. Ułóż na wierzchu borówki.
  4. Piecz 30 minut w temp. 170 stopni C.

Pankejki z dżemem malinowym

pankejki
© 123RF

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 50 g masła,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • kilka łyżek dżemu malinowego.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól oraz sodę oczyszczoną.
  2. W oddzielnej misce połącz mleko, rozpuszczone masło i jajko.
  3. Następnie dodaje suche składniki do mokrych.
  4. Grube, niewielkie placuszki, smaż na rozgrzanym maśle do momentu, aż staną się jasnobrązowe po obu stronach.
  5. Do osobnego pojemnika spakuj dżem malinowy lub świeże owoce.


Jogurt naturalny z granolą

granola
© 123RF

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 4 łyżki nasion słonecznika,
  • 3 łyżki nasion sezamu,
  • 2 dojrzałe banany,
  • garść orzechów nerkowca,
  • 5 łyżek suszonej żurawiny,
  • ok. 40 g gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

  1. Przy pomocy blendera zmiksuj banany i wymieszaj je dokładnie z płatkami, nasionami sezamu i słonecznika.
  2. Masę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 160 stopni przez 30-40 min., co chwilę mieszając.
  3. Granola będzie gotowa, gdy płatki staną się chrupiące. Kiedy granola ostygnie, dodaj do niej suszoną żurawinę, orzechy oraz posiekaną w drobne kawałeczki czekoladę. Przesyp ją do szczelnego słoiczka.
  4. Osobno zapakuj jogurt naturalny i świeże owoce.

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Pasta jajeczna
© 123RF

Składniki:

  • 4 jajka,
  • pęczek szczypiorku,
  • kawałek czerwonej papryki,
  • 2 łyżeczki masła,
  • pieprz,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Pokrój w kosteczkę.
  2. Dodaj drobno pokrojony szczypiorek, paprykę i masło. Przypraw do smaku.
  3. Wszystkie składniki delikatnie i starannie wymieszaj. Pasta jest gotowa. Zapakuj do pojemnika razem z grahamką lub chlebem razowym.

Sałatka makaronowa z szynką i kukurydzą

sałatka makaronowa
© 123RF

Składniki:

  • 50 g makaronu (np. kokardek),
  • kukurydza z puszki,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka keczupu,
  • 50 g szynki,
  • 2 kiszone ogórki,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • posiekana natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente.
  2. Pokrój w kostkę szynkę, ser, ogórki i paprykę. Dodaj do makaronu.
  3. Dodaj również odsączoną z zalewy kukurydzę. Następnie wymieszaj ze sobą majonez oraz keczup i dodaj do sałatki.
  4. Gotowe danie przełóż do pojemnika i posyp posiekana natką.


Idealna sałatka na drugie śniadanie

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm