Smaki Polski: mace borowiackie. Drożdżowa przekąska z Borów Tucholskich

Co prawda wakacje się skończyły, ale nasza kulinarna podróż po Polsce nadal trwa. Tym razem w ramach cyklu "Smaki Polski" zaglądamy do województwa kujawsko-pomorskiego, gdzie w okolicach Borów Tucholskich od lat wypiekane są drożdżowe bułeczki z apetycznym farszem, czyli mace borowiackie.

Słowo "maca" nawiązuje do placków wypiekanych przez Żydów.
Źródło zdjęć: © 123RF

Mace borowiackie od paru lat widnieją na Liście Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, jako przykład piekarniczego wyrobu z województwa kujawsko-pomorskiego. Jak dowiadujemy się ze strony ministerstwa, dawniej na tych terenach mace wypiekano z resztek ciasta po upieczeniu chleba, do którego dodawano śmietanę. Wypiekano je w formie kwadratów z farszem – słodkim z owoców, a także wytrawnym z grzybów.

Ciekawą kwestią jest nazwa tych drożdżowych bułek. Według oficjalnych źródeł etnograficznych, słowo "maca" nawiązuje do placków wypiekanych przez Żydów, czyli właśnie macy. Polacy najprawdopodobniej "pożyczyli" sobie to słowo od swoich sąsiadów.

Przepis na mace borowiackie

Składniki:

  • 1 kg pszennej mąki
  • 400 ml mleka
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 100 g drożdży
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • tymianek
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: *
*
Ciasto:
drożdże rozkruszamy w misce i zalewamy je ciepłym mlekiem z dodatkiem cukru. Odstawiamy na kilka minut, aby zaczęły "pracować". Masło, cukier i mleko gotujemy. Dodajemy mąkę i odrobinę soli. Łączymy z drożdżami i wyrabiamy ciasto. Formujemy z nich kwadraty. W środku przygotowujemy wgłębienie, do którego nakładamy farsz. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Farsz: cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Grzyby gotujemy ok. 20 minut, do momentu, aż będą miękkie. Po wystudzeniu obu składników mielimy je przez maszynkę. Dodajemy tymianek, natkę pietruszki oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika