Smacznego! Domowej roboty budyń z kaszy jaglanej z marakują

W dzisiejszym odcinku "Smacznego!" wracamy do smaków z dzieciństwa, ale w nieco bardziej tropikalnej formie. Pyszny budyń domowej roboty z kaszy jaglanej przełamany kwaśną nutą marakui to kolejna z kulinarnych przygód inspirowanych intrygującą herbatą ziołową o smaku moringi z marakują.

Domowej roboty budyń z kaszy jaglanej z marakują. Domowej roboty budyń z kaszy jaglanej z marakują.
Źródło zdjęć: © materiały partnera

Mogłoby się wydawać, że przygotowanie pysznego i sycącego budyniu jest banalnie proste, wystarczy otworzyć saszetkę i postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nic bardziej mylnego, do przygotowania domowego budyniu nie będziemy szli na skróty. Potrzebujemy kaszy jaglanej, którą ugotujemy, a w zasadzie rozgotujemy w odpowiednich proporcjach z wodą. W międzyczasie możemy pokroić dwie marakuje i wyjąć z nich to, co najważniejsze, czyli słodki miąższ.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na budyń jaglany z marakują

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na budyń jaglany z marakują

Gdy kasza się ugotuje, przekładamy ją do blendera kielichowego, a następnie dodajemy mleko migdałowe, mleko kokosowe oraz miód i bardzo dokładnie miksujemy to wszystko przez około pięć minut. W ten sposób uzyskamy gładką, aksamitną masę. Jeżeli nie masz blendera kielichowego, równie dobrze sprawdzi się model żyrafowy, budyń będzie tak samo smaczny, tylko nieco mniej aksamitny. Do miseczki najpierw wlewamy gotowy budyń, a następnie dodajemy świeżą marakuję. Dzięki połączeniu różnych smaków i struktur, dzisiejszy przepis stanie się mocnym konkurentem dla budyniu, który pamiętamy z dzieciństwa!

Partnerem jest Lipton
Źródło artykułu: Materiał Partnera

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji