Śliwki. Jedzmy je na zdrowie!

Śliwki to niepozorne owoce o wielu pomocnych właściwościach. Najbardziej znanymi odmianami są mirabelki, węgierki, renklody. Pomimo bogactwa składników odżywczych i zastosowania w wielu potrawach nie należą do najpopularniejszych owoców. Przyjrzyjmy się niedocenionym śliwkom.

śliwki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Śliwki – charakterystyka

Śliwki to owoce rośliny należącej do rodziny różowatych. Pochodzą z rejonu Kaukazu oraz Azji Mniejszej i Zakaukazia. Obecnie można wyróżnić ok. 2000 uprawianych odmian. Wśród najpopularniejszych możemy wskazać:

  • damaszki – drobne, owalne owoce koloru ciemnofioletowego;
  • mirabelki – drobne, kuliste w kolorze złotożółtym;
  • renklody – duże, kuliste owoce koloru żółtego lub zielonego;
  • śliwy okrągłe – charakteryzują się słabo odchodzącym od pestki miąższem, purpurową, zieloną lub fioletową barwą;
  • półwęgierki – duże owoce w kolorze ciemnofioletowym lub granatowym; miąższ śliwek półwęgierek dobrze odchodzi od pestki, jest zwięzły i chrząstkowaty;
  • węgierki – charakteryzują się granatowym lub brunatnym owocem, wydłużonym kształtem i aromatycznym, winnosłodkim miąższem łatwo odchodzącym od pestki.

Wszystkie odmiany śliwek dostarczają podobnych wartości odżywczych, mogą różnić się ilością kalorii. Świeże śliwki mogą ich mieć ok. 47 kcal w 100g. Są źródłem witamin C, A, E, B6 i K. Zawierają wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, polifenole i błonnik oraz antyoksydanty.

Powidła śliwkowe z czekoladą

Śliwki – właściwości lecznicze

Śliwki dzięki odpowiednim składnikom mineralnym poprawiają apetyt i wspomagają trawienie, zapobiegając zaparciom i chorobie nowotworowej jelita grubego. Ponadto, śliwki wykazują działanie przeczyszczające za sprawą dużej zawartości pektyn. Dodatkowo, razem z kwasami organicznymi, winowym i jabłkowym, usuwają z przewodu pokarmowego tłuszcz i cholesterol.

Dzięki zawartości witaminy C, A i E śliwki uznawane są za cenne przeciwutleniacze. Za sprawą magnezu i witaminy B6 działają kojąco na układ nerwowy, poprawiają samopoczucie. Wykazują tez działanie przeciwmiażdżycowe. Potas reguluje ciśnienie krwi. Ponadto, śliwki są dobrym rozwiązaniem na pękające naczynka – uszczelniają naczynia krwionośne oraz redukują proces starzenia się i powstawania zmarszczek. Natomiast panom wyciąg z kory może pomóc w leczeniu prostaty.

Ciasto ze śliwkami
© Adobe Stock

Badania dowodzą, że suszone śliwki mogą poszczycić się większą ilością błonnika i witaminy A od świeżych owoców. Znane są ze swoich właściwości przeczyszczających. Dzięki pektynom regulują pracę układu pokarmowego. Niestety są też bardziej kaloryczne.

Śliwki – zastosowanie w kuchni

Smaczne i zdrowe śliwki mają bogate zastosowanie w kuchni. Wykonuje się z nich przepyszne dżemy, konfitury, powidła i kompoty. Można doprawiać nimi ciężkostrawne potrawy, np. bigos, pieczeń, dzięki temu poprawimy ich smak i zapobiegniemy niestrawności po ich spożyciu. Śliwki stanowią dobry składnik farszu, dzięki temu mamy knedle ze śliwkami, schab ze śliwkami czy pierogi ze śliwkami. Mogą być dodatkiem do ciast (ciasto ze śliwkami) i placków (placek ze śliwkami).

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę