Smakołyki z ogniska. Pyszna konkurencja dla grilla

Ogniska kojarzą się z dzieciństwem, koloniami i śpiewem z żarem ognia w tle. Taka uczta pod chmurką, z pyszną pieczoną kiełbasą, niesłusznie przegrywa z popularnym grillem, który możemy rozłożyć praktycznie wszędzie. Ogniska natomiast wymagają specjalnego miejsca, ostrożności i pewnego sprytu, jak rozpalić je prawidłowo. Na ognisku królują kiełbasy, ale to nie jedyne produkty, które można upiec. Podpowiadamy, co warto nabić na patyki i upiec nad ogniem.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 8Kiełbasiany klasyk

Obraz
© Shutterstock.com

Ogniska kojarzą się z dzieciństwem, koloniami i śpiewem z żarem ognia w tle. Taka uczta pod chmurką, z pyszną pieczoną kiełbasą, niesłusznie przegrywa z popularnym grillem, który możemy rozłożyć praktycznie wszędzie. Ogniska natomiast wymagają specjalnego miejsca, ostrożności i pewnego sprytu, jak rozpalić je prawidłowo. Na ognisku królują kiełbasy, ale to nie jedyne produkty, które można upiec. Podpowiadamy, co warto nabić na patyki i upiec nad ogniem.

/ 8Ziemniaki z ogniska

Obraz
© Shutterstock.com

Pieczone w mundurach to polska klasyka. Ale warto je urozmaicić np. przecinając warzywo na pół, wydrążając częściowo środek i wlewając w puste miejsce jajko. Po zamknięciu i owinięciu szczelnie folią, pieczemy ziemniaki w żarze około 30 minut.

/ 8Kukurydza z ogniska

Obraz
© Shutterstock.com

Kolbę kukurydzy wystarczy wbić na dobrze zaostrzony patyk i upiec. Z dodatkiem masła i soli smakuje doskonale. Jeszcze lepszym pomysłem będzie upieczenie kukurydzy bez obrywania liści - należy jednak delikatnie odsunąć je od warzywa i zwilżyć wodą, po czym ponownie okryć nimi kolbę i umieścić ją w rozżarzonych drewnach.

/ 8Podpłomyki

Obraz
© Shutterstock.com

Ciekawa alternatywa dla dobrze znanych kromek chleba podpiekanych nad ogniskiem. Wystarczy trochę mąki, wody i soli. Należy wyrobić gładkie, jędrne ciasto - będzie gotowe, gdy przestaje kleić się do rąk. Z ciasta uformować kulkę, a następnie rozciągnąć je na kiju, tworząc podpłomykową rurkę. Piec bokiem, aby nie spalić czubka. Zarumienione ciasto podawać na ostro, jak hot doga. Doskonale smakuje też z domowym dżemem.

/ 8Ryba z ogniska

Obraz
© Shutterstock.com

Pieczona ryba kojarzy nam się z rusztem i grillem, ale upieczona nad ogniskiem także smakuje wyjątkowo. W dodatku jej przygotowanie jest naprawdę proste. Oczyszczoną rybę solimy, a do jej środka wkładamy kilka gałązek świeżych ziół - wedle uznania koperek, pietruszka lub estragon. Następnie nadziewamy rybę na patyk tak, aby się nie rozpadła i opiekamy. Przed jedzeniem lekko smarujemy ją masłem, możemy też dołożyć kilka plasterków cytryny.

/ 8Pieczone jabłka z ogniska

Obraz
© Shutterstock.com

Nad ogniskiem można przygotować też coś słodkiego. W ramach deseru świetnie sprawdzą się pieczone jabłka. Owoce należy wbić na naostrzone patyki i upiec. Gorące można doprawić miodem i cynamonem. Smakują bajecznie!

/ 8Pianki marshmallow

Obraz
© Shutterstock.com

Te słodycze - rodem z amerykańskich filmów o perypetiach drużyny skautów - to idealna przekąska na ognisko. Wystarczy je nabić na patyk i lekko opiec. Ciepłe można włożyć pomiędzy dwa herbatniki i dodać kostkę mlecznej czekolady, która roztopi się pod wpływem ciepłej pianki.

/ 8Ziemniaczane szaszłyki z ogniska

Obraz
© Shutterstock.com

Do ich przygotowania potrzebne będą większe okazy ziemniaków. Każdy należy naciąć w kilku miejscach - nie docinając do końca, by się nie rozpadły. W nacięcia włożyć cienkie plasterki boczku i cebuli. Posypać gruboziarnistą solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Nabić na pręty do pieczenia lub owinąć w folię aluminiową i piec ok. 30 minut.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce