Knedle ze śliwkami. Jak przygotować to fantastyczne danie?

Sezon na śliwki w pełni. Warto więc sięgnąć po te smaczne owoce i przygotować z nich wyborne danie. Propozycji na potrawy ze śliwkami jest wiele, ale chyba żadna nie jest tak znana, jak knedle ze śliwkami.

KnedleKnedle ze śliwkami polecają się na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Za ojczyznę tej wspaniałej potrawy uważane są Czechy, które słyną z różnych rodzajów klusek. Knedli nie należy jednak mylić z czeskimi knedlikami. To dwa zupełnie inne dania.

Sława knedli już dawno przekroczyła granicę Czech. Nadziewane kluski znane są nie tylko w Polsce, ale wielu innych krajach, np. w Austrii, w końcu rejon, z którego pochodzą wchodził w skład Austro-Węgier.

Przygotowanie knedli nie jest wcale takie proste, jak mogłoby się wydawać. Trzeba mieć trochę wprawy, by kluski nie rozpadły się w czasie gotowania. Mimo to warto się pomęczyć i przygotować knedle własnoręcznie, bo takie domowe, świeżo zrobione smakują najlepiej.

Proste jesiennie ciasto ze śliwkami

Do przygotowania knedli potrzebne nam będą: kilogram mączystych ziemniaków, szklanka mąki pszennej, kilka łyżek mąki ziemniaczanej, trzy jajka, szczypta soli, kilogram jak najbardziej soczystych śliwek węgierek, śmietana, cynamon i cukier waniliowy.

Jak zrobić knedle?

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, pozostawiamy do ostygnięcia i obieramy ze skórki, a następnie przepuszczamy przez praskę tak, aby nie było żadnych grudek. Potrzebujemy naprawdę gładką masę ziemniaczaną.

Dodajemy do ziemniaków jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz sól. Zagniatamy na gładkie i nielepiące się do rąk ciasto. Na stolnicy formujemy wałki o średnicy mniej więcej czterech centymetrów. Z każdego wałka obcinamy krążek i grubości jednego centymetra.

Śliwki myjemy, przecinamy na pół i usuwamy pestki. Z ciasta formujemy w dłoniach placuszek, na środku układamy śliwkę i zawijamy ciasto tak, by uzyskać kulę. Ulepione kluski wrzucamy na lekko osolony wrzątek małymi porcjami, pilnując, by się nie skleiły. Gotujemy przez około pięć minut na małym gazie, do czasu, aż wypłyną. Wyjmujemy, polewamy śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem i cynamonem albo słodką zasmażką z bułki tartej.

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg