Polędwiczki z młodą kapustą. Przepis na rodzinny obiad

Sezon na młodą kapustę uważamy za otwarty. Młoda kapusta jest delikatna i chrupiąca. Możemy ją dusić, smażyć, gotować, zapiekać oraz jeść na surowo. Na rodzinny obiad proponujemy chrupiące polędwiczki zanurzone w podduszonej młodej kapuście. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Polędwiczki z młodą kapustą. Przepis na rodzinny obiadPolędwiczki z młodą kapustą. Przepis na rodzinny obiad
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 cebula
  • 1 główka kapusty młodej
  • 1 marchew
  • 1 papryka czerwona
  • 10 dag boczku wędzonego
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierki
  • 1 łyżka vegety
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Przepis

  • Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy.
  • Doprawiamy pieprzem oraz solą, panierujemy w bułce tartej, w roztrzepanym widelcem jajku, ponownie w bułce tartej i smaży z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone mięso układamy w naczyniu.
  • Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew i pokrojona w paseczki paprykę.
  • Boczek kroimy drobno podsmażamy i łączymy z kapustą. Pod koniec dodajemy cukier, pieprz, vegetę oraz ocet i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody.
  • Chwilę gotujemy. Kapustę wykładamy na usmażone polędwiczki.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja