Polędwiczki z młodą kapustą. Przepis na rodzinny obiad
Sezon na młodą kapustę uważamy za otwarty. Młoda kapusta jest delikatna i chrupiąca. Możemy ją dusić, smażyć, gotować, zapiekać oraz jeść na surowo. Na rodzinny obiad proponujemy chrupiące polędwiczki zanurzone w podduszonej młodej kapuście. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy.
- Doprawiamy pieprzem oraz solą, panierujemy w bułce tartej, w roztrzepanym widelcem jajku, ponownie w bułce tartej i smaży z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone mięso układamy w naczyniu.
- Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew i pokrojona w paseczki paprykę.
- Boczek kroimy drobno podsmażamy i łączymy z kapustą. Pod koniec dodajemy cukier, pieprz, vegetę oraz ocet i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody.
- Chwilę gotujemy. Kapustę wykładamy na usmażone polędwiczki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl