Trwa ładowanie...
d4ce3ys
oprac. Katarzyna Gileta

Śledzie smażone w cieście. Genialna przekąska

Przepis

Choć smażone śledzie mają tysiąc kalorii, warto od czasu do czasu się pokosić o ich przygotowanie. Będą świetną przekąską na spotkaniu z przyjaciółmi. Podaj do nich opiekane ziemniaczki i ziołowy sos.

d4ce3ys
2.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki

• 7-8 świeżych filetów śledziowych
• 3 łyżki mąki pszennej
• 100 g masła klarowanego
• 100 ml mleka

Ciasto:
• 120 ml mleka
• 150 g mąki pszennej
• 1 jajko
• pieprz

Przepis
  • Śledzie zalać mlekiem i odstawić, po godzinie osączyć.
  • Z mleka, mąki oraz jajka przygotować gęste, lejące ciasto.
  • Filety obtaczać w mące z pieprzem, zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym maśle po 2 minuty z każdej strony.
  • Najlepsze jako zakąska z kieliszeczkiem Szybkiej cytrynówki wytrawnej.

Przepis pochodzi z książki Bogumiła Kota i Grażyny Uścińskiej "Śledzik lubi pływać. Książka z przepisami na śledzia i na wódki domowej roboty"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Śledzie smażone w cieście. Genialna przekąska
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
3
Share
d4ce3ys

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ce3ys
d4ce3ys
d4ce3ys
d4ce3ys
Więcej tematów
d4ce3ys