Witaminowa bomba. Czerwona kapusta w kuchni

Czerwona kapusta ma wiele zalet, co jest zapewne połączeniem właściwości kapusty białej i warzyw o kolorze czerwonym. Można z niej nie tylko wykonać smakowite potrawy, począwszy na daniach ciepłych a skończywszy na sałatkach, ale także stosować jako środek o działaniu ochronnym i terapeutycznym.

Czerwona kapusta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MYCHKO
oprac.  KGD

Kapusta czerwona – charakterystyka

Kapusta czerwona należy do rodziny kapustowatych, popularnie nazywana jest kapustą głowiastą. Swój czerwony kolor zawdzięcza antocyjanom. Substancje te chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, alergią, wzmacniają naczynia krwionośne. Kapusta czerwona jest rośliną dwuletnią i światłolubną. Charakteryzuje się bardzo krótkim pędem, który razem z liśćmi tworzy głowę.

Kapusta czerwona zwana jest także modrą. To bogate źródło potasu, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, miedzi, siarki, fluoru, chloru, jodu, cynku oraz karotenów. Ponadto, spożywając ją wzbogacimy nasz organizm o witaminy B1, B2, B6, E, K i C. Dodatkowo kapusta czerwona jest niskokaloryczna.

Kapusta czerwona – zastosowanie w kuchni

Kapustę czerwoną można spożywać w różnej postaci: surowej, gotowanej, duszonej bądź kiszonej. Często podawana jest jako dodatek do potraw mięsnych z ciemnym sosem – np. pieczeni z ciemnego drobiu, zrazów zawijanych z wołowiny. Ponadto, można ją serwować z kluskami śląskimi, kluskami na parze bądź ziemniakami.

Przepis na idealne kimchi. Poznaj prawdziwy orientalny smak

Kapustę czerwoną można z powodzeniem użyć w gołąbkach, można spotkać się również z przepisami na bigos. W postaci surowej doskonale nadaje się do sałatek i surówek. Można ją kosztować zarówno na ostro, np. z chrzanem, jak i na słodko, np. z owocami. Podobnie jak kapustę białą, można ją kisić.

W postaci świeżego soku kapusta czerwona przejawia właściwości wzmacniające i przeciwzapalne.

Kapusta czerwona – właściwości lecznicze

Wśród wielu zalet czerwonej kapusty na szczególną uwagę zasługuje jej zastosowanie zewnętrzne. Okłady z liści lecza zapalenie oskrzeli, katar, a nawet trądzik. Są pomocne przy stłuczeniach, odmrożeniach i oparzeniach. Należy jednak uważać, ponieważ im świeższe liście, tym działanie będzie silniejsze i może doprowadzić do spotęgowania dolegliwości.

Wspomniane wcześniej antocyjany opóźniają proces starzenia się organizmu i zapobiegają powstawaniu nowotworów.

Czerwona kapusta zmniejsza ilość cholesterolu we krwi. Za pomocą błonnika wiąże cząsteczki kwasu żółciowego w jelitach, które następnie wydalane są wraz z tłuszczem z organizmu. Braki kwasu żółciowego czerpane są z cholesterolu, stąd spada jego zawartość.

Obecna w czerwonej kapuście siarka poprawia kondycję skóry, paznokci i włosów. Ponadto, w połączeniu z żelazem i magnezem pomaga w leczeniu anemii.

Sok z czerwonej kapusty pomaga na schorzenia wątroby, wrzody i cukrzycę. Ponadto, dzięki właściwościom przeciwzapalnym leczy obrzęki i potłuczenia. Dzieje się tak dzięki śluzom roślinnym, siarce i solom potasowym. Polecany jest podczas osłabienia organizmu i niskiej odporności, a także przy stanie zapalnym gardła – płukanie sokiem oczyści go i zabliźni stan zapalny. Należy pamiętać zatem o regularnym piciu soku z czerwonej kapusty - 1 szklanka dziennie przez ok. 2 tygodnie.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości