Smakołyki z ogniska. Pyszna konkurencja dla grilla

Ogniska kojarzą się z dzieciństwem, koloniami i śpiewem z żarem ognia w tle. Taka uczta pod chmurką, z pyszną pieczoną kiełbasą, niesłusznie przegrywa z popularnym grillem, który możemy rozłożyć praktycznie wszędzie. Ogniska natomiast wymagają specjalnego miejsca, ostrożności i pewnego sprytu, jak rozpalić je prawidłowo. Na ognisku królują kiełbasy, ale to nie jedyne produkty, które można upiec. Podpowiadamy, co warto nabić na patyki i upiec nad ogniem.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 8Kiełbasiany klasyk

Obraz
© Shutterstock.com

Ogniska kojarzą się z dzieciństwem, koloniami i śpiewem z żarem ognia w tle. Taka uczta pod chmurką, z pyszną pieczoną kiełbasą, niesłusznie przegrywa z popularnym grillem, który możemy rozłożyć praktycznie wszędzie. Ogniska natomiast wymagają specjalnego miejsca, ostrożności i pewnego sprytu, jak rozpalić je prawidłowo. Na ognisku królują kiełbasy, ale to nie jedyne produkty, które można upiec. Podpowiadamy, co warto nabić na patyki i upiec nad ogniem.

/ 8Ziemniaki z ogniska

Obraz
© Shutterstock.com

Pieczone w mundurach to polska klasyka. Ale warto je urozmaicić np. przecinając warzywo na pół, wydrążając częściowo środek i wlewając w puste miejsce jajko. Po zamknięciu i owinięciu szczelnie folią, pieczemy ziemniaki w żarze około 30 minut.

/ 8Kukurydza z ogniska

Obraz
© Shutterstock.com

Kolbę kukurydzy wystarczy wbić na dobrze zaostrzony patyk i upiec. Z dodatkiem masła i soli smakuje doskonale. Jeszcze lepszym pomysłem będzie upieczenie kukurydzy bez obrywania liści - należy jednak delikatnie odsunąć je od warzywa i zwilżyć wodą, po czym ponownie okryć nimi kolbę i umieścić ją w rozżarzonych drewnach.

/ 8Podpłomyki

Obraz
© Shutterstock.com

Ciekawa alternatywa dla dobrze znanych kromek chleba podpiekanych nad ogniskiem. Wystarczy trochę mąki, wody i soli. Należy wyrobić gładkie, jędrne ciasto - będzie gotowe, gdy przestaje kleić się do rąk. Z ciasta uformować kulkę, a następnie rozciągnąć je na kiju, tworząc podpłomykową rurkę. Piec bokiem, aby nie spalić czubka. Zarumienione ciasto podawać na ostro, jak hot doga. Doskonale smakuje też z domowym dżemem.

/ 8Ryba z ogniska

Obraz
© Shutterstock.com

Pieczona ryba kojarzy nam się z rusztem i grillem, ale upieczona nad ogniskiem także smakuje wyjątkowo. W dodatku jej przygotowanie jest naprawdę proste. Oczyszczoną rybę solimy, a do jej środka wkładamy kilka gałązek świeżych ziół - wedle uznania koperek, pietruszka lub estragon. Następnie nadziewamy rybę na patyk tak, aby się nie rozpadła i opiekamy. Przed jedzeniem lekko smarujemy ją masłem, możemy też dołożyć kilka plasterków cytryny.

/ 8Pieczone jabłka z ogniska

Obraz
© Shutterstock.com

Nad ogniskiem można przygotować też coś słodkiego. W ramach deseru świetnie sprawdzą się pieczone jabłka. Owoce należy wbić na naostrzone patyki i upiec. Gorące można doprawić miodem i cynamonem. Smakują bajecznie!

/ 8Pianki marshmallow

Obraz
© Shutterstock.com

Te słodycze - rodem z amerykańskich filmów o perypetiach drużyny skautów - to idealna przekąska na ognisko. Wystarczy je nabić na patyk i lekko opiec. Ciepłe można włożyć pomiędzy dwa herbatniki i dodać kostkę mlecznej czekolady, która roztopi się pod wpływem ciepłej pianki.

/ 8Ziemniaczane szaszłyki z ogniska

Obraz
© Shutterstock.com

Do ich przygotowania potrzebne będą większe okazy ziemniaków. Każdy należy naciąć w kilku miejscach - nie docinając do końca, by się nie rozpadły. W nacięcia włożyć cienkie plasterki boczku i cebuli. Posypać gruboziarnistą solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Nabić na pręty do pieczenia lub owinąć w folię aluminiową i piec ok. 30 minut.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja