Smaki Polski: mace borowiackie. Drożdżowa przekąska z Borów Tucholskich

Co prawda wakacje się skończyły, ale nasza kulinarna podróż po Polsce nadal trwa. Tym razem w ramach cyklu "Smaki Polski" zaglądamy do województwa kujawsko-pomorskiego, gdzie w okolicach Borów Tucholskich od lat wypiekane są drożdżowe bułeczki z apetycznym farszem, czyli mace borowiackie.

Słowo "maca" nawiązuje do placków wypiekanych przez Żydów.
Źródło zdjęć: © 123RF

Mace borowiackie od paru lat widnieją na Liście Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, jako przykład piekarniczego wyrobu z województwa kujawsko-pomorskiego. Jak dowiadujemy się ze strony ministerstwa, dawniej na tych terenach mace wypiekano z resztek ciasta po upieczeniu chleba, do którego dodawano śmietanę. Wypiekano je w formie kwadratów z farszem – słodkim z owoców, a także wytrawnym z grzybów.

Ciekawą kwestią jest nazwa tych drożdżowych bułek. Według oficjalnych źródeł etnograficznych, słowo "maca" nawiązuje do placków wypiekanych przez Żydów, czyli właśnie macy. Polacy najprawdopodobniej "pożyczyli" sobie to słowo od swoich sąsiadów.

Przepis na mace borowiackie

Składniki:

  • 1 kg pszennej mąki
  • 400 ml mleka
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 100 g drożdży
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • tymianek
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: *
*
Ciasto:
drożdże rozkruszamy w misce i zalewamy je ciepłym mlekiem z dodatkiem cukru. Odstawiamy na kilka minut, aby zaczęły "pracować". Masło, cukier i mleko gotujemy. Dodajemy mąkę i odrobinę soli. Łączymy z drożdżami i wyrabiamy ciasto. Formujemy z nich kwadraty. W środku przygotowujemy wgłębienie, do którego nakładamy farsz. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Farsz: cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Grzyby gotujemy ok. 20 minut, do momentu, aż będą miękkie. Po wystudzeniu obu składników mielimy je przez maszynkę. Dodajemy tymianek, natkę pietruszki oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm