Smaczny i szybki obiad. Pierś z kurczaka duszona w warzywach
Pierś kurczaka w bardzo smacznym wydaniu. Bogactwo sezonowych warzyw i kremowy sos. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki na marynatę:
- 300 g fileta z kurczaka
- 10 g oleju
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki pieprzu
- ¼ łyżeczki soli
Składniki na sos:
- 80 g śmietany 12 proc.
- ¼ łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 10 g pietruszki (same listki)
Dodatkowo:
- 200 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oleju
- 350 g kapusty kiszonej
- 1 listek laurowy
- 2 owoce jałowca
- 1 papryka czerwona
- 1 pomidor
- 1 łyżeczka tymianku
Przepis
- Mięso myje, osuszam, usuwam błonki i kroję w małe plastry. Do mięsa dodaję olej, paprykę sodką, pieprz oraz sól. Dokładnie mieszam i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.
- Cebulę oraz czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju.
- Do cebuli dodaję pokrojoną drobno kapustę kiszoną, liść laurowy, owoce jałowca, umytą, obraną z nasion i pokrojoną w drobne paseczki paprykę oraz pokrojonego pomidora w kostkę. Smażę mieszając około 10 minut.
- Śmietanę doprawiam pieprzem oraz solą i łączę z drobno pokrojoną pietruszkę i następnie wlewam do kapusty, dwie minutki gotuję. Warzywa łączę mięsem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl