Knedle ze śliwkami. Jak przygotować to fantastyczne danie?

Sezon na śliwki w pełni. Warto więc sięgnąć po te smaczne owoce i przygotować z nich wyborne danie. Propozycji na potrawy ze śliwkami jest wiele, ale chyba żadna nie jest tak znana, jak knedle ze śliwkami.

KnedleKnedle ze śliwkami polecają się na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Za ojczyznę tej wspaniałej potrawy uważane są Czechy, które słyną z różnych rodzajów klusek. Knedli nie należy jednak mylić z czeskimi knedlikami. To dwa zupełnie inne dania.

Sława knedli już dawno przekroczyła granicę Czech. Nadziewane kluski znane są nie tylko w Polsce, ale wielu innych krajach, np. w Austrii, w końcu rejon, z którego pochodzą wchodził w skład Austro-Węgier.

Przygotowanie knedli nie jest wcale takie proste, jak mogłoby się wydawać. Trzeba mieć trochę wprawy, by kluski nie rozpadły się w czasie gotowania. Mimo to warto się pomęczyć i przygotować knedle własnoręcznie, bo takie domowe, świeżo zrobione smakują najlepiej.

Proste jesiennie ciasto ze śliwkami

Do przygotowania knedli potrzebne nam będą: kilogram mączystych ziemniaków, szklanka mąki pszennej, kilka łyżek mąki ziemniaczanej, trzy jajka, szczypta soli, kilogram jak najbardziej soczystych śliwek węgierek, śmietana, cynamon i cukier waniliowy.

Jak zrobić knedle?

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, pozostawiamy do ostygnięcia i obieramy ze skórki, a następnie przepuszczamy przez praskę tak, aby nie było żadnych grudek. Potrzebujemy naprawdę gładką masę ziemniaczaną.

Dodajemy do ziemniaków jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz sól. Zagniatamy na gładkie i nielepiące się do rąk ciasto. Na stolnicy formujemy wałki o średnicy mniej więcej czterech centymetrów. Z każdego wałka obcinamy krążek i grubości jednego centymetra.

Śliwki myjemy, przecinamy na pół i usuwamy pestki. Z ciasta formujemy w dłoniach placuszek, na środku układamy śliwkę i zawijamy ciasto tak, by uzyskać kulę. Ulepione kluski wrzucamy na lekko osolony wrzątek małymi porcjami, pilnując, by się nie skleiły. Gotujemy przez około pięć minut na małym gazie, do czasu, aż wypłyną. Wyjmujemy, polewamy śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem i cynamonem albo słodką zasmażką z bułki tartej.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia