Smacznego! Domowej roboty budyń z kaszy jaglanej z marakują

W dzisiejszym odcinku "Smacznego!" wracamy do smaków z dzieciństwa, ale w nieco bardziej tropikalnej formie. Pyszny budyń domowej roboty z kaszy jaglanej przełamany kwaśną nutą marakui to kolejna z kulinarnych przygód inspirowanych intrygującą herbatą ziołową o smaku moringi z marakują.

Domowej roboty budyń z kaszy jaglanej z marakują. Domowej roboty budyń z kaszy jaglanej z marakują.
Źródło zdjęć: © materiały partnera

Mogłoby się wydawać, że przygotowanie pysznego i sycącego budyniu jest banalnie proste, wystarczy otworzyć saszetkę i postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nic bardziej mylnego, do przygotowania domowego budyniu nie będziemy szli na skróty. Potrzebujemy kaszy jaglanej, którą ugotujemy, a w zasadzie rozgotujemy w odpowiednich proporcjach z wodą. W międzyczasie możemy pokroić dwie marakuje i wyjąć z nich to, co najważniejsze, czyli słodki miąższ.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na budyń jaglany z marakują

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na budyń jaglany z marakują

Gdy kasza się ugotuje, przekładamy ją do blendera kielichowego, a następnie dodajemy mleko migdałowe, mleko kokosowe oraz miód i bardzo dokładnie miksujemy to wszystko przez około pięć minut. W ten sposób uzyskamy gładką, aksamitną masę. Jeżeli nie masz blendera kielichowego, równie dobrze sprawdzi się model żyrafowy, budyń będzie tak samo smaczny, tylko nieco mniej aksamitny. Do miseczki najpierw wlewamy gotowy budyń, a następnie dodajemy świeżą marakuję. Dzięki połączeniu różnych smaków i struktur, dzisiejszy przepis stanie się mocnym konkurentem dla budyniu, który pamiętamy z dzieciństwa!

Partnerem jest Lipton
Źródło artykułu: Materiał Partnera
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja