Szybkie ciasto bez pieczenia. Zadowoli najwiekszych łasuchów
Przepyszne ciasto bez pieczenia, które przygotujesz na bazie serków homogenizowanych. Wierzch zdobią chrupiące orzechowe kuleczki. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Wafelki łamiemy na mniejsze kawałki i blendujemy. Wlewamy połowę mleka zagęszczonego i dokładnie mieszamy.
- Połowę masy z ciastek wykładamy na dno formy. Z drugiej połowy robimy malutkie kuleczki, zanurzamy w pozostałym mleku, a następnie obtaczamy bardzo drobno pokruszonych orzechach. Kuleczki odstawiamy na bok.
- Serki miksujemy razem ze śmietaną, galaretki rozpuszczamy w jednej szklance gorącej, studzimy i łączymy z masą z serków, chwilę miksujemy. Masę wykładamy na ciastka.
- Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczach i posypujemy wierzch ciasta.
- Ciasto dekorujemy wcześnie przygotowanymi kuleczkami. Chłodzimy dwie godziny w lodówce.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl