Smakowite domowe hot dogi. Spróbujcie koniecznie
Domowe hot dogi to zdrowsza wersja popularnego amerykańskiego dania typu fast food. Doskonale sprawdza się na przyjęciach dla dzieci czy spotkaniach ze znajomymi. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8 |
Okazja: |
Bułki:
- 250 g mleka
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 30 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki soli
Surówka:
- 200 g poszatkowanej czerwonej kapusty
- 50 g marchewki startej na tarce
- 50 g cebuli pokrojonej w kostkę
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu
- 30-40 g majonezu
- 1 łyżka miodu
Dodatkowo:
- parówki
- Ze wszystkich składników wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po wyrośnięciu zagnieść ponownie i podzielić na 8 części, z każdej części uformować kule i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 min.
- W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Z każdej kuli ciasta uformować wałek długości około 18 cm odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć.
- Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec około 20 min w 180 stopniach. Wszystkie składniki surówki wymieszać i odstawić do lodówki.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze