Smażone kiełbaski z kluseczkami francuskimi. Pychota!
Kluseczki francuskie to świetny dodatek do rosołu czy innych zup. Ale sprawdzą się także jako danie główne. Możemy podać je z podsmażoną kiełbaską, pieczarkami i fasolką. Palce lizać!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Obiad
 - Sposób przygotowania: Smażenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 2 ulubione małe kiełbaski
 - bekon lub szynka
 - 15 dkg małych pieczarek
 - 0,5 puszki fasoli w sosie pomidorowym
 - oliwa z oliwek
 
Kluseczki francuskie:
- 1 łyżka tłuszczu
 - 2 łyżki wody
 - 3 łyżki mąki
 - 3 jajka
 - szczypta soli
 
Przepis
- Rozetrzeć masło w makutrze, przesiać mąkę. Jaja wybić, oddzielając żółtka od białek. Do masła wlewać po jednym żółtku ucierając. Ubić na sztywno białko. Wymieszać delikatnie pianę z pozostałymi składnikami.
 - Łyżeczkę zanurzać we wrzącej wodzie, nabierać ciasto, kłaść małe kluseczki, zamieszać, ugotować pod przykryciem.
 - Fasolkę wraz z sosem przełożyć do rondla, podgrzać. Na patelni obsmażyć na rumiano kiełbaski, dodać bekon lub szynkę, chwilę razem podsmażyć. Na oleju usmażyć oczyszczone małe pieczarki, posolić.
 - Podawać razem, fasolkę przed wyłożeniem na talerz obsączyć z nadmiaru sosu.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl