Knedle ze śliwkami. Jak przygotować to fantastyczne danie?

Sezon na śliwki w pełni. Warto więc sięgnąć po te smaczne owoce i przygotować z nich wyborne danie. Propozycji na potrawy ze śliwkami jest wiele, ale chyba żadna nie jest tak znana, jak knedle ze śliwkami.

KnedleKnedle ze śliwkami polecają się na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Za ojczyznę tej wspaniałej potrawy uważane są Czechy, które słyną z różnych rodzajów klusek. Knedli nie należy jednak mylić z czeskimi knedlikami. To dwa zupełnie inne dania.

Sława knedli już dawno przekroczyła granicę Czech. Nadziewane kluski znane są nie tylko w Polsce, ale wielu innych krajach, np. w Austrii, w końcu rejon, z którego pochodzą wchodził w skład Austro-Węgier.

Przygotowanie knedli nie jest wcale takie proste, jak mogłoby się wydawać. Trzeba mieć trochę wprawy, by kluski nie rozpadły się w czasie gotowania. Mimo to warto się pomęczyć i przygotować knedle własnoręcznie, bo takie domowe, świeżo zrobione smakują najlepiej.

Proste jesiennie ciasto ze śliwkami

Do przygotowania knedli potrzebne nam będą: kilogram mączystych ziemniaków, szklanka mąki pszennej, kilka łyżek mąki ziemniaczanej, trzy jajka, szczypta soli, kilogram jak najbardziej soczystych śliwek węgierek, śmietana, cynamon i cukier waniliowy.

Jak zrobić knedle?

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, pozostawiamy do ostygnięcia i obieramy ze skórki, a następnie przepuszczamy przez praskę tak, aby nie było żadnych grudek. Potrzebujemy naprawdę gładką masę ziemniaczaną.

Dodajemy do ziemniaków jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz sól. Zagniatamy na gładkie i nielepiące się do rąk ciasto. Na stolnicy formujemy wałki o średnicy mniej więcej czterech centymetrów. Z każdego wałka obcinamy krążek i grubości jednego centymetra.

Śliwki myjemy, przecinamy na pół i usuwamy pestki. Z ciasta formujemy w dłoniach placuszek, na środku układamy śliwkę i zawijamy ciasto tak, by uzyskać kulę. Ulepione kluski wrzucamy na lekko osolony wrzątek małymi porcjami, pilnując, by się nie skleiły. Gotujemy przez około pięć minut na małym gazie, do czasu, aż wypłyną. Wyjmujemy, polewamy śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem i cynamonem albo słodką zasmażką z bułki tartej.

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇