Śledzie smażone w cieście. Genialna przekąska
Choć smażone śledzie mają tysiąc kalorii, warto od czasu do czasu się pokosić o ich przygotowanie. Będą świetną przekąską na spotkaniu z przyjaciółmi. Podaj do nich opiekane ziemniaczki i ziołowy sos.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
• 7-8 świeżych filetów śledziowych
• 3 łyżki mąki pszennej
• 100 g masła klarowanego
• 100 ml mleka
Składniki
Ciasto:
• 120 ml mleka
• 150 g mąki pszennej
• 1 jajko
• pieprz
Przepis
- Śledzie zalać mlekiem i odstawić, po godzinie osączyć.
- Z mleka, mąki oraz jajka przygotować gęste, lejące ciasto.
- Filety obtaczać w mące z pieprzem, zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym maśle po 2 minuty z każdej strony.
- Najlepsze jako zakąska z kieliszeczkiem Szybkiej cytrynówki wytrawnej.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl