Śliwki. Jedzmy je na zdrowie!

Śliwki to niepozorne owoce o wielu pomocnych właściwościach. Najbardziej znanymi odmianami są mirabelki, węgierki, renklody. Pomimo bogactwa składników odżywczych i zastosowania w wielu potrawach nie należą do najpopularniejszych owoców. Przyjrzyjmy się niedocenionym śliwkom.

śliwki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Śliwki – charakterystyka

Śliwki to owoce rośliny należącej do rodziny różowatych. Pochodzą z rejonu Kaukazu oraz Azji Mniejszej i Zakaukazia. Obecnie można wyróżnić ok. 2000 uprawianych odmian. Wśród najpopularniejszych możemy wskazać:

  • damaszki – drobne, owalne owoce koloru ciemnofioletowego;
  • mirabelki – drobne, kuliste w kolorze złotożółtym;
  • renklody – duże, kuliste owoce koloru żółtego lub zielonego;
  • śliwy okrągłe – charakteryzują się słabo odchodzącym od pestki miąższem, purpurową, zieloną lub fioletową barwą;
  • półwęgierki – duże owoce w kolorze ciemnofioletowym lub granatowym; miąższ śliwek półwęgierek dobrze odchodzi od pestki, jest zwięzły i chrząstkowaty;
  • węgierki – charakteryzują się granatowym lub brunatnym owocem, wydłużonym kształtem i aromatycznym, winnosłodkim miąższem łatwo odchodzącym od pestki.

Wszystkie odmiany śliwek dostarczają podobnych wartości odżywczych, mogą różnić się ilością kalorii. Świeże śliwki mogą ich mieć ok. 47 kcal w 100g. Są źródłem witamin C, A, E, B6 i K. Zawierają wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, polifenole i błonnik oraz antyoksydanty.

Powidła śliwkowe z czekoladą

Śliwki – właściwości lecznicze

Śliwki dzięki odpowiednim składnikom mineralnym poprawiają apetyt i wspomagają trawienie, zapobiegając zaparciom i chorobie nowotworowej jelita grubego. Ponadto, śliwki wykazują działanie przeczyszczające za sprawą dużej zawartości pektyn. Dodatkowo, razem z kwasami organicznymi, winowym i jabłkowym, usuwają z przewodu pokarmowego tłuszcz i cholesterol.

Dzięki zawartości witaminy C, A i E śliwki uznawane są za cenne przeciwutleniacze. Za sprawą magnezu i witaminy B6 działają kojąco na układ nerwowy, poprawiają samopoczucie. Wykazują tez działanie przeciwmiażdżycowe. Potas reguluje ciśnienie krwi. Ponadto, śliwki są dobrym rozwiązaniem na pękające naczynka – uszczelniają naczynia krwionośne oraz redukują proces starzenia się i powstawania zmarszczek. Natomiast panom wyciąg z kory może pomóc w leczeniu prostaty.

Ciasto ze śliwkami
© Adobe Stock

Badania dowodzą, że suszone śliwki mogą poszczycić się większą ilością błonnika i witaminy A od świeżych owoców. Znane są ze swoich właściwości przeczyszczających. Dzięki pektynom regulują pracę układu pokarmowego. Niestety są też bardziej kaloryczne.

Śliwki – zastosowanie w kuchni

Smaczne i zdrowe śliwki mają bogate zastosowanie w kuchni. Wykonuje się z nich przepyszne dżemy, konfitury, powidła i kompoty. Można doprawiać nimi ciężkostrawne potrawy, np. bigos, pieczeń, dzięki temu poprawimy ich smak i zapobiegniemy niestrawności po ich spożyciu. Śliwki stanowią dobry składnik farszu, dzięki temu mamy knedle ze śliwkami, schab ze śliwkami czy pierogi ze śliwkami. Mogą być dodatkiem do ciast (ciasto ze śliwkami) i placków (placek ze śliwkami).

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm