Smażona wieprzowina po chińsku
Kawałki mięsa smażone z kapustą, grzybami mun i pędami bambusa, podane z ryżem. Przepyszna chińszczyzna łatwa do przygotowania w domu.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia chińska
 - Kategoria przepisów: Obiad
 - Sposób przygotowania: Smażenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 50 g grzybów mun
 - 25 dag chudej wieprzowiny
 - 25 dag kapusty pekińskiej lub kapusty chińskiej
 - 15 dag pędów bambusa
 - 2 cebulki dymki
 - 3 jajka
 - sól
 - 5 łyżek oleju
 - 2 łyżki jasnego sosu sojowego
 - 2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry
 - olej sezamowy
 
Przepis
- Najpierw trzeba zalać gorącą woda grzyby i moczyć je przez około 30 minut. Następnie wyciśnij je dokładnie, i pokrój na cienkie paseczki odrzucając stwardniałe części. Wieprzowinę pokrój również w nie za duże paski. Tak samo potraktuj kapustę, pędy bambusa i cebulkę.
 - Jajka roztrzep ze szczyptą soli. W woku lub innym garnku rozgrzej odrobinę oliwy i zrób z nich bardzo lekko ściętą jajecznicę. Odstaw na bok.
 - Na pozostałym oleju smaż mięso, aż zniknie czerwony jego kolor. Następnie dodaj wszystkie warzywa, sos sojowy, wino ryżowe i przypraw solą. Smaż do momentu odpowiedniej dla ciebie miękkości składników.
 - Na sam koniec dodaj jajka i delikatnie wszystko razem wymieszaj. Przed podaniem skrop potrawę sosem sezamowym. Podawaj z ryżem.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl