Smacznego! Domowej roboty budyń z kaszy jaglanej z marakują
W dzisiejszym odcinku "Smacznego!" wracamy do smaków z dzieciństwa, ale w nieco bardziej tropikalnej formie. Pyszny budyń domowej roboty z kaszy jaglanej przełamany kwaśną nutą marakui to kolejna z kulinarnych przygód inspirowanych intrygującą herbatą ziołową o smaku moringi z marakują.
Mogłoby się wydawać, że przygotowanie pysznego i sycącego budyniu jest banalnie proste, wystarczy otworzyć saszetkę i postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nic bardziej mylnego, do przygotowania domowego budyniu nie będziemy szli na skróty. Potrzebujemy kaszy jaglanej, którą ugotujemy, a w zasadzie rozgotujemy w odpowiednich proporcjach z wodą. W międzyczasie możemy pokroić dwie marakuje i wyjąć z nich to, co najważniejsze, czyli słodki miąższ.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smacznego: przepis na budyń jaglany z marakują
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smacznego: przepis na budyń jaglany z marakują
Gdy kasza się ugotuje, przekładamy ją do blendera kielichowego, a następnie dodajemy mleko migdałowe, mleko kokosowe oraz miód i bardzo dokładnie miksujemy to wszystko przez około pięć minut. W ten sposób uzyskamy gładką, aksamitną masę. Jeżeli nie masz blendera kielichowego, równie dobrze sprawdzi się model żyrafowy, budyń będzie tak samo smaczny, tylko nieco mniej aksamitny. Do miseczki najpierw wlewamy gotowy budyń, a następnie dodajemy świeżą marakuję. Dzięki połączeniu różnych smaków i struktur, dzisiejszy przepis stanie się mocnym konkurentem dla budyniu, który pamiętamy z dzieciństwa!
WP Kuchnia na: