Smażone kiełbaski z kluseczkami francuskimi. Pychota!
Kluseczki francuskie to świetny dodatek do rosołu czy innych zup. Ale sprawdzą się także jako danie główne. Możemy podać je z podsmażoną kiełbaską, pieczarkami i fasolką. Palce lizać!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 ulubione małe kiełbaski
- bekon lub szynka
- 15 dkg małych pieczarek
- 0,5 puszki fasoli w sosie pomidorowym
- oliwa z oliwek
Kluseczki francuskie:
- 1 łyżka tłuszczu
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki mąki
- 3 jajka
- szczypta soli
Przepis
- Rozetrzeć masło w makutrze, przesiać mąkę. Jaja wybić, oddzielając żółtka od białek. Do masła wlewać po jednym żółtku ucierając. Ubić na sztywno białko. Wymieszać delikatnie pianę z pozostałymi składnikami.
- Łyżeczkę zanurzać we wrzącej wodzie, nabierać ciasto, kłaść małe kluseczki, zamieszać, ugotować pod przykryciem.
- Fasolkę wraz z sosem przełożyć do rondla, podgrzać. Na patelni obsmażyć na rumiano kiełbaski, dodać bekon lub szynkę, chwilę razem podsmażyć. Na oleju usmażyć oczyszczone małe pieczarki, posolić.
- Podawać razem, fasolkę przed wyłożeniem na talerz obsączyć z nadmiaru sosu.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl