Śliwki. Jedzmy je na zdrowie!
Śliwki to niepozorne owoce o wielu pomocnych właściwościach. Najbardziej znanymi odmianami są mirabelki, węgierki, renklody. Pomimo bogactwa składników odżywczych i zastosowania w wielu potrawach nie należą do najpopularniejszych owoców. Przyjrzyjmy się niedocenionym śliwkom.
Śliwki – charakterystyka
Śliwki to owoce rośliny należącej do rodziny różowatych. Pochodzą z rejonu Kaukazu oraz Azji Mniejszej i Zakaukazia. Obecnie można wyróżnić ok. 2000 uprawianych odmian. Wśród najpopularniejszych możemy wskazać:
- damaszki – drobne, owalne owoce koloru ciemnofioletowego;
- mirabelki – drobne, kuliste w kolorze złotożółtym;
- renklody – duże, kuliste owoce koloru żółtego lub zielonego;
- śliwy okrągłe – charakteryzują się słabo odchodzącym od pestki miąższem, purpurową, zieloną lub fioletową barwą;
- półwęgierki – duże owoce w kolorze ciemnofioletowym lub granatowym; miąższ śliwek półwęgierek dobrze odchodzi od pestki, jest zwięzły i chrząstkowaty;
- węgierki – charakteryzują się granatowym lub brunatnym owocem, wydłużonym kształtem i aromatycznym, winnosłodkim miąższem łatwo odchodzącym od pestki.
Wszystkie odmiany śliwek dostarczają podobnych wartości odżywczych, mogą różnić się ilością kalorii. Świeże śliwki mogą ich mieć ok. 47 kcal w 100g. Są źródłem witamin C, A, E, B6 i K. Zawierają wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, polifenole i błonnik oraz antyoksydanty.
Powidła śliwkowe z czekoladą
Śliwki – właściwości lecznicze
Śliwki dzięki odpowiednim składnikom mineralnym poprawiają apetyt i wspomagają trawienie, zapobiegając zaparciom i chorobie nowotworowej jelita grubego. Ponadto, śliwki wykazują działanie przeczyszczające za sprawą dużej zawartości pektyn. Dodatkowo, razem z kwasami organicznymi, winowym i jabłkowym, usuwają z przewodu pokarmowego tłuszcz i cholesterol.
Dzięki zawartości witaminy C, A i E śliwki uznawane są za cenne przeciwutleniacze. Za sprawą magnezu i witaminy B6 działają kojąco na układ nerwowy, poprawiają samopoczucie. Wykazują tez działanie przeciwmiażdżycowe. Potas reguluje ciśnienie krwi. Ponadto, śliwki są dobrym rozwiązaniem na pękające naczynka – uszczelniają naczynia krwionośne oraz redukują proces starzenia się i powstawania zmarszczek. Natomiast panom wyciąg z kory może pomóc w leczeniu prostaty.
Badania dowodzą, że suszone śliwki mogą poszczycić się większą ilością błonnika i witaminy A od świeżych owoców. Znane są ze swoich właściwości przeczyszczających. Dzięki pektynom regulują pracę układu pokarmowego. Niestety są też bardziej kaloryczne.
Śliwki – zastosowanie w kuchni
Smaczne i zdrowe śliwki mają bogate zastosowanie w kuchni. Wykonuje się z nich przepyszne dżemy, konfitury, powidła i kompoty. Można doprawiać nimi ciężkostrawne potrawy, np. bigos, pieczeń, dzięki temu poprawimy ich smak i zapobiegniemy niestrawności po ich spożyciu. Śliwki stanowią dobry składnik farszu, dzięki temu mamy knedle ze śliwkami, schab ze śliwkami czy pierogi ze śliwkami. Mogą być dodatkiem do ciast (ciasto ze śliwkami) i placków (placek ze śliwkami).