Witaminowa bomba. Czerwona kapusta w kuchni
Czerwona kapusta ma wiele zalet, co jest zapewne połączeniem właściwości kapusty białej i warzyw o kolorze czerwonym. Można z niej nie tylko wykonać smakowite potrawy, począwszy na daniach ciepłych a skończywszy na sałatkach, ale także stosować jako środek o działaniu ochronnym i terapeutycznym.
Kapusta czerwona – charakterystyka
Kapusta czerwona należy do rodziny kapustowatych, popularnie nazywana jest kapustą głowiastą. Swój czerwony kolor zawdzięcza antocyjanom. Substancje te chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, alergią, wzmacniają naczynia krwionośne. Kapusta czerwona jest rośliną dwuletnią i światłolubną. Charakteryzuje się bardzo krótkim pędem, który razem z liśćmi tworzy głowę.
Kapusta czerwona zwana jest także modrą. To bogate źródło potasu, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, miedzi, siarki, fluoru, chloru, jodu, cynku oraz karotenów. Ponadto, spożywając ją wzbogacimy nasz organizm o witaminy B1, B2, B6, E, K i C. Dodatkowo kapusta czerwona jest niskokaloryczna.
Kapusta czerwona – zastosowanie w kuchni
Kapustę czerwoną można spożywać w różnej postaci: surowej, gotowanej, duszonej bądź kiszonej. Często podawana jest jako dodatek do potraw mięsnych z ciemnym sosem – np. pieczeni z ciemnego drobiu, zrazów zawijanych z wołowiny. Ponadto, można ją serwować z kluskami śląskimi, kluskami na parze bądź ziemniakami.
Przepis na idealne kimchi. Poznaj prawdziwy orientalny smak
Kapustę czerwoną można z powodzeniem użyć w gołąbkach, można spotkać się również z przepisami na bigos. W postaci surowej doskonale nadaje się do sałatek i surówek. Można ją kosztować zarówno na ostro, np. z chrzanem, jak i na słodko, np. z owocami. Podobnie jak kapustę białą, można ją kisić.
W postaci świeżego soku kapusta czerwona przejawia właściwości wzmacniające i przeciwzapalne.
Kapusta czerwona – właściwości lecznicze
Wśród wielu zalet czerwonej kapusty na szczególną uwagę zasługuje jej zastosowanie zewnętrzne. Okłady z liści lecza zapalenie oskrzeli, katar, a nawet trądzik. Są pomocne przy stłuczeniach, odmrożeniach i oparzeniach. Należy jednak uważać, ponieważ im świeższe liście, tym działanie będzie silniejsze i może doprowadzić do spotęgowania dolegliwości.
Wspomniane wcześniej antocyjany opóźniają proces starzenia się organizmu i zapobiegają powstawaniu nowotworów.
Czerwona kapusta zmniejsza ilość cholesterolu we krwi. Za pomocą błonnika wiąże cząsteczki kwasu żółciowego w jelitach, które następnie wydalane są wraz z tłuszczem z organizmu. Braki kwasu żółciowego czerpane są z cholesterolu, stąd spada jego zawartość.
Obecna w czerwonej kapuście siarka poprawia kondycję skóry, paznokci i włosów. Ponadto, w połączeniu z żelazem i magnezem pomaga w leczeniu anemii.
Sok z czerwonej kapusty pomaga na schorzenia wątroby, wrzody i cukrzycę. Ponadto, dzięki właściwościom przeciwzapalnym leczy obrzęki i potłuczenia. Dzieje się tak dzięki śluzom roślinnym, siarce i solom potasowym. Polecany jest podczas osłabienia organizmu i niskiej odporności, a także przy stanie zapalnym gardła – płukanie sokiem oczyści go i zabliźni stan zapalny. Należy pamiętać zatem o regularnym piciu soku z czerwonej kapusty - 1 szklanka dziennie przez ok. 2 tygodnie.