Palce lizać!
Wakacje nad morzem kojarzą nam się nie tylko z plażą, ale również z rybami. Wielu turystów przywozi do domu wędzone dorsze, węgorze, pstrągi czy makrele. Ryby wędzone zjadamy najczęściej saute, ale można również przygotować z nich wiele bardzo smakowitych dań, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Oto nasze propozycje na potrawy z wędzonych ryb.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Sałatka z wędzonym łososiem
Wędzony na zimno łosoś to jeden z najbardziej szlachetnych produktów, których nie należy psuć łącząc go ze zbyt wyrazistymi składnikami. Delikatne warzywa są idealnym dodatkiem. Na pyszną sałatkę potrzebne nam będą: kilka plasterków wędzonego łososia, dwa jajka, mieszanka różnych rodzajów sałaty (rzymska, lodowa, rukola, roszponka), szczypiorek, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz. Łososia kroimy na dość szerokie paski. Jajka gotujemy na twardo i kroimy na plasterki. Duże liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki, rukolę i roszponkę pozostawiamy w całości. Szczypiorek siekamy drobno. Wszystkie te składniki umieszczamy w misce i zalewamy sosem przygotowanym z soku cytrynowego, oliwy, soli i pieprzu. Podajemy od razu.
Pasta z makreli
Kanapkowe pasty rybne to świetny pomysł na urozmaicenie śniadania. Bardzo popularna makrela wędzona nadaje się do tego idealnie. Składniki: jedna wędzona makrela, kilka pomidorów suszonych, ogórek konserwowy, cebula, majonez, gęsta śmietana, natka pietruszki i pieprz. Z makreli bardzo dokładnie wyjmujemy wszystkie, nawet najmniejsze ości, a mięso drobno siekamy. Ogórka, pomidory i cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do ryby. Z majonezu, śmietany, posiekanej natki i pieprzu przygotowujemy sos, łączymy go z pozostałymi składnikami i robimy pastę. Najlepiej smakuje ona na pieczywie razowym z liściem sałaty.
Makaron z wędzonym dorszem
Wędzonego dorsza coraz częściej można kupić nie tylko nad morzem. I dobrze, bo jest to jedna z najzdrowszych ryb. Mięso dorsza po uwędzeniu staje się bardzo ścisłe i lekko twardawe, więc nie rozpada się podczas obróbki termicznej. Sos do makaronu przygotujemy z: oczyszczonego z ości i pokrojonego w kostkę dorsza, sok z cytryny, ząbek czosnku, oliwę z oliwek, szklankę śmietany kremówki, sól i pieprz. Dorsza podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekany czosnek, śmietanę, sok i przyprawy. Dusimy kilka minut, a następnie do sosu wrzucamy ugotowany al dente makaron (najlepsze będzie tagliatelle). Podajemy posypany zieloną pietruszką.
Naleśniki z wędzoną rybą
Zwykłe naleśniki możemy zamienić w pyszne danie obiadowe robiąc nadzienie z wędzonej ryby. Nie warto w ten sposób wykorzystywać łososie, ale wszelkie ryby słodkowodne (pstrąg, lin, szczupak, sieja, sielawa czy karasie) czy morskie dorsze lub śledzie nadają się idealnie. Naleśniki robimy z mąki, mleka, jajka i szczypty soli i smażymy na oleju. Na farsz potrzebne nam będzie: ryba wędzona (oczyszczona z ości i posiekana), posiekane drobno jajko, kilka łyżek gęstej śmietany, posiekany koperek, pieprz i sól. Wszystkie składniki łączymy, układamy na naleśniku, zwijamy go w rulon i podsmażamy na maśle z każdej strony, aż będzie rumiany. Podajemy z sałatą.
Wędzone i pieczone pstrągi
Ryby wędzone można również przyrządzić na ciepło. Dzięki temu np. pstrąg zyska dodatkowy smak. Oprócz wędzonych pstrągów potrzebne nam będą: ząbek czosnku, szczypiorek, cebula i koperek. Wszystkie dodatki siekamy drobno i wkładamy do wnętrza ryby. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C, rybę układamy w naczyniu żaroodpornym i podpiekamy 20 minut. Podajemy z pieczywem.