Smakowity sposób na podroby. Wątróbka smażona w cieście
Nie każdy lubi zapach i smak wątróbki. Świetnym sposobem na to, by przekonać się do podrobów, jest przygotowanie ich w chrupiącym cieście. Doprawione plastry wątróbki usmażone w cieście z dodatkiem majonezu to prawdziwe niebo w gębie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- ½ kg wątróbki wieprzowej
- 3 całe jajka
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 5 łyżek majonezu
- 5 łyżek mąki pszennej
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przepis
- Wątróbkę myję, osuszam, usuwam błonki, kroję w cienkie plasterki i delikatnie rozbijam.
- Do miski wbijam jajka, roztrzepuję trzepaczką. Następnie dodaję czosnek, sól, pieprz, majonez, mąkę i dokładnie mieszam.
- W cieście panieruję wątróbkę i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl