Śliwki węgierki – najsmaczniejsze przetwory
Dżem i powidła ze śliwek to już żadna nowość. Każdy wie, że są smaczne i w urodzajnych latach warto zrobić sobie zapasy, by w dowolnej chwili móc cieszyć się ich słodyczą i lekko winnym posmakiem. Czy jednak ze śliwek można zrobić jeszcze inne przetwory? Oczywiście, że tak! Hitem ostatnich lat są np. kiszone śliwki. Poniżej znajdziecie kilka pomysłów na ciekawe przetwory z tych owoców.
Śliwki w cukrze
Śliwki węgierki przygotowane z cukrem i złożone do słoików można potem wykorzystać do knedli lub klusek.
Potrzebujemy:
- 1 kg śliwek,
- ½ kg cukru,
- 2 szkl. wody.
Przygotowanie:
- Umyte śliwki pozbawione pestek układamy w słoikach warstwami. Każdą z warstw zasypujemy 1 łyżką cukru.
- Następnie do każdego słoika wlewamy ok. 5-6 łyżek wody.
- Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez pół godziny zanurzone na wysokość ok. ¾ w wodzie.
Sezon na śliwki. Najlepszy przepis na powidła
Kiszone śliwki
Śliwki kiszone doskonale smakują z mięsem, wędlinami oraz w sałatkach.
Składniki:
- 1 kg śliwek,
- 1 l wody,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka soli,
- 3 goździki,
- 2-3 liście czarnej porzeczki albo wiśni.
Przygotowanie:
- Wodę zagotowujemy z cukrem i solą oraz odstawiamy do wystudzenia. Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek.
- Układamy je w słoikach, a następnie dodajemy do nich goździki i liście wiśni lub porzeczki. Najlepiej, by śliwki zajmowały ok. ¾ wysokości słoików, aby dało się je w całości zalać zalewą. Nie mogą wystawać ponad nią albo dotykać zakrętki.
- Śliwki zalewamy mieszanką wody, cukru i soli. Nie zakręcamy ich, ale na 4-5 dni odstawiamy przysłonięte jedynie ścierką.
- Po tym czasie słoiki zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Ketchup ze śliwek węgierek
Oryginalny ketchup z owocową nutą zachwyci każdego. Aby się o tym przekonać, zrób go samodzielnie.
Przygotuj:
- 2 kg śliwek,
- 2,5 kg pomidorów,
- 6 cebul,
- 3 jabłka,
- 3 papryki czerwone,
- 6 ząbków czosnku,
- 6 łyżek cukru,
- 4 łyżki soli,
- 2 łyżeczki gorczycy,
- 2 łyżeczki ostrej papryki,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1,5 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 8 owoców jałowca,
- 4 listki laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 goździki,
- 1 szkl. octu winnego,
- 1 szkl. wody.
Przygotowanie:
- Śliwki myjemy i wydrążamy z nich pestki. Czosnek i cebulę drobno siekamy. Paprykę myjemy i pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy ją w paski.
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy. Jabłka pozbawiamy nasion i kroimy. Warzywa i owoce wkładamy do dużego garnka i dolewamy wodę. Całość doprowadzamy do wrzenia, często mieszając.
- Dorzucamy zmielone przyprawy i wszystko gotujemy do miękkości na małym ogniu.
- Następnie masę przecieramy przez gęste sito. Przekładamy ją do garnka, dodajemy ocet i gotujemy na średnim ogniu do zagęszczenia.
- Ketchup wlewamy do gorących słoików, zakręcamy i odstawiamy, przykrywając kocem do całkowitego ostygnięcia. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Likier z węgierek
Prosty w przygotowaniu, smaczny i nie trzeba na niego bardzo długo czekać!
Potrzebne są:
- 1 kg śliwek,
- ½ kg cukru,
- 3 szkl. spirytusu.
Przygotowanie:
- W dużym słoju umieszczamy umyte i wydrylowane śliwki, które wcześniej rozgniatamy.
- Owoce zalewamy spirytusem i dosypujemy do nich cukier.
- Zakręcony słój stawiamy w nasłonecznionym miejscu na okres około miesiąca. Po tym czasie likier przefiltrowujemy przez gazę i przelewamy do butelek. Gotowe!
Śliwkowa nutella
Czekolada i kakao w połączeniu ze śliwkami to wyjątkowy smak i zapach. Świetna na kanapki i do ciasta.
Składniki:
- 5 kg śliwek,
- 2 kg cukru,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 160 g kakao,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 2-3 łyżki wody.
Przygotowanie:
- Umyte i pozbawione pestek śliwki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa i przekładamy do garnka, do którego na dno wlewamy wodę. Dzięki wodzie śliwki nie przypalą się.
- Na śliwki wsypujemy cukier. Wszystko gotujemy przez 3 godziny, co jakiś czas mieszając. Dodajemy cukier waniliowy oraz kakao.
- Gotujemy jeszcze przez 10-15 minut. Potem do masy dorzucamy połamaną czekoladę. Gdy rozpuści się, nutellę przekładamy do słoików i zakręcamy.
- Dla pewności możemy jeszcze pasteryzować przez 10 minut w wodzie sięgającej ¾ wysokości słoików.
Chutney śliwkowy
Najlepiej pasuje do kaczki albo pieczonego schabu. Pozwala na wydobycie niesamowitego smaku mięsnych potraw.
Składniki:
- 450 g śliwek,
- ¼ szkl. wody,
- 1 duże winne jabłko,
- 1 duża cebula,
- 80 g rodzynek sułtanek,
- 450 ml octu jabłkowego,
- 10 goździków,
- kilka nasion gorczycy,
- ok. 2 cm korzenia imbiru,
- 1 mała papryczka chili,
- 350 g cukru,
- sól.
Przygotowanie:
- Śliwki gotujemy w wodzie do ich zmięknięcia, ale nie popękania. Następnie delikatnie je odcedzamy i studzimy. Potem usuwamy z nich pestki i przekładamy do garnka.
- Dorzucamy rodzynki, drobno pokrojone jabłko oraz cebulę i wlewamy ocet.
- Imbir siekamy, a papryczkę kroimy w plasterki. Wkładamy je razem z gorczycą i goździkami do woreczka sporządzonego z gazy i przywiązujemy do ucha garnka, wkładając przyprawy do środka. W ten sposób w każdej chwili z łatwością je wyjmiemy.
- Wszystko gotujemy przez ok. 30 minut. Następnie dodajemy cukier i sól.
- Gotujemy do momentu zgęstnienia, mieszając co jakiś czas. Gorącą masę przekładamy do słoików i zakręcamy.
Śliwki świetnie sprawdzają się nie tylko na słodko. Pasują nie tylko do ciast, ale też do wytrawnych potraw, których nie powstydziłby się żadnej mistrz kuchni. Właśnie dlatego warto przygotować różne przetwory ze śliwek, z których będziemy mogli korzystać w dowolnej chwili.