Knedle ze śliwkami. Jak przygotować to fantastyczne danie?

Sezon na śliwki w pełni. Warto więc sięgnąć po te smaczne owoce i przygotować z nich wyborne danie. Propozycji na potrawy ze śliwkami jest wiele, ale chyba żadna nie jest tak znana, jak knedle ze śliwkami.

KnedleKnedle ze śliwkami polecają się na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Za ojczyznę tej wspaniałej potrawy uważane są Czechy, które słyną z różnych rodzajów klusek. Knedli nie należy jednak mylić z czeskimi knedlikami. To dwa zupełnie inne dania.

Sława knedli już dawno przekroczyła granicę Czech. Nadziewane kluski znane są nie tylko w Polsce, ale wielu innych krajach, np. w Austrii, w końcu rejon, z którego pochodzą wchodził w skład Austro-Węgier.

Przygotowanie knedli nie jest wcale takie proste, jak mogłoby się wydawać. Trzeba mieć trochę wprawy, by kluski nie rozpadły się w czasie gotowania. Mimo to warto się pomęczyć i przygotować knedle własnoręcznie, bo takie domowe, świeżo zrobione smakują najlepiej.

Proste jesiennie ciasto ze śliwkami

Do przygotowania knedli potrzebne nam będą: kilogram mączystych ziemniaków, szklanka mąki pszennej, kilka łyżek mąki ziemniaczanej, trzy jajka, szczypta soli, kilogram jak najbardziej soczystych śliwek węgierek, śmietana, cynamon i cukier waniliowy.

Jak zrobić knedle?

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, pozostawiamy do ostygnięcia i obieramy ze skórki, a następnie przepuszczamy przez praskę tak, aby nie było żadnych grudek. Potrzebujemy naprawdę gładką masę ziemniaczaną.

Dodajemy do ziemniaków jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz sól. Zagniatamy na gładkie i nielepiące się do rąk ciasto. Na stolnicy formujemy wałki o średnicy mniej więcej czterech centymetrów. Z każdego wałka obcinamy krążek i grubości jednego centymetra.

Śliwki myjemy, przecinamy na pół i usuwamy pestki. Z ciasta formujemy w dłoniach placuszek, na środku układamy śliwkę i zawijamy ciasto tak, by uzyskać kulę. Ulepione kluski wrzucamy na lekko osolony wrzątek małymi porcjami, pilnując, by się nie skleiły. Gotujemy przez około pięć minut na małym gazie, do czasu, aż wypłyną. Wyjmujemy, polewamy śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem i cynamonem albo słodką zasmażką z bułki tartej.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów