Trwa ładowanie...
d18fnfq

Polędwiczki z młodą kapustą. Przepis na rodzinny obiad

Przepis

Sezon na młodą kapustę uważamy za otwarty. Młoda kapusta jest delikatna i chrupiąca. Możemy ją dusić, smażyć, gotować, zapiekać oraz jeść na surowo. Na rodzinny obiad proponujemy chrupiące polędwiczki zanurzone w podduszonej młodej kapuście. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d18fnfq
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 cebula
  • 1 główka kapusty młodej
  • 1 marchew
  • 1 papryka czerwona
  • 10 dag boczku wędzonego
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierki
  • 1 łyżka vegety
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
Przepis
  • Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy.
  • Doprawiamy pieprzem oraz solą, panierujemy w bułce tartej, w roztrzepanym widelcem jajku, ponownie w bułce tartej i smaży z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone mięso układamy w naczyniu.
  • Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew i pokrojona w paseczki paprykę.
  • Boczek kroimy drobno podsmażamy i łączymy z kapustą. Pod koniec dodajemy cukier, pieprz, vegetę oraz ocet i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody.
  • Chwilę gotujemy. Kapustę wykładamy na usmażone polędwiczki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polędwiczki z młodą kapustą. Przepis na rodzinny obiad
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
Share
d18fnfq
d18fnfq
d18fnfq
d18fnfq
d18fnfq
Więcej tematów
d18fnfq