Smakołyki z wędzonej ryby. Pięć prostych przepisów

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Palce lizać!

Obraz
© Shutterstock.com

Wakacje nad morzem kojarzą nam się nie tylko z plażą, ale również z rybami. Wielu turystów przywozi do domu wędzone dorsze, węgorze, pstrągi czy makrele. Ryby wędzone zjadamy najczęściej saute, ale można również przygotować z nich wiele bardzo smakowitych dań, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Oto nasze propozycje na potrawy z wędzonych ryb.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Sałatka z wędzonym łososiem

Obraz
© 123RF

Wędzony na zimno łosoś to jeden z najbardziej szlachetnych produktów, których nie należy psuć łącząc go ze zbyt wyrazistymi składnikami. Delikatne warzywa są idealnym dodatkiem. Na pyszną sałatkę potrzebne nam będą: kilka plasterków wędzonego łososia, dwa jajka, mieszanka różnych rodzajów sałaty (rzymska, lodowa, rukola, roszponka), szczypiorek, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz. Łososia kroimy na dość szerokie paski. Jajka gotujemy na twardo i kroimy na plasterki. Duże liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki, rukolę i roszponkę pozostawiamy w całości. Szczypiorek siekamy drobno. Wszystkie te składniki umieszczamy w misce i zalewamy sosem przygotowanym z soku cytrynowego, oliwy, soli i pieprzu. Podajemy od razu.

/ 6Pasta z makreli

Obraz
© iStock.com

Kanapkowe pasty rybne to świetny pomysł na urozmaicenie śniadania. Bardzo popularna makrela wędzona nadaje się do tego idealnie. Składniki: jedna wędzona makrela, kilka pomidorów suszonych, ogórek konserwowy, cebula, majonez, gęsta śmietana, natka pietruszki i pieprz. Z makreli bardzo dokładnie wyjmujemy wszystkie, nawet najmniejsze ości, a mięso drobno siekamy. Ogórka, pomidory i cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do ryby. Z majonezu, śmietany, posiekanej natki i pieprzu przygotowujemy sos, łączymy go z pozostałymi składnikami i robimy pastę. Najlepiej smakuje ona na pieczywie razowym z liściem sałaty.

/ 6Makaron z wędzonym dorszem

Obraz
© iStock.com

Wędzonego dorsza coraz częściej można kupić nie tylko nad morzem. I dobrze, bo jest to jedna z najzdrowszych ryb. Mięso dorsza po uwędzeniu staje się bardzo ścisłe i lekko twardawe, więc nie rozpada się podczas obróbki termicznej. Sos do makaronu przygotujemy z: oczyszczonego z ości i pokrojonego w kostkę dorsza, sok z cytryny, ząbek czosnku, oliwę z oliwek, szklankę śmietany kremówki, sól i pieprz. Dorsza podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekany czosnek, śmietanę, sok i przyprawy. Dusimy kilka minut, a następnie do sosu wrzucamy ugotowany al dente makaron (najlepsze będzie tagliatelle). Podajemy posypany zieloną pietruszką.

/ 6Naleśniki z wędzoną rybą

Obraz
© 123RF

Zwykłe naleśniki możemy zamienić w pyszne danie obiadowe robiąc nadzienie z wędzonej ryby. Nie warto w ten sposób wykorzystywać łososie, ale wszelkie ryby słodkowodne (pstrąg, lin, szczupak, sieja, sielawa czy karasie) czy morskie dorsze lub śledzie nadają się idealnie. Naleśniki robimy z mąki, mleka, jajka i szczypty soli i smażymy na oleju. Na farsz potrzebne nam będzie: ryba wędzona (oczyszczona z ości i posiekana), posiekane drobno jajko, kilka łyżek gęstej śmietany, posiekany koperek, pieprz i sól. Wszystkie składniki łączymy, układamy na naleśniku, zwijamy go w rulon i podsmażamy na maśle z każdej strony, aż będzie rumiany. Podajemy z sałatą.

/ 6Wędzone i pieczone pstrągi

Obraz
© iStock.com

Ryby wędzone można również przyrządzić na ciepło. Dzięki temu np. pstrąg zyska dodatkowy smak. Oprócz wędzonych pstrągów potrzebne nam będą: ząbek czosnku, szczypiorek, cebula i koperek. Wszystkie dodatki siekamy drobno i wkładamy do wnętrza ryby. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C, rybę układamy w naczyniu żaroodpornym i podpiekamy 20 minut. Podajemy z pieczywem.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce