Śledzie smażone w cieście. Genialna przekąska
Choć smażone śledzie mają tysiąc kalorii, warto od czasu do czasu się pokosić o ich przygotowanie. Będą świetną przekąską na spotkaniu z przyjaciółmi. Podaj do nich opiekane ziemniaczki i ziołowy sos.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
• 7-8 świeżych filetów śledziowych
• 3 łyżki mąki pszennej
• 100 g masła klarowanego
• 100 ml mleka
Ciasto:
• 120 ml mleka
• 150 g mąki pszennej
• 1 jajko
• pieprz
- Śledzie zalać mlekiem i odstawić, po godzinie osączyć.
- Z mleka, mąki oraz jajka przygotować gęste, lejące ciasto.
- Filety obtaczać w mące z pieprzem, zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym maśle po 2 minuty z każdej strony.
- Najlepsze jako zakąska z kieliszeczkiem Szybkiej cytrynówki wytrawnej.
Przepis pochodzi z książki Bogumiła Kota i Grażyny Uścińskiej "Śledzik lubi pływać. Książka z przepisami na śledzia i na wódki domowej roboty"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze